Metylalkohol už navždy na pultech?

Dnes zemřela obět číslo 34. Opět kamenný obchod - zdroj smrtící lahve je známý. Jak dlouho ještě budou prodejci na pulty vykládat schované lahve? Kde je morálka prodejců potravin? To je nezastaví ani smrt zákazníků, ani trestní stíhání? Trvanlivost alkoholu i metylalkoholu je opravdu dlouhodobá! To budou stále nové a nové oběti?

Další smrt v důsledku metylalkoholu - žena s 1,17 promile tohoto jedu v krvi, léčba lékem Fomepizol byla neúčinná. Její partner leží také v nemocnici, ale měl v krvi i etanol, což mu možná zachrání život. Tolik týdnů po prohibici a po odhalení viníků je zde další smrt. Takže rozhodně se jedná o pančovaný alkohol, který byl majitelem obchodu schovaný po dobu kontrol a prohibice, nyní opět vystavený na pulty!

Policie vyzvala zákazníky, kteří mají alkohol z obchodu potravin Sana v Nedvědově ulici v Olomouci, aby jej rozhodně nekonzumovali. Čtyřicetiletý majitel a šestapadesátiletá prodavačka jsou podezřelí z ohrožování závadnými potravinami. Prodavačka třeba o ničem nevěděla, nechci ji odsuzovat. Ale morálka majitelů obchodů je někdy šokující. Chování naprosto odpovídá myšlence typu „Přece se to nevyleje, když se na tom může vydělat!“ – ale jak dlouho ještě tito prodejci budou vraždit?

Přeci musí být každému jasné, že se postupně přijde na to, že alkohol byl koupený u nich. Stojí jim za to těch pár korun navíc, než budou trestně stíháni? Nebo natolik důvěřují svým černým dodavatelům, že je dodané zboží v pořádku? Jako obchodníci jistě poznají legální zboží s fakturou a kolky! A pokud si nejsou jisti – co kdyby vyzkoušeli z každé dodávky zboží jednu lahvinku? Nemyslím nyní cynicky, aby ji vypili a skončili v nemocnici, ale lze si nechat laboratorně vyzkoušet obsah metylalkoholu. Ale to oni ne, radši to prodají!

Kolik obchodníků ještě má schováno lahve s jedem? Čekají snad, až bude klid po bouři? Chtějí ho lidem, kteří se rádi napijí o svátcích, servírovat na pulty obchodů až v předvánočním období?

 

Patřím mezi mamky, které si občas dají trošku vaječného nebo oříškového likéru, ale jinak nepiju. A těm, kdo pijí, držím palce, aby neměli smůlu na prodejce. Rozhodně se vyplatí koupit dražší lahev v seriózním obchodním řetězci. Život za těch pár korun rozdílu stojí, ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 14.11.2012 20:22 | karma článku: 21,38 | přečteno: 1494x