Uplynul den od prvního kola

a mě je nějak smutno. Nejsem smutný z toho, jak první kolo dopadlo, spíše z toho, jaká vlna se žene napříč společností. Přiznám se, že politiku prakticky nekomentuji, ale dnes udělám výjimku.

Uplynul den od prvního kola přímé volby prezidenta, ve které zůstali 2 kandidáti. Paradoxně právě v této době je vidět úžasný styl pokrytectví a pseudodemokracie. Bolševicky: Kdo nejde s námi, jde proti nám.

Čím více se bude blížit druhé kolo, bude výzev přibývat na sociálních sítích stylu, kdo volí toho či onoho, ať si mě vymaže z přátel a podobně.

Chtěli jsme demokracii, ale neumíme ji používat.

Ve volbě prezidenta ukájíme frustraci z minulých parlamentních voleb s totální prohrou levice. Ty, co jsou jiného názoru, nazýváme hlupáky, nevzdělanci, zelenými gumami. Nebo píšeme o tom, že nás ten či onen zklamal, díky svému zveřejněnému postoji.

A k tomu mnozí ani netuší, jaké jsou třeba skutečné pravomoci prezidenta a co může změnit.

„Žijeme ve světě, kde je pohřeb důležitější než zemřelý, svatba je důležitější než láska, vzhled je důležitější než mysl. Žijeme v obalové kultuře, která pohrdá obsahem. "Sir Anthony Hopkins

Vlastní nezvládnutou frustraci a komplexy méněcennosti nahrazujeme vulgaritou a nenávistí. Absence ideálu a kvalitních osobností v politice, se projevuje v plné nahotě. O to víc platí, že národ má vládu, kterou si zaslouží.

Musím se smát, když čtu některé prostoduché komentáře frustrovaných jedinců. Třeba to o těch zelených gumách a nevzdělancích, kteří budou volit Pavla. Kde byli a jsou oni stateční pisatelé, v okamžiku kdy přijde živelná pohroma, nebo epidemie. Je to nedávno, kdy řada těch zelených mozků byla nasazena v domovech důchodců, nebo nemocnicích, ve kterých pomáhali zvládnout epidemii.

Kde byli ti pisálci, vždyť vedle vojáků mohli pacientům utírat zadky. Tuší vůbec takový pisálek, kolik je v armádě vzdělaných lidí? Kolik je třeba lékařů a záchranářů v nemocnicích a jsou to vojáci? Tuší vůbec, že při příjezdu záchranné služby v ní také mohou být ty zelené gumy? Kolik je vzdělaných lidí jako pilotů a v dalších profesích?

Ano, všude se najdou lidé chytří a hloupí, stejně jako v celé společnosti.

Meleme o svobodě a demokracii, ale neumíme být demokraty. Příliš lehce se necháme svést nepodloženými argumenty bez ochoty o nich přemýšlet.

Tvrzení, že nikdy žádný voják nebyl prezidentem, je znakem neznalosti. Co třeba generál Eisenhower,  generál Charles de Gaulle, či Ludvík Svoboda.

Lidi mějte rozum, jsou dva kandidáti. Volte podle svého přesvědčení a stejně tak, nechte volit druhé.

„Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstali stejní; jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky; kdo byl věrný, byl věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslí vždycky jenom na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se Ti vybarví.“  Karel Čapek

 

 

Autor: Pavel Vrba | neděle 15.1.2023 18:24 | karma článku: 19,12 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90