Motorsport a bezpečnost

Tak nám pomalu opět začíná sezóna, oblíbeného a někdy zatracovaného motorsportu. Motorsport v sobě zahrnuje řadu kategorií jako je autokros, závody do vrchu, rallye a další. Tento druh sportu se vyznačuje snahou posádek o dosažení co největší vzdálenosti v pevném čase a nebo naopak, dosažení stanovené vzdálenosti v čase co nejkratším. Co však všechny druhy motosportu spojuje?  Je to bezpečnost : bezpečnost posádek, tvořená všemi možnými prvky ve výbavě posádky, ale také bezpečnost fanoušků a diváků.

Pavel Vrba

V dnešním blogu by se rád věnoval pohledu na bezpečnost fanoušků a diváků. Mnozí zkušení a situace znalí fanoušci by mě v tomto okamžiku namítli, že na různých portálech je dost informací tak proč to tady vůbec psát. Ano mají pravdu, ale osobně jsem přesvědčen, že je nutné o těchto věcech diskutovat i mimo zmíněné motoristické portály, neboť na ně chodí právě jen ti skalní fandové.

 A jak to obvykle začíná?

„ Právě jsem zjistil, že v blízkosti mého okolí se nějaký závod jede a já bych se tam rád podíval. Nikdy jsem na ničem podobném nebyl a tak se půjdu podívat. Soused na tyto akce chodí a tak jdu také.“

Neinformovanost a neznalost

Tak by se dalo označit výše uvedené rozhodnutí. Nikdy nelze spoléhat, že jdu s někým , kdo to zná a určitě ví, jak se chovat. A je ten soused právě ten, který sám zásady bezpečnosti zná? Můžu v něj mít  naprostou jistotu, že mu i svěřuji své zdraví a život?

Určitě ne. V době moderních komunikačních technologií není problém zjistit si řadu důležitých informací, které lze zjistit na stránkách Autoklubu ČR, na stránkách pořadatelů jednotlivých podniků a v neposlední řadě i na sociálních sítích. Každý rozumný pořadatel se snaží věnovat divákům a fanouškům i příslušnou sekci stránek pro jejich snazší orientaci - mapách, harmonogramu a v neposlední řadě i bezpečnosti diváků.

Bezpečnost – základ úspěchu

Motorsport může být nebezpečný. Soutěžní vozy jezdí vysokou rychlostní. Například u rallye se jezdí po uzavřených rychlostních zkouškách, které nejsou vybaveny ochrannými bariérami.

Motosport je ve všech svých podobách krásný  sport, ale jako u každého sportu a lidské činnosti nesmí být zanedbána rizika a nebezpečí.

Nehody s diváky jsou největší hrozbou, kterou však lze eliminovat na co nejmenší míru- stačí přemýšlet nad svým bezpečným chováním. Je to obdobné, jako nepřecházet dálnici, nevstupovat do vozovky bez rozhlédnutí, nebo nerespektování semaforů.

Co je vlastně ta bezpečnost diváka?

Je to v podstatě bezpečné chování a předjímání situace, která mě může ohrozit na zdraví a na životě.

Existuje několik zásad bezpečného chování diváků.  Rád bych Vám tyto zásady přiblížil mnohem lepším způsobem, než pouhým psaním.

Jak bezpečně sledovat závody rally - doporučení a rady

Bezpečnost na rally!

 

       Pokud Vás uvedená problematika zaujala, a hledáte ještě mnohem více informací o bezpečném chování doporučuji Vám například tyto stránky :

http://www.autoklub.cz/
http://www.rally-bezpecne.cz/index.html
http://www.rally-safety.com/cze/index.php?section=spectators

       Jsme přesvědčen, že jen  mnohem větší informování veřejnosti o celé problematice může přispět k lepší komunikací a chápání této problematiky. Odsuzovat, zakazovat a vyjadřovat se bez znalostí problematiky není nikdy cesta ke vzájemné toleranci a dialogu.

V jednom  z dalších blogů se Vám pokusím vysvětlit, proč se právě  o tento druh sportu zajímám. 

Autor: Pavel Vrba | středa 19.3.2014 18:29 | karma článku: 13,11 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90