Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O podpisech pana Škůdce, aneb jak se zbavit kandidáta

Jak mohlo dojít k tak obrovskému počtu falešných podpisů? Když jsem sečetla zveřejněné výsledky kontroly Ministerstva vnitra, je to celkem 63 420 neuznaných podpisů u třech naposledy vyloučených kandidátů! Normální člověk by řekl, že pokud s nějakým kandidátem nesouhlasí, tak mu prostě nepřipíše svůj hlas na petici. Ale zlomyslný občan, říkejme mu pan Škůdce, tomu to asi nestačí. Je to Čech poněkud zákeřnější. Myslí si zřejmě, že musí vymyslet něco, aby nedošlo ke kandidatuře člověka, kterého tam nesnese.

Jako předpoklad uznejme skutečnost, že kandidáti na prezidenta samozřejmě věděli, že se podpisy budou kontrolovat. Těžko si tedy sami záměrně ničili reálné šance na kandidaturu tím, že si do seznamů připíší falešná jména. Takže mi z toho vychází, že opět v tom mají prsty právě naši zlomyslní spoluobčané…

Mého kandidáta se vyloučení netýká, ale i tak nejsem lhostejná - protože jsou díky možné soudní stížnosti ohroženy volby jako takové. Rozhodně mě zlomyslnost některých spoluobčanů překvapuje. Pan Škůdce je na své počiny ale určitě pyšný a považuje se sám za potomka Švejkova národa. On si proti kandidátovi bojoval po svém… Takovýchto lidí bylo bohužel hodně.

Typ voliče - pan Škůdce a jemu podobní, zřejmě předpokládají, že jakmile kandidát dosáhne počtu podpisů, které stačí na kandidaturu, tak poté poleví v úsilí a sběru jmen. Má to svoji logiku, rozhodně v tom hraje velkou roli i časová tíseň - blízký termín odevzdání podpisů. Ale to už pan Škůdce určitě pilně pracoval na tom, aby kandidát co nejdříve měl spoustu neexistujících osob v seznamu a přestal shánět reálné voliče. Je třeba si uvědomit, že někdo z přátelů pana Škůdce mohl být přímo v týmech, které podpisy sbírali. To pak narůstá rychle, když se jen opíšou seznamy z dob minulých, mezi nimi holt i nežijící voliči. Jen naivní člověk si může myslet, že by se to nezjistilo. Větší práci musel dát ale takový počet neexistujcích jmen! To už vidím na záměr...

Druhý typ voliče, říkejme mu pan Fanoušek, není zlomyslný, jen jednodušší. Ten například miluje svou kandidátku, říkejme jí láskyplně Bobo. Pan Fanoušek ale bohužel nechápe, že svými násobnými podpisy svého favorita poškodí také! Ten naopak do seznamu zřejmě zapsal sebe, děti, a pro jistotu se napíše do různých archů vícekrát. U tohoto jediného kandidáta se našla jména duplicitně ve větším počtu.

Pojďme se pro úplnost podívat na důvody, proč měli tři vyřazení kandidáti neuznané podpisy:

Pan Okamura, evidentně největší obět pana Škůdce a jeho přátel – neuznaných jmen bylo přes 26 tisíc! Celkem měl 61 966 podpisů. Ale ministerstvo vnitra zjistilo, že velká část lidí, kteří se podepsali, vůbec neexistuje. Je to prostě osoba vymyšlená. Vyřazené záznamy mají uvedeno ve svém řádku: "Občan v evidenci nenalezen: neexistuje nikdo se zapsanými údaji". Okamurovi po odečtení zbylo pouhých 35 751 podpisů. 

Paní Bobošíková měla u neplatných podpisů jako nejčastější důvod vyřazení, že u jmen chybí adresa nebo podpis či adresa je nesprávná. Často, že podepsaní lidé už zemřeli. Vícekrát byl důvod vyřazení, že záznam je duplicitní. Dále, že občanům je pod 18 let. To byly ty dětičky pana Fanouška a jiných fandů. Bobošíkové zbylo po odečtení 45 429 podpisů z původních 56191.

Pan Dlouhý měl důvody vyřazení podpisů kombinované od obou výše uvedených. Z 59 165 zbylo 38 687 podpisů. Nejčastějším důvodem vyřazení bylo, že osoba uvedená v kolonce, neexistuje. I u něj se objevovali podporovatelé, kteří zemřeli před vznikem petice nebo nemají české občanství.

Tak – a nyní si říkáte, že se bohužel panu Škůdci povedlo to, co chtěl. Ale bohužel jsou ohroženy volby jako takové! Kandidáti mají právo na ústavní stížnost. Na tuto variantu tento týden odpověděla předsedkyně senátní komise pro ústavu Eliška Wagnerová, cituji: „Nejvyšší správní soud (NSS) má jasně daný termín, dokdy musí rozhodnout. A pak nastane problém. Začne běžet dvouměsíční lhůta pro podání případné ústavní stížnosti. Pokud by začala běžet v polovině prosince, což je reálné, tak se dostáváme až do půlky února. Kdyby ten návrh byl podán před 11. lednem, tak věřím, že ÚS rozhodne o odložení volby. To může. Již to tu jednou bylo v případě zrušení voleb na podzim 2009. Jenže posuzování ústavnosti zákona trvá měsíce i roky. To bychom neměli prezidenta a jeho pravomoci by si rozdělili premiér a předseda Sněmovny, případně Senátu.“

Jako kdyby pan Nečas nenapáchal dost škody jako premiér! Ještě by měl získat pravomoci hlavy státu? No to můžeme opravdu už rovnou zvolit prezidentem pana Škůdce například!

Nyní si říkám, že každý, kdo napsal falešné jméno do petičního archu, tak sice jako volič chtěl poškodit jen některé, pro něj nažádoucí kandidáty - ale jelikož je zřejmě jednoduššího rozumu, tak mu nedošlo, že může ohrozit celý průběh voleb! Kandidáti v případě úspěchu u ústavního soudu mohou dokázat, že byl porušen rovný přístup k veřejným funkcím.

Je mi jasné, že se nikdy nepovede dohledat všechny viníky falešných podpisů, ale pokud by se jich alespoň pár zásadních dalo dle seznamů vyčíst či vypátrat, prosím zbavte je svéprávnosti… A pokud v tom měly prsty také osoby z některých politických stran, tak je zbavte i funkcí.

 

Autor: Pavla Brychtová | sobota 24.11.2012 5:25 | karma článku: 41,13 | přečteno: 9522x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik