Někdo se narodí jako homosexuál, někdo jako tupec…

Vlastně ne – tupcem se člověk postupně stane. Mé myšlenky i uvedená lékařská fakta v článku inspirovala kauza Zeman - Putna - Bátora. Poslední ze jmenovaných se jistě jako tupec nenarodil, ale třeba pod vlivem nesnášenlivých ideologií se někým takovým mohl stát a také tak s ním bylo jednáno.  Tento bývalý zaměstnanec ministerstva školství, pan Bátora - v posledních dnech opět na scéně díky aféře Martina Putny. Přesněji, díky transparentu, kterým pan Putna odpovídal na pozdrav panu Bátorovi. Transparent je trnem v oku prezidentu Zemanovi - přitom se jedná o rok starou kauzu! Ale nezapomínejme, že i pan Bátora se proslavil o 2 roky dříve transparentem. Přesto byl zaměstancem ministerstva školství, i když nesl na demonstraci v roce 2009 transparent s nápisem, cituji: "Intelektuálové - jděte už do hajzlu". A později byl známý svými hrubými názory na více osob z kulturního a politického světa. Zřejmě by měl pětky ze sexuální (dříve občanské) výchovy, když si myslí, že homosexualita je druh deviace. On může nazývat různé osobnosti buznami, jiné zase senilními chudáčky, atd. (existuje web s jeho urážkami všemi směry). A holt také tak bylo s ním mluveno - v případě docenta Putny i prostřednictvím transparentů. Pan Bátora byl velmi hrubý a neslušný vůči více lidem veřejného života, či politické sféry. Byl za své názory vyhozen, i když se ho zastával i Václav Klaus a jeho pravá ručka Hájek. Naštěstí bylo po pár aférách a podezření na provázání s neonacisty jasné, že Bátora je člověk, který na ministerstvo školství opravdu nepatří.

Bátora na demonstraci na podporu Václava Klause presidentem.Petr Hloušek

Docent Putna byl kritizován, když napsal knihu Homosexualita a křesťanství. Pokud ho někdo pak považoval za „katolickou buznu“ – tak lze pochopit, že v tomto smyslu pan Putna reagoval odpovědí na transparentu, na akci zaměřené právě proti nesnášenlivosti. Transparent s nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“ nelze považovat za porušení zákona, či etického kodexu. Je to účinný způsob, jak ironicky mluvit s někým tak omezeným, kdo si myslí, že homosexualita je nějaká choroba, či deviace. Každý dnes již ví, díky sexuální osvětě od základních škol, že stejně, jako lidé nemohou za své modré oči, nemohou ani za svou sexuální orientaci. Pánové – můžete snad za to, že vás přitahují některé ženy? Dámy, a vy snad můžete za to, že se vám líbí někteří muži? NE! Stejně tak homosexuál nemůže za to, že se mu líbí stejné pohlaví (samozřejmě se mu nelíbí všichni, ale opět jen někteří – je to prostě pudově stejné, jako u nás, heterosexuálů). Je to prostě dané přírodou, kdo nás přitahuje – chováme se VŠICHNI dle volání přírody – tudíž přirozeně.

Jsou lidé, kteří toto všechno jaksi nedokážou pochopit, a tudíž jakýkoliv aktivista – homosexuál, je pro ně naprosto nepochopitelným elementem společnosti. Stejně jako prezident, uznává i mnoho lidí českou klasiku: víno, ženy, zpěv. Každý s různými drobnými variacemi, u mě je to: mojito, muž, zpěv. Ale proto přece nezavrhuji osoby s jinými názory, či jinou orientací. Respektuji právo každého na jeho názor. Když si můžou dělat městem průvody fanoušci fotbalového týmu, proč by si nemohli dělat průvody zastánci rovnoprávnosti homosexuálů?  Každý je individuálním tvorem, každý dostal do vínku cosi jiného. Proto nechápu, proč prezident nechce udělit panu Putnovi pro jeho aktivity titul profesora, pokud je navíc i dobrým pedagogem s letitou praxí, s podporou akademických kolegů a studentů. Nechápu, jak jeho práce souvisí s jeho orientací, či ironickým transparentem, coby veřejnou odpovědí panu Bátorovi.

Nechci nikoho podezírat, ani nic naznačovat, mám velkou úctu k vysokoškolským pedagogům - ale jsou mnohem horší lidské vlastnosti, které bych viděla jako překážku u takové funkce. Například pokud by měl pedagog nezvladatelný vztah k alkoholu a narušoval by tím výkon svého povolání, nebo pokud by pedagog vyžadoval intimní služby od studentek proti kladné známce ze zkoušky, atd. Homosexualita je soukromá intimní záležitost, nikdo nemá právo za to kohokoliv ponižovat, vytlačovat ze společnosti, nebo jej vyjmout ze seznamu kandidátů na titul profesora - sexuální orientace rozhodně nebrání tak intelektuálnímu povolání, jako je vzdělávání dospělých lidí na vysoké škole.

Pokud má někdo osobní výhrady, či dokonce nenávist vůči lidem s jinými zájmy, či orientací – a tento člověk je dokonce ve funkci hlavy státu, tak je někde chyba. Jeden zaujatý prezident zde již byl, oslavoval se jeho odchod  v hospodách a na náměstích, není to dávno - pamatujete? Ale co se týká nového prezidenta, tak v otázkách tolerance je na tom stejně, jak vidno.

Škoda, nový prezident mohl ukázat lidem, že oproti Klausovi je lepší osobnost - se skutečným nadhledem a sociálním cítěním, respektováním občanských svobod, a v tomto případě také akademických svobod – ale tentokrát na plné čáře zklamal…

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 20.5.2013 7:20 | karma článku: 24,00 | přečteno: 1650x