Vlčí máky – malé ohlédnutí

Včerejší 11. listopad se nesl symbolicky ve znamení vlčích máků. Pietní akt věnovaný uctění památky válečným veteránům probíhal v Hradci Králové. Vlčí máky symbolizující bolest, smrt, nasazení a hrdinství. Jsou němým svědkem boje o lidskost a svobodu.

Uctění památky obětí válečných konfliktů probíhal na pouchovském vojenském hřbitově, symbolicky u památného kruhu věnovaného obětem válečných konfliktů.

 

Přesně v 11 hodin byl zahájen za přítomnosti senátora Ing. Josefa Táborského, představitelů města – primátora MUDr. Zdeňka FINKA, náměstkyně primátora Ing. Anny Maclové,  ředitele Krajského ředitelství Policie brig. generála Mgr. Martina Červíčka, zástupců útvarů Armády ČR a aktivních záloh, zástupců Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů, Československé obce Legionářské  a dalších. Pietního aktu se účastnili i žáci místní základní školy, kteří jako generace vyrůstající v demokratické společnosti, měli možnost nejen společně s ostatními uctít památku padlých vojáků, ale také na vlastní oči vidět řadu osobností, mezi nimiž se pietního aktu účastnil veterán druhé světové války pan Václav Rachač.Ředitel Krajského vojenského velitelství plukovník Ing. Karel Filip ve svém projevu připomněl historické aspekty Dne veteránů a to nejen na hrdinství vojáků nejen během první a  druhé světové války, ale také připomněl hrdinství vojáků, kteří v letošním roce položili svůj život při plnění úkolů spojených s působením mírové mise v Afganistánu. Toto připomenutí hrdinů současné doby na tento pietní akt patřilo mimo jiné i proto, že 4 padlí vojáci pocházeli právě z Královéhradeckého kraje.Význam vlčích máků navíc doplnil ve svém projevu i primátor města Hradce Králové pan MUDr. Zdeněk FINK, který i připnutím znaku vlčích máků na klopu kabátu vyjádřil uznání všem veteránům.V druhé části pietního aktu byla uctěna památka prvního legionáře, rodáka z Týniště nad Orlicí pana brigádního generála Františka Kryštofa. Legionáře a vojáka, který podstoupil se ctí veškeré útrapy obou světových válek, ale za svou odvahu a hrdinství byl později komunistickým režimem  uvězněn. Většina jeho života je spojena s městem Hradec Králové a celým regionem. Při včerejším pietním aktu u jeho hrobu jsem jen marně přemýšlel, proč po městě Hradec Králové není pojmenováno žádné místo, ulice a ani dům. I při odchodu z pietního místa jsem si kladl otázku, proč dosud žádná politická reprezentace a vedení města v uplynulém čtvrtstoletí, nedokázala jménu brigádního generála Františka Kryštofa dát mnohem větší společenskou vážnost, byť by čestným občanstvím, pojmenováním ulice nebo umístěním malé pamětní desky na dům, v kterém žil.

Podrobné informace o brigádním generálovi Františku Kryštofovi naleznete třeba zde :

V současnosti kolem sebe čím dál více slýchávám názor, že nám chybí vůdci, hrdinové…….

A mě z  těch všech věcí spojených se znakem vlčích máků v hlavě zůstala jediná otázka: „ Vážené město Hradec Králové, nehledáte hrdinu?
                                                                              Já  o jednom náhodou vím…. 

 

 

Tématu vlčích máků a jejich odkazu dnešním dnům jsem věnoval zamyšlení zde a zde.
A tak jako závěrem mého zamyšlení malá vzpomínka na všechny veterány....

 

Autor: Pavel Vrba | středa 12.11.2014 12:08 | karma článku: 14,89 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90