Chci fandit, ne zemřít !

Vždy jsem považovala za nebezpečný sport box, ultimáty, v poslední době je surový i hokej a fotbal. Ale tyto sporty nepřináší tolik smrti a bolesti, jako koníček se 4 koly a volantem! Za poslední 4 roky jsem si dohledala tragédie na automobilových závodech, organizovaných v ČR, skóre je varující! A to nemluvím o zranění jezdců, či zničených vozech, ale o nenávratných tragédiích fanoušků tohoto sportu – diváků, kteří přišli závodníky podpořit a místo toho se stali jejich obětí…

 

Mám dva syny a milují auta, od malička je ráda beru do Technického muzea, občas jezdíme na výlet do muzea aut v Lánech, a beru je i na různé srazy a jízdy veteránů, pokud jsou někde blízko. Mám ráda jejich nadšení v chlapeckých očích, když vidí krásné auto, motorku, nebo závody v televizi. Jak rostou, moc rádi bychom je s manželem vzali i na rallye závody. Ale chceme fandit, ne riskovat zranění !  Organizátoři, co takhle neždímat peníze, ale trošku i investovat do bezpečí diváků ?

Zatím nám musí stačit televizní přenosy. Na živé závody syny prostě vzít nemohu – sama jsem v roce 2005 na jedné akci byla a bylo nesnesitelné, jaký prach a pach se linul vesnicí. Spálené gumy, neskutečné mraky zplodin, až mi bylo líto přírody kolem dráhy. Vůbec si nedokážu představit, že by to dýchaly děti školního věku! Bohatě nám stačí inverze, která přepadla tento podzim Prahu. V poslední době se množí navíc i tragédie, takže kromě jedovatých výparů bych ráda ušetřila svoje děti i reálného rizika. Nechci si jednou vyčítat, že jsem zavinila jejich zranění, nebo něco horšího. Každou chvíli jim musím vysvětlovat, že to je nebezpečné a také nedýchatelné, když žadoní o výlet na závody motorek, nebo aut.

Někdo může říct, že jsem třeba příliš starostlivá máma. Ale jsem radši starostlivá, než abych se dostala do situace maminek, které přišly tento týden o své děti na závodech v Uherském Brodě a před měsícem ve Zlíně

Přeji jim sílu překonat to, co již nelze změnit...Bolest musí být nesnesitelná pro každého, kdo to zažil.

U všech tragédií je uvedeno, že diváci nestáli v nebezpečné zóně. Žasnu! Podle mě to nebezpečná zóna byla, když jsou diváci mrtví či zranění !   Nebude tedy chyba v určení bezpečných pásem? Není příliš podceňována schopnost „leteckého umění“ vozů v takové rychlosti ?  

Neměli by se organizátoři zamyslet, a trošku investovat také do bezpečí? Podle mě by trasa měla mít pouze povolené zóny pro diváky, které by byly alespoň oddělené hranicí ze starých pneumatik. To přeci není tak nákladné!

Takže páni organizátoři, pokud si vážíte nejen peněz, aut, či závodníků, ale vážíte si i diváků, sáhněte do kasičky a dejte fanouškům prosím možnost, aby se u vás cítili bezpečně... 

________________

Pro úplnost uvádím údaje o tragédiích diváků za poslední 4 roky, které jsem získala z jednotlivých článků na iSport.cz (a to nemluvím o sedmi mrtvých členech posádky, ať již při tréninku, či závodech za posledních 5 let).

2012 - Rally Uherský Brod – 3 mrtví dospělí a 1 mrtvé dítě + 3 ranění

2012 - Rally Zlín – 1 mrtvý, 1 zraněný

2010 - Závod do vrchu Beroun – 1 mrtvá dívka

2009 - Valašská rally – 1 mrtvý dospělý, 2 mrtvé děti ve věku 12 let

2008 – Pražský rallyesprint – 2 mrtví

2008 - Závod Emila Fukajze Ostrava – 1 mrtvý

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | neděle 11.11.2012 8:59 | karma článku: 10,42 | přečteno: 1023x