Truck trial, aneb jedeme bahnem, vodou a všemi možnými překážkami.

Truck trial, jedna z disciplín motoristického sportu, ve kterém posádky speciálně upravených nákladních vozidel ukazují své dovednosti. Vždyť kdo by neznal nákladní vozidlo Tatra nebo PV3S.

Ve dnech 25-26.6. 2016 proběhl na místní motokrosové dráze Luhov třetí závod v rámci Mistrovství ČR a Německa v Truck trialu 2016 s mezinárodní účastí z Německa, Polska a Slovenska. Já jsem tento závod navštívil v sobotu. Po příjezdu na místo konání, které bylo pro přijíždějící diváky řádně označeno a na samotném vjezdu byla ochotná pořadatelská služba, která předávala návštěvníkům informace, včetně informací k zaparkování vozidel.
Vyčleněné parkoviště se velmi brzo plnit přijíždějícími diváky, bez ohledu na počasí s vysokými teplotami.
Prostor posádek nabízel možnost prohlédnout si detaily jednotlivých závodních speciálů. Řada stánků s občerstvením se zásobami na celé dva dny poskytují občerstvení nejen posádkám, ale i návštěvníkům této akce.
Po provedení rozpravy a poučení posádek ředitelkou závodu paní Janou Fickertovou byla zahájena vlastní soutěž.
Jednotlivé posádky se od samého začátku pustily do souboje s nástrahami připraveného terénu za nekompromisního dozoru sportovních komisařů, kteří nekompromisně každou chybu odměňují trestními body.
O programu a zajímavých okamžicích byly diváci informování díky ozvučení areálu.
Když jsem hledal nějaké informace o této disciplíně motoristického sportu, našel jsem vyjádření, které mě zaujalo:

Je to sport, který je o jezdeckém umění, o tom jak překonat zdánlivě nepřekonatelné. Na všech závodech se projíždí abnormálně těžký terén, někdy i uměle vytvořený. Není to o tom pouze zdolat prudký svah, je to o tom se v tomto terénu orientovat a projet stanovenou sekci a umístěné branky i za cenu, že nevíte, zda zákony o zemské přitažlivosti budou platit, nebo jej posunete o něco dál. Pokud to nevyjde, poperete se s těmito zákony příště znovu. Otázku, zda se v sekci, kde je plno bahna i vody „utopíte“, nebo úspěšně projedete, si většinou závodníci pokládají až po závodě. Pro toho, kdo projede, je to otázka zcela jasná, pro toho, kdo neprojede, je to výzva, jak takové náročné úseky pokořit příště. Protože hranice, o které si člověk myslí, že je nepřekonatelná, je ve skutečnosti mnohem, mnohem dál. Nic pro slabé nátury. Je to sport pro opravdu silné jedince.    

Čerpáno zde :

Co napsat na samotný závěr u takové akce?
Přestože jsem byl na této akci poprvé, zaujalo mě to obrovské nasazení posádek, to správné srdcařství. Stejně jako v jiných odvětvích motoristického sportu, je vše o financích, odříkání, podpory rodin a překonávání překážek.
A navíc, po sobotní zkušenosti smekám „pomyslný klobouk“ nejen před samotnými pořadateli, ale i posádkami, které bez ohledu na vyčerpávající vedro bojovaly o co nejlepší výkony, ale také o co nejlepší ukázku jejich řidičského umění přítomným divákům.
A já pro Vás zachytil tu atmosféru na fotografiích:

Truck Trial

Dále zveřejněno zde :

Autor: Pavel Vrba | pondělí 27.6.2016 9:07 | karma článku: 23,44 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90