Konina není škodlivá - pouze je "náhodou" v hovězích produktech

Jako houby po dešti se na evropském trhu objevují případy koňského masa v potravinách. Kde by se vzalo najednou tolik koní, coby zdroj výrobců surovin? Nikde - prostě to tam bylo i doposud. Od hovězího to maso není rozeznatelné při malém poměru, jak známo. Koně nejím, můj syn na nich ve školce ve středu jezdí, tato zvířata jsou v mojich očích spíše přítelem lidí, než jejich potravou. Ale neodsuzuji nikoho, kdo to jí – to rozhodně ne. Znám spoustu lidí, kteří si kupují koňský salám, a věřím jim, že je výborný. Oni ale vědí, že si kupují koňský salám. Je povinností u každého produktu, aby bylo uvedeno složení surovin a jejich poměru. A je jedno, zda kvůli alergikům nebo kvůli estetikům. Nesmí se prostě klamat spotřebitel.

Setkala jsem se s tím, že ve Francii se koňské maso nabízí i na jídelním lístku v restauraci. Je dokonce zdravější, než hovězí - má méně tuku – jinak je svým složením bílkovin a dalších látek v podstatě shodné. Ale někteří lidé, stejně jako nejedí psy, tak prostě nechtějí jíst koně. Já k nim patřím. Dávám rozhodně přednost kuřecímu nebo hovězímu masu.

Proto často koukáme na složení produktů, které kupujeme, když jsme v zahraničí, některé země koňské maso uvádí. Tak mi řekněte, proč v českém popisku lasagní tento údaj chybí, i když testy DNA maso prokázaly?  Tesco bere zboží zpět, protože popis neodpovídá skutečnému složení. Na jednu stranu se jedná o klamání zákazníků o složení produktu, na druhé straně jen kvůli špatnému popisu dojde vlastně k velkému plýtvání, když bude výrobek stažen a likvidován - tento produkt od Nowaco je coby zdravá potravina v pořádku. Mnohem více mi vadí polské potraviny s vyloženě škodlivými surovinami, jako je průmyslová sůl, nebo rakovinotvorné umělé složky. Nowaco má ale špatný popis, a uznávám, že je to porušení zákona. Když tak na složení koukám, celer bych tam také nečekala - znám více lidí, co jsou na jeho složky alergičtí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Firmu Nowaco považuji za jednu z kvalitních, a pokud není v prodejně k dostání surovina čerstvá, tak kupuji mražené ryby právě od Nowaco. Máme rádi i jejich bramborové vlnky pro dopečení na plechu. Nejsou tak mastné jako klasické hranolky a jsou chuťově dobré. Výrobky s mletým masem moc nekupuji, ale chápu nákup polotovarů v rodinách, kde je méně času na vaření. Tato firma určitě nemá problém s tím, aby nechala případně přetisknout etikety, ne? Protože spotřebitel ze zákona právo na přesné informace o tom, co kupuje a v poslední době je příliš mnoho afér s potravinami, které neodpovídají složení. Ale pořád je to mnohem lepší, než vyloženě škodlivé potraviny z Polska – ty totiž škodí zdraví. Koňské maso v lasagních ne. Indové například nejedí hovězí, a někteří nedokáží vůbec pochopit, proč Evropané ano. Stejně tak my Češi nechápeme, že někdo jí smažený hmyz (a mnoho českých cestovatelů si to pochvaluje, že to je podobné chipsům). Vše je to rozhodně zdravé a jde jen o místní zvyklosti.

Takže možná se najdou lidé, kteří naopak ještě rychle dokoupí lasagne, než je stáhnou z trhu, protože je koňské maso zdravější, než hovězí - a toto maso lze koupit i v řeznictví, tak holt nyní i v Tesco. Někteří si lasagne koupí, i když tam bude dopsána složka koňského masa (pokud k tomu vůbec dojde). Někdo to skoupí rychle nyní - jen z principu, že likvidace zdravých potravin kvůli špatné etiketě je plýtvání.  I když k těmto lidem nepatřím, tak je chápu…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | čtvrtek 21.2.2013 7:13 | karma článku: 25,93 | přečteno: 3538x