(V)očima diváka – jdi s tou pravdou, drž hubu a plav.

Tato slova, zdánlivě vulgární, mají v tom mém dnešním vzpomínání hluboký smysl. Nejen proto, že zazněla v komedii, pro mne poněkud hořké  již v roce 1965, ale jejich a mnoho dalších „hlášek“ pro svou nadčasovost platí.

..Toto své dnešní vzpomínání tentokrát nevěnuji konkrétnímu herci, či herečce. Ale jednomu z filmů, který pokud se nemýlím, patřil ve své době do trezorových filmů. Vlastně jsem nikdy nepochopil logiku těchto opatření. Když se zvrhne ideologie a zvítězí fanatismus, stojí to vždycky za prd. Navíc jsem osobně rád, že tyto starší filmy ať již z první republiky, tak i z doby totality, existují.  Jsou mezi nimi skvosty, stejně jako ten, kterému se věnuji dnes.

Komedii, v režijním podání Zdeňka Podskalského Bílá paní s kvalitním hereckým obsazením již ve své době poskytl divákovi nádhernou podívanou. Vždyť z té plejády herců lze jmenovat  např. Vlastimila Brodského v roli kastelána Pupence, Irenu Kačírkovou v roli Bílé paní, dále pak nezapomenutelné herce, kterými byl Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Ilja Prachař, Zdeněk Řehoř, Vladimír Menšík Zdeněk Najman, Milan Neděla, Vlasta Chramostová, Josef Bek a mnoho dalších.

Komedie založená na zasazení mýtické postavy Bílé paní do společnosti. Do společnosti, která je provázána tehdejší ideologií, předsudky, líbivé politiky, ale rovněž potírání pravdy.

Ve vsi Komonice, ležící pod stejnojmenným hradem, dojde k zázraku. Krásná Perchta zvaná Bílá paní komonická vystoupí jednoho dne z obrazu, vyhoví prosbám výměnkářky Blažkové a zařídí jí v chalupě vodovod. Té noci totiž navštívila hrad skupina místních trochu podnapilých občanů, kteří vedli právě spor o to, zda Bílá paní opravdu za úplňkových nocích chodí po hradě. Kastelán Pupenec vyluštil nápis na obraze "Věř, ale komu věříš, měř" a formulku vyslovil nahlas. Jako jediný pak byl svědkem Perchtina počínání. Život ve vsi je vzhůru nohama. Předseda MNV a jeho tajemník se vzájemně podezírají z líbivé politiky vůči občanům, do vsi je vypravena zvláštní komise z ministerstva. Na hradbách se objeví i jiná Bílá paní, servírka Andula, kterou tam poslal v kostýmu z divadelní hry tajemník, aby se pomstil předsedovi. Komise je ale svědkem skutečného vystoupení Perchty z obrazu, a protože se nehodí, aby nedostatky v práci řešily zázraky nějakého ducha, delegace z Prahy obraz ukradne a odveze jej do depozitáře. Most, který měla ještě Bílá paní postavit, tak nad řekou chybí, i když oslava je už naplánovaná a musí se konat. Za zvuků hudby se občané vrhnou do vody v místě, kde měl most stát, a plavou. Jen Bílá paní se nedá spoutat, projde mřížemi a jde dál……Čerpáno zde : 

Je to komedie, která pobaví, přesto ji vnímám i s jistým pocitem hořkosti. Jsme od tehdejší doby jiní?
Poučili jsme se a naplnili heslo Nejsme jako oni?
Nebo jsme opětovně nuceni zopakovat si historii?

Zvrácenost ideologie nemusí být nutně spojena s učením, stanovami a programem jedné či více stran. Zvrácenost ideologie může způsobit i ta dnešní novodobá totalita. Ne z hlediska politologického pojmu, ale dosahem na hodnoty života, mravnost, čestnost a pokory.
Novodobá totalita s novými a nebezpečnými vůdci, jménem konzumismus a fanatismus.

Jsme vyznavači peněz, které, jak si nalháváme, umožňují všechno, hlavně množství nejrůznějších požitků. Všechno už bylo. Izraelité si udělali modlu, zlatého býčka, symbol peněz, síly, mládí, sexuální potence. Přesně to, co Evropané postavili na vrchol své hodnotové pyramidy.                                          Petr Piťha v promluvě k výročí svatořečení Anežky České 13.11.2015 v katedrále sv. Víta 

 

Některá slova, byť by zdánlivě komediální, jako když jsou odleskem doby.

 

A nedejme se mýlit, naši politici se vůbec nezajímají o Islám, ale o petrolej a prodej obnošených zbraní. My jim to nemůžeme vytknout, neboť je sice máme za krátkozraké hlupáky, ale nesmíme to přiznat, protože jsme je zvolili. Navíc cítíme, že to jsou ti nejhodnější z nás, protože na slovo poslouchají jiné, kteří jim, sami bez tváře, odněkud nařizují. Tušíme, že odněkud, kde se hraje ruleta s fiktivními penězi, které ovšem někdy musí být podloženy naší prací, popřípadě životy.
                                                                                                                                                                 Čerpáno  zde :

 

......jdi s tou pravdou, drž hubu a plav.....

jedny z posledních slov, dokreslujících dav

 

Autor: Pavel Vrba | pondělí 7.3.2016 11:00 | karma článku: 22,33 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90