Proroctví lásky v odlesku velikonočního pondělí.

Dnešní ranní pohled z okna a kolem se to hemží nejen dětmi, ale i dospělými. Většina vybavena čím si netradičním a opentleným - pomlázkami. Aby také ne, vždyť právě dnes vrcholí Velikonoce 2015. Všechny ty několik dnů trvající přípravy na tento sváteční den – pečení beránků, zdobení kraslic, barvení vajíček plných symboliky dějů, které se odehrály přespříliš dávno, ale jejichž odkaz je věčný.

Ale co jsou vlastně ty velikonoce?
Kdo to vlastně ví ? Kdo ví, jakou symboliku mají v sobě všechny ty znaky velikonočních svátků – vajíčka, pečení beránci? Několik staletí promíchávající se křesťanství a pohanské zvyky. Velikonoční pondělí je dnem, který následuje po neděli z mrtvých vstání Páně. Všechny ty události, které byly naplněním všech proroctví.
Obětování nevinného - za nás a za naše hříchy.
Když sleduji dnešní dobu přespříliš často kolem sebe slyším slova jako závist, nenávist, lež, podvody, namyšlenost a přetvářka. Ale také skutky vedené falešnou představou o vlastní nesmrtelnosti.
Když vidím všechny tyto skutečnosti vždy si vzpomenu na slova, která možná v dnešní době ještě intenzivněji vystihují stav mezi lidmi :

Synu člověčí, řekni vládci Týru: Tak praví Panovník Hospodin - Ve svojí pýše říkáš si: ‚Já jsem bůh! Zaujímám božský trůn uprostřed moří.' Přitom jsi člověk, žádný bůh, i když si myslíš, jak jsi božský. Zřejmě jsi moudřejší než Daniel a žádné tajemství ti není záhadné. Moudrostí a poznáním jsi získal bohatství, zlatem a stříbrem sis truhly naplnil. V obchodování jsi byl tak šikovný, že jsi své jmění rozmnožil, a kvůli všemu tomu bohatství zpychl jsi. Byl jsi v Edenu, Boží zahradě, všemi drahokamy ozdoben - rubínem, topasem a jaspisem, chrysolitem, onyxem a berylem, safírem, tyrkysem a smaragdem - to vše krásně osazené ve zlatě klenotnickým dílem tepaném, to vše připravené pro tebe v den, kdy jsi byl stvořen. Byl jsi pomazaným cherubem, určil jsem tě za ochránce. Byl jsi na Boží svaté hoře, mezi žhoucími kameny ses procházel. Byl jsi dokonalý na cestách svých ode dne svého stvoření - než jsi byl shledán zlým. Kvůli množství tvého obchodování se tvé nitro naplnilo krutostí a zhřešil jsi. Proto jsem tě vykázal z Boží hory, cherube ochránce, tebe jsem zapudil z tvého místa mezi žhoucími kameny! Kvůli své kráse zpychl jsi, kvůli své nádheře jsi moudrost zahodil. Proto jsem tě tedy srazil k zemi, před očima králů, aby tě viděli. Ezechiel 28

A přes všechnu tu naší hříšnost obětoval se Člověk, aby spasil lidstvo. Je to už dávno, ale čin spasení byl učiněn na věky věků.  A tak si člověk klade otázku, proč někdo obětoval svůj vlastní život, pro něco tak neskutečně hříšného, jako je člověk.
A jediné, co vede k takovému činu je láska.

Kdybych mluvil jazyky lidí i andělů, ale neměl bych lásku, stal jsem se dunícím kovem nebo řinčícím činelem.
A kdybych měl proroctví a rozuměl všem tajemstvím a veškerému poznání a kdybych měl všechnu víru, takže bych i hory přenášel, ale neměl bych lásku, nejsem nic.
A kdybych všechen svůj majetek vynaložil na krmení chudých a kdybych vydal své tělo ke spálení, ale neměl bych lásku, nic mi to neprospěje.
Láska je trpělivá, je dobrotivá, láska nezávidí, láska se nevychloubá ani nenadýmá; nechová se nepatřičně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nemyslí na nic zlého; neraduje se z nepravosti, ale raduje se s pravdou; všechno snáší, všemu věří, ve vše doufá, všechno vydrží.
Láska nikdy neselhává. Avšak proroctví, ta zaniknou, jazyky, ty přestanou, poznání, to bude zmařeno.
Částečně totiž poznáváme a částečně prorokujeme,  ale jakmile přijde to dokonalé, tehdy to, co je částečné, zanikne.
Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, uvažoval jsem jako dítě; když jsem se však stal mužem, zanechal jsem dětinských věcí.
Nyní totiž vidíme jako v zrcadle, zastřeně, ale potom tváří v tvář. Nyní poznávám částečně, ale potom poznám tak, jak jsem byl také sám poznán.
Nyní pak zůstává víra, naděje a láska, tato trojice; ale největší z nich je láska.  
                                                                                                  1. Korintským 13 kap.
 

A tak Vám přeji právě v tento den a dnech následujících lásku…

 

http://pavelvrba.blog.idnes.cz/c/455780/povstante-kvetna-nedele-prichazi.html?ref=viacbloger

Autor: Pavel Vrba | pondělí 6.4.2015 9:09 | karma článku: 13,73 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90