Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opuštěná dvouletá holčička - není na vině tentokrát i stát?

Dvouleté děvčátko, po jehož totožnosti bylo celostátně pátráno, bylo podle mne naprosto zbytečně zveřejňováno a vystavováno stresu. Jakoby nestačilo, že otec (pokud to byl vůbec otec, údajně spíše přítel matky) dal dívku bezdomovcům, ti ji dali další osobě na hlídání, pak anabáze policie - sociálka - kojenecký ústav! Velmi jsem proklínala matku a otce. Ale poté, co je známo, že matka je již 14 dní ve vazbě pro maření úředního výkonu, tak se začínám zlobit na stát - a nemohu si pomoci. Odsouzené u sebe mohou mít dítě do věku 3 let - a ve vazbě to nejde?

Nestojím na straně matky, ani státu, jen se snažím přijít na to, zda se dá zabránit budoucím takovým případům. Ano, jde mi o ty děti, které za své rodiče nemohou - ale neumí se ani samy o sebe postarat! Pokud byla vzata do vazby matka dvouletého dítěte, pak jistě sociálka měla zjistit, kdo se o dítě postará, zda je toho schopen, nebo dát dítě k matce, obzvláště dívku v tak malém věku.

Uvědomíme-li si, že bylo již od začátku známo, že dívenka je dobře živena, bez jediné modřiny, usměvavá a v psychické pohodě, upravená, vlásky zastřihnuté a celkově čistá a v pořádku - pak je nesporné, že pokud se matka o ni starala, tak dobře. Jak vidno, je 14 dní ve vazbě - a dívenka koluje mezi bezdomovci, turisty, policií, atd. Jednoznačně chyba otce, kterému byla svěřena - ale jaký člověk je schopen dát dítě dezdomovcům? Byl to otec, nebo jen známý, který byl u zatýkání. Je možné, že NIKDO z jeho okolí mu nemohl pomoci, nebo jej odhadnout, jak špatně na tom je morálně? A ani sociálka nemohla zasáhnout, která měla řešit situaci dítěte po vazbě matky? Pokud je zatýkána matka dvouletého dítěte, určitě není normální nechat dítě opuštěné, nebo někomu cizímu.

Nestačilo by minimálně, aby existovala databáze dětí, které jsou v péči matky, a nečekaně matku ve vazbě či vězení, aby bylo příště jednodušší dohledat totožnost dívenky a nebylo nutné její fotku vláčet médii?

A druhým aspektem je i zbytečná kriminalizace osob - protože matka je ve vazbě za maření úředního výkonu - to je tak společensky nebezpečná??? Na svobodě běhá tolik zlodějů, či vrahů - a stát zavírá do vazby matku od 2 letého dítěte za maření úředního výkonu... Nechci křivdit státu, ani té matce -tentokrát moje zamyšlení a sousta otázek patří situaci toho děvčátka.

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 29.7.2013 19:49 | karma článku: 21,96 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Diagnóza: syndrom mocenské pýchy

V souvislosti s jednáním některých politiků se v zahraničním tisku objevila poznámka o nemoci s názvem "syndrom mocenské pýchy". Bezmezná důvěra ve správnost svého jednání - to byl jeden z bodů, kterými byl syndrom definován. Tato diagnóza vychází z mnoha dalších příznaků. Překvapilo mě, kolik osob z české politické scény v tom lehko každý volič najde....

7.4.2015 v 3:24 | Karma: 22,72 | Přečteno: 1405x | Ostatní

Pavla Brychtová

Navádí paní ombudsmanka menšinu k nekalostem?

Prý se stala křivda - tentokrát romské menšině. Zástupkyně této menšiny byla poslána, aby se zajímala o pronájem bytu. Když neuspěla, tak se ukázalo, že o byt nemá zájem a pouze to bylo záminkou, aby mohla být realitní makléřka obviněna z diskriminace. Romská žena se cítí diskriminována a makléřce Elišce Noskové hrozí pokuta 100 tisíc Kč. Paní ombudsmanka Šabatová se vyjádřila: "Pokud realitní kancelář poslechne majitele bytu, že nechce ve svém bytě Romy, dopouští se přímé diskriminace, vlastník bytu pak navádění k diskriminaci".

28.3.2015 v 20:06 | Karma: 41,44 | Přečteno: 1951x | Společnost

Pavla Brychtová

Americké švadlenky založily "komunistický svátek"? Kdepak - je celosvětový!

8. březen je každoročně připomínán po celém světě. MDŽ připomíná i Madelaine Albrihgtová ve svých pamětech. Mnoho žen ve světě nemá právo na vzdělání, právo volit a svobodně se vyjádřit, neumí číst a psát, o utiskování a povinných sňatcích nemluvě... I ti, kdo MDŽ neslaví, tak ví, jak velké máme štěstí - střecha nad hlavou, pitná voda, vzdělání, jistota, že zítra bude mít jídlo, ale i vzdělání - to vše je výsadou bohatší části světa. Jen pár procent žen světa má kuchyň s teplou vodou, elektřinou, vařičem a lednicí, některé dokonce nemají ani pitnou vodu v obci, kde žijí, musí pro ni docházet. Nemají zdravotní péči pro sebe, ani své děti. Úřední věci za ně řeší gramotní lidé z okolí. A rozhodně mnoho žen světa nazná nákup jako my, které nasedneme do auta a uděláme si zásobu. Za cenu jedný naší kabelky má například africká rodina jídlo na celý měsíc.

8.3.2015 v 12:23 | Karma: 18,12 | Přečteno: 503x | Občanské aktivity

Pavla Brychtová

Kolik lidí musí zemřít, kolik památek musí být zničeno...

....než se konečně někdo z "mocných světa" odhodlá a postaví se vrahům a vandalům? Lidé se bojí kohokoli, kdo má tmavší pleť a bradku, civilizovaný svět je vystrašený z útoků na redakce, kavárny a další veřejná místa, navíc se islámští radikálové tento víkend zmocnili chemických zbraní - jak dlouho to bude trvat?

7.3.2015 v 20:19 | Karma: 29,84 | Přečteno: 882x | Společnost

Pavla Brychtová

Praha noční - novoroční

Pro ty, kdož to mají daleko na procházku do matičky Prahy, přikládám pár večerních fotek, které jsem vyfotila o svátcích. Letošní mlhavá zima moc nepřála nám, sběratelům obrázků - ale atmosféru města to nekazilo.

2.1.2015 v 0:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik