Toulky po odkazu krajiny – část první Střezetice

dnešní do mlhy oděné nedělní ráno přímo vybízelo k opuštění pohodlí bytu. Nakonec, jsme vybízení naší skvělou politickou garniturou k otužování, šetření a utažení opasků, nošení svetrů....

Zvláště po té, co příkladně si naplní svá koryta skrytá za trapná a pokrytecká prohlášení.

A věřím, že kdyby žil Karel Kryl, nejspíše by zvracel.

„Někomu velmi dobře pasuje do hry, že se lidé nenávidí, že se kalí voda. Mezitím, co se hádáme o hloupostech, se totiž výborně krade – prodává, kupuje, kšeftuje a podvodničí neobyčejně nádherným způsobem.“
Karel Kryl

A tak navzdory zvrácenosti doby odebral jsem se otužovat do přírody. Moje dnešní toulky věnuji odkazu krajiny.

Naše propojení s krajinou, přírodou, planetou a celým vesmírem, je mnohem hlubší, než si troufáme domyslet a pochopili, že pečovat o ní, je naší odpradávna danou přirozeností. Když chceme, dokážeme v ní žít a hospodařit s citem a rozumem tak, že doslova rozkvete. Občas se nám může zdát, že je tady pro nás. Někdy se tak chováme, ale sdílíme ji s těmi před námi i těmi, co přijdou po nás. Tentýž prostor v různých časech.
Jsme bohatý, kulturní národ s úžasnou historií. Kolikrát jsme ve světle dějin, a sami před sebou uspěli a kolikrát selhali. Z prachu našich proher a křivd jsme však dokázali pokaždé znovu vstát. Naše životy se na její tváři vždy nějakým způsobem projeví. Vryjí se do ní a zůstávají jako jizvy na těle.  
České televize: Krajinou domova, Režie: Petr Krejčí,

Dnešní díl věnuji malé obci Střezetice, která se nachází nedaleko Hradce Králové. Obec, která se na první pohled může zdát obyčejnou. Rozprostírá se mezi poli a loukami a žije zde přibližně 370 obyvatel. Tato malá vesnice se však díky historické události zapsala do dějin naší země i krajiny.     

Dne 3. července 1866 zasáhl velkou oblast v okolí Hradce Králové střet rakouské a pruské armády. Jednou z obcí byly právě Střezetice. Ustupující poražená rakouská pěchota byla chráněna rakouským jezdectvem, které se střetlo s pruským jezdectvem, které bylo v převaze. Záchrana rakouské pěchoty, však byla vykoupena neskutečnými obětmi. Během 30 minut trvajícího boje zahynulo na obou stranách jezdectva 1 613 vojáků a přes 2 000 koní. Tyto historické události připomíná i monumentální pomník, jehož vznik nebyl vůbec jednoduchý. Jeho postavení trvalo neuvěřitelných 150 let od bitvy. Pomník měl být věnován „jezdcům i jejich věrným koním, kteří se ze střezetické pláně už nikdy nevrátili, ale potažmo nadčasově všem jezdcům a koním, jimž přinesly války mnoha minulých staletí smrt.“

Slavnostní odhalení pomníku jezdce a jeho raněného koně se tak uskutečnilo při příležitosti 150 výročí bitvy u Hradce Králové dne 3. 7. 2016.

Sousoší, představuje chvíli poté, co zraněný kůň uprostřed bitvy shodil jezdce a klesl k zemi. Rakouský voják, který je bez přilby, drží koně za hlavu a pomáhá mu vstát. Výjev ukazuje, že kůň je v tomto případě závislý na člověku, ale zároveň i člověk na koni, protože pouze ten mu umožní dostat se mimo bitevní vřavu a zachránit se.

Střezetice

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Vrba | neděle 23.10.2022 14:23 | karma článku: 16,01 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90