Opuštěná dvouletá holčička - není na vině tentokrát i stát?

Dvouleté děvčátko, po jehož totožnosti bylo celostátně pátráno, bylo podle mne naprosto zbytečně zveřejňováno a vystavováno stresu. Jakoby nestačilo, že otec (pokud to byl vůbec otec, údajně spíše přítel matky) dal dívku bezdomovcům, ti ji dali další osobě na hlídání, pak anabáze policie - sociálka - kojenecký ústav! Velmi jsem proklínala matku a otce. Ale poté, co je známo, že matka je již 14 dní ve vazbě pro maření úředního výkonu, tak se začínám zlobit na stát - a nemohu si pomoci. Odsouzené u sebe mohou mít dítě do věku 3 let - a ve vazbě to nejde?

Nestojím na straně matky, ani státu, jen se snažím přijít na to, zda se dá zabránit budoucím takovým případům. Ano, jde mi o ty děti, které za své rodiče nemohou - ale neumí se ani samy o sebe postarat! Pokud byla vzata do vazby matka dvouletého dítěte, pak jistě sociálka měla zjistit, kdo se o dítě postará, zda je toho schopen, nebo dát dítě k matce, obzvláště dívku v tak malém věku.

Uvědomíme-li si, že bylo již od začátku známo, že dívenka je dobře živena, bez jediné modřiny, usměvavá a v psychické pohodě, upravená, vlásky zastřihnuté a celkově čistá a v pořádku - pak je nesporné, že pokud se matka o ni starala, tak dobře. Jak vidno, je 14 dní ve vazbě - a dívenka koluje mezi bezdomovci, turisty, policií, atd. Jednoznačně chyba otce, kterému byla svěřena - ale jaký člověk je schopen dát dítě dezdomovcům? Byl to otec, nebo jen známý, který byl u zatýkání. Je možné, že NIKDO z jeho okolí mu nemohl pomoci, nebo jej odhadnout, jak špatně na tom je morálně? A ani sociálka nemohla zasáhnout, která měla řešit situaci dítěte po vazbě matky? Pokud je zatýkána matka dvouletého dítěte, určitě není normální nechat dítě opuštěné, nebo někomu cizímu.

Nestačilo by minimálně, aby existovala databáze dětí, které jsou v péči matky, a nečekaně matku ve vazbě či vězení, aby bylo příště jednodušší dohledat totožnost dívenky a nebylo nutné její fotku vláčet médii?

A druhým aspektem je i zbytečná kriminalizace osob - protože matka je ve vazbě za maření úředního výkonu - to je tak společensky nebezpečná??? Na svobodě běhá tolik zlodějů, či vrahů - a stát zavírá do vazby matku od 2 letého dítěte za maření úředního výkonu... Nechci křivdit státu, ani té matce -tentokrát moje zamyšlení a sousta otázek patří situaci toho děvčátka.

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 29.7.2013 19:49 | karma článku: 21,96 | přečteno: 1065x