Zednická lžíce, malířská štětka, citáty a rčení.

Cihly,beton,malta,lepidla a barvy a k tomu podivná slovní spojení v citátech a rčeních. A souvislosti? Dle mého  veliké, už jen proto, že když člověk něco dělá, nesedí mu rozum. Mnohé citáty obsahují moudrá životní poznání, které posuzujeme podle vlastních zkušeností a prověřená předáváme dalším generacím. Třeba jako jedno od pana Wericha : „Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.“ 

Úsloví  Práce šlechtí.
Je to jednoduché, třeba takové ty oblíbené a všemi vyhledávané domácí práce jako je vnitřní údržba domu. Nějaká ta zedničina, náprava nedodělků po řemeslnících, čištění a malování. A vše ještě podbarvené všelijakým stěhováním vnitřního zařízení a vytvoření „dočasného staveniště“. 
Také tyto činnosti patří mezi Vaše oblíbené?

Úsloví : Lepší vyhořet než malovat nebo se stěhovat.

Každopádně člověku stejně nic jiného nezbývá, než to prostě udělat.  A když do toho člověk jde pln optimismu a dobré nálady zažívá i humorné scénky. A taky co se vlastně všechno dá najít. Předně člověk zjistí, kolik toho všeho dokázal nenápadně namyslit. A pak všechny ty poklady, které po dlouhé době odhalí. 
Nemusí to být jen nějaké mince, šperky a podobně. Ale třeba takové knihy. Před dlouhou dobou do skříněk uložené. Knihy, které ho třeba provázely dětstvím a dospíváním. Třeba když jsme vyklízeli skříňku a já našel několik knížek pohádek. Nebo knížku od Boženy Němcové „ Babička„, vydanou v roce 1959 ještě psanou v jiném stylu, než ji koupíte dneska.
Myslím si, že člověk by se měl ohlížet do minulosti a hledat v ní i ponaučení. Nakonec bez minulosti, by nemohla být ani přítomnost a budoucnost.
Citát : Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.        George Orwell
Všichni, co zažíváme pocit, kdy čas na údržbu domu a zahrady nastal, oblékáme všechny ty typy pracovních oděvů, vyzbrojeny všelijakými těmi nástroji, pomůckami a stroji do díla. Mnohdy nadáváme, někdy člověka přepadne i stav, kdy by s tím nejraději praštil. Jenže když se dílo povede, je top vždy stejné – dřina nikde není vidět, je to jako by to tak bylo vždycky a nás zahřívá pocit z dobře udělaného díla. No, když je ještě člověk šikovný a řadu věcí si umí udělat i sám, je to výhra. Protože co si dneska budeme povídat, dneska je spousta rádoby řemeslníků, kteří spíše připomínají postavičky Pata a Mata.

Citát :   Kdo pracuje rukama, je dělník. Kdo pracuje rukama a hlavou, je řemeslník. Kdo pracuje rukama, hlavou a srdcem, je umělec.          František z Assisi 

A takové domácí práce, to je taky nasazení všech, celé rodiny a někdy i přátel. No a když k tomu připočítám i rodinné mazlíčky, jedou ty přestavby ve velkém. I oni se snaží pomoci, třeba jen dohlížením na postup prací, nebo aby se jim páníčci na delší dobu nevytratili. Někdy se v nich probudí i snaha pomoci, to třeba, když Vám omylem šlápnou do nádržky s připravenými barvami.

A tak jsem v duchu přestavby, aplikoval to úsloví zvířecí :  Pán a jeho pes.
No, posuďte sami, jak to platí alespoň u mě.
 

Zrovna jsem zde ....

nebo jinde.

A při posuzování pravdivosti úsloví se sám sebe ptám, kde že jsou ti, jejichž jsem pán.
A tak se rozhlídnu a kde je vidím.....

Pak, jako že si komedii zahrajeme, jak taky pracujem...

Myslíte, že nějaká práce vykonána byla?
Kdepak, to si lepší výhled najdeme.

A nebo najevo dáme, že nás už to přehlížení pánem nebaví.
Pro jistotu ale, usadíme se do tašky, aby nás tady náhodou nezapomněli....

A z toho všeho otrávené nejsme jen my dvě, i toho zrzka přešla nálada

A jaké to úsloví, rčení či citát zařadit na samotný konec?
Prošel jsem jich mnoho, ale tak nějak v tom kontextu všech událostí každodenního života mi nejvhodnější připadá právě toto. Je v něm nakonec hodně skryto :

„Pes k člověku vzhlíží,
kočka ho přehlíží
a prase ho považuje za rovnocenného partnera.“
    Sir Winston Churchill

A tak malinko s nadhledem, troška toho řemeslnění.

 

Autor: Pavel Vrba | pondělí 16.3.2015 15:03 | karma článku: 18,26 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90