Nechci být přijata, abych splnila kvóty EU

Nestudovala jsem VŠ jen proto, abych jednou po letech zkušeností či praxe byla povýšena do funkce s pocitem, že plním kvóty Evropské komise, které se musí splnit do roku 2020. Přijde mi to tak trochu, jako když ženské organizace nařizují své postavení ve firmách jakousi nadnárodní normou, protože si nedokážou svoje postavení získat přirozeným způsobem. Rozhodně to jde, což dokazují procenta žen, které již ve vedení firem jsou. A nejsem proti ženám kolegyním, naopak se jich chci tímto zastat.

Snažím se být rovnoprávná, ale nechci rovnoprávnost nařízenou! Úctu a profesionální respekt si nikdo nevynutí, ani nevypláče. Chci být ve funkci proto, že si ji zasloužím. Chci ji dosáhnout díky tomu, že firma mě považuje za užitečnou. Nechci být v žádné radě jen „do počtu“, ale chci tam, protože mám snahu pro firmu něco udělat. Ale ne za tu cenu, že budu člověk, který někde sedí z nařízení Evropské komise.

Rozhodně mám pocit, že je to zbytečné zhoršení situace žen ve vedení firem, protože i ty, co tam budou díky svým kvalitám, budou možná snášet narážky na skutečnost, že tam mohl být původně někdo jiný. Nechci být ženou, která je ve funkci jenom proto, aby firma nemusela platit finanční sankce. Kam až zajdou nařízení Evropské komise? Nyní jde o řídící orgány, za chvíli by se mohly nařizovat třeba i vedoucí pozice…

V ČR je v řídících orgánech firem, kterých se navrhovaná změna týká, k dnešku cca 15% žen, tento poměr nyní druhým rokem neklesá. Oproti minulým letům je to naopak nárůst.  A je to nárůst bez jakéhokoliv nařízení! Opominu-li manželky členů vedení firem, nebo manželky a partnerky politiků, stále jsou v řídících orgánech určitě i ženy, co se o to opravdu zasloužily.

Dle směrnice EU se má číslo poměru žen dostat na 40%. Ráda bych upřesnila, že kvóta se týká cca pět tisíc firem, které se obchodují na burze. Netýká se to firem pod 250 zaměstnanců, či s obratem menším než 50 milionů eur (cca 1,3 miliardy Kč).

„Je to historický den pro rovnost pohlaví," řekla komisařka Redingová. "V případě stejné kvalifikace bude dána přednost kandidátu méně zastoupeného pohlaví," uvedla.

A já se ptám: Je tohle rovnost? Když budou při výběrovém řízení se stejnou kvalifikací tři inženýři z technického oboru a já jako jediná inženýrka ze shodného oboru – tak by mi byla dána přednost, protože jsem jediná kandidátka méně zastoupeného pohlaví?

Nejsem si jistá, že tohle chci!

Autor: Pavla Brychtová | sobota 17.11.2012 0:33 | karma článku: 18,47 | přečteno: 918x