Muslimové nesmí "pít" - a přesto je zabíjí pančovaný alkohol

Aféra jako byla v ČR, je nyní i v Libyi - úmrtí, způsobená pančovaným alkoholem, jsou na čísle 87 osob. Napadá mě malá úvaha nad oznámením libyjského ministra zdravotnictví - k dnešku totiž přiznal již 1044 osob, které již přiotrávil či vážně poškodil pančovaný alkohol za jeden poslední týden. Před týdnem to byla třetina osob. Z toho 87 z nich již zemřelo, další jsou ve vážném stavu v nemocnicích v Tripolisu, selhávají jim ledviny, jsou v kómatu, či mají poškozený zrak. Zvláštní situace - vzhledem k tomu, že jsem při svých pobytech bývala upozorněna, že nabídnout muslimovi alkohol ho hrubě urazí. Navštívila jsem zatím 3x muslimskou zemi a 1x částečně muslimskou.

Úmrtí a otravy organismu v Libyi má na svědomí pančovaná pálenka Bocha z černého trhu. Vida, vida - jak jdou stranou jejich zásady, když jde o alkohol. Pro upřesnění uvádím, že některé muslimské země mají povoleno prodávat alkohol pouze v místech pro turisty, ale není vhodné při oslavě například pozvat místního barmana či muzikanty na sklenku alkoholu, kvůli jejich víře. A jsou země - kde striktně není prodáván alkohol vůbec, ani turistům. Libye patří mezi ně. Ani víno není povoleno, vinice jsou zničeny. Dokonce i slavná oáza Gadameš, kde měli již staří Římané vinice, byla celá kdysi zničena a dnes se tam pěstují datle. Jinak má tato země z 92 % neobdělanou půdu. Chudoba dává černému trhu o to větší šanci. A bohužel i černému trhu s alkoholem.

V tolerantnějších zemích, kde je povoleno prodávat alkohol pro turisty (Emiráty, Maroko, Tunis, Egypt, Turecko, atd.) je v zemi k dostání kvalitní alkohol pro turisty, a rozhodně věřím, že si dají i místní lidé. Co se týká například obsluhy hotelové restaurace, tak vím jistě, že tam jsou muslimové poslušní zákazů koránu, jen když se jim to hodí. Jak jde o sklenku vína, ta u nich rozhodně byla vidět. Ale země typu Libye, kde se nikdo legálně ke kvalitnímu alkoholu nedostane, je černý trh jedinou možností, jak se dostat k pití - a aféra s pančovaným alkoholem je o to horší, že ji nelze tak rychle zastavit, jako to šlo u nás.

Nabízí se s nadsázkou i zlomyslná verze, zda někdo, inspirovaný aférami s pančovaným alkoholem, ho šikovně prodává v zemi, kterou chce ochromit.... 1044 lidí napadených metylalkoholem je velké číslo za jeden týden aféry! Samozřejmě ale mnohem pravděpodobnější je, že v takové zemi je již dávno rozsáhlá síť pašeráků alkoholu, tím spíše, že je tam zakázaný. A holt pančování už přerostlo meze poměru jedu, který je pro člověka snesitelný. Za vším opět hledejme peníze a hyenismus...stejně jako tomu bylo u nás!

V ČR se přestal prodávat veškerý tvrdý alkohol plošně - a tím se postupně počet obětí snížil, dokud policie nanašla zdroje. Navíc se vědělo, kde oběti alkohol kupují, mohlo se jít do prodejny a zasáhnout, či zjistit dodavatele. Ale pochybuji, že v nějaké zemi černou síť a její prodej lze v krátké době omezit - to mají bohužel Libyjci smůlu. Tam je opravdu jediné řešení pro lidi - přestat pít alkohol.

Na škole jsme měli spolužáka Karíma z částečně islámské rodiny a musím říci, že byl pohodový, dost inteligentní kluk, na strojařinu i počítače machr, zkoušky vždy za jedna, a měl nádherně vedený sešity! Rád četl staré filosofy i modernější francouzské, dokonce romantiky - Máchu, atd. Snažil se naši kulturu jakoby vsáknout do sebe. A měl rád sníh jako malé dítě. Od něj jsme se se spolužáky na oslavě prvních  zkoušek v prváku dozvěděli, že v koránu mají psáno, že "nesmí pít opojné nápoje či kouřit omamné látky, nesmí krást, bezdůvodně zabíjet a zneužívat sexu." Pravý muslim musí údajně dodržovat všechny tyto zákazy koránu. Chápání pojmu "bezdůvodné zabíjení" se mi rozhodně nezdá, s názory některých muslimů v tomto nelze souhlasit. 

Ale co se týká alkoholu, vím zcela jistě, že Karím na všech našich oslavách zkoušek, a i na konci vejšky na velké oslavě, pil s námi alkohol velice málo - nebylo mu po něm dobře, prý skoro nikomu z jeho rodiny (je možné, že když alkohol po léta celé generace nepijí, že to pak prostě nesnesou? - To fakt netuším.)  Karím si vzal si nakonec poměrně ráznou lékařku, původem z Bratislavy a žasnu, jak mu její povaha i po 12 letech imponuje. To by málokterý muslim dokázal, že? Zato dokázat žít bez alkoholu budou zřejmě muset muslimové z Libye - teď jde totiž o život, stejně jako šlo v ČR. Pamatujete, jak aféra na podzim zahýbala s naší zemí a jak utlumila prodej tvrdého alkoholu i poté, co už byl dovolen? I tak dlouhodobě vzrostl spíše prodej vína, u kterého metylalkohol nehrozil. A přesto bylo pár obětí pančovaného tvrdého alkoholu ještě před Vánocema.

Ale u nás v ČR je dobrá informovanost a díky médiím je vše rychle mezi lidmi známo. Libye má velkou nevýhodu, že se tam informace šíří pomaleji. Tam to je na dlouho a bude zřejmě ještě více obětí, vždyť za posledních 6 dní se počet přiotrávených v podstatě ztrojnásobil z 360 na 1044 osob. Vzorky odebrané pacientům jsou již zasílány do Evropy k dalším rozborům. V každém případě, místní pálenka Bocha nebude asi 100% bezpečná nikdy, když se jedná o výrobek, pálený po domácku.

Vzhledem k tomu, že nyní do Libyie chtějí její noví představitelé dostat zahraniční firmy a turisty - určitě se tam rádi podívají zezačátku spíše jen individuální cestovatelé a fotografové. Ale hromadná turistika a zájezdy, jako jsou v Emirátech, Tunisu či Egyptě? Těžko tam evropské rodiny pojedou na klasickou pobytovou dovolenou, když v hotelu a restauracích bude k jídlu z nápojů nabízena pouze káva, několik druhů čaje a nealko.

Tak si říkám, zda není celkově lepší, kdyby se "pijící" muslimští občané dostali radši ke kvalitnímu alkoholu pro turisty? Ovšem, pokud by tam byl zaveden. V okolních muslimských zemích je to běžné, a také jak vidno - ze zdravotního hlediska je to rozhodně bezpečnější. Na druhou stranu, v ČR je alkohol legální, přesto se lidé přiotrávili - díky hloupé honbě za lacinější verzí...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 18.3.2013 7:48 | karma článku: 15,05 | přečteno: 1415x