Království, říše, společenství ……a zamyšlení

Ve spojitosti se všemi událostmi posledních dnů se mě čím dál více z paměti vynořuje jedno proroctví. Jak už to u těchto věcí bývá, vždy člověk přemýšlí o jeho platnosti, pravdivosti, správného výkladu a pravděpodobnosti naplnění.Kdo vlastně ví co je pravda a co fikce. Je na konci schodů propast nebo cesta?

V tomto blogu se nechci a to zcela záměrně pouštět do rozboru textu daného proroctví. Nechci provádět jeho výklad, protože každý takovou věc posuzujeme podle vlastních zkušeností, znalostí historie a  znalosti náboženství. Tento svůj blog zveřejňuji spíše ve snaze o připomenutí tohoto proroctví. Abychom nikdy nezapomínali na opakování historie a taky se hloupě nespoléhali jen na druhé. Text, který mám na mysli  je proroctví podle Daniela :

Ve druhém roce svého kralování měl Nebúkadnesar sen. Rozrušil se a nemohl spát. Král tedy rozkázal zavolat věštce, zaklínače, čaroděje a hvězdopravce, aby mu pověděli, co se mu zdálo.
Jediný, kdo byl schopný daný sen vyložit, byl Daniel :

Ty jsi, králi, viděl jakousi velikou sochu. Byla to obrovská socha a její lesk byl mimořádný. Stála proti tobě a měla strašný vzhled. Hlava té sochy byla z ryzího zlata, její hruď a paže ze stříbra, břicho a boky z mědi,  stehna ze železa, nohy dílem ze železa a dílem z hlíny. Viděl jsi, jak se bez zásahu rukou utrhl kámen a udeřil do železných a hliněných nohou sochy a rozdrtil je a rázem bylo rozdrceno železo, hlína, měď, stříbro i zlato, a byly jako plevy na mlatě v letní době . Odnesl je vítr a nezbylo po nich ani stopy. A ten kámen, který do sochy udeřil, se stal obrovskou skálou a zaplnil celou zemi.

Ty, králi, jsi král králů. Bůh nebes ti dal království, moc, sílu a slávu. A všechna místa , kde bydlí lidé, polní zvěř a nebeské ptactvo, dal ti do rukou a dal ti moc nad tím vším. Ty jsi ta zlatá hlava. Po tobě povstane další království, nižší než tvé, a pak další, třetí království, měděné, které bude mít moc nad celou zemí. Čtvrté království bude tvrdé jako železo, neboť železo drtí a drolí vše, a to království jako železo, které tříští všechno, bude drtit a tříštit.

Že jsi viděl nohy a prsty dílem z hrnčířské hlíny a dílem ze železa, znamená , že království bude rozdělené a bude v něm něco z pevnosti železa, neboť jsi viděl železo smíšené s jílovitou hlínou.  Prsty nohou dílem ze železa a dílem z hlíny znamenají , že království bude zčásti tvrdé a dílem křehké.  Že jsi viděl železo smíšené s jílovitou hlínou, znamená , že se bude lidské pokolení mísit, avšak nepřilnou k sobě navzájem, jako se nesmísí železo s hlínou.

Ve dnech těch králů dá Bůh nebes povstat království, které nebude zničeno navěky, a to království nebude předáno jinému lidu. Rozdrtí a učiní konec všem těm královstvím, avšak samo zůstane navěky,  neboť jsi viděl, že se utrhl ze skály kámen bez zásahu rukou a rozdrtil železo, měď, hlínu, stříbro i zlato. Veliký Bůh dal králi poznat, co se v budoucnu stane. Sen je pravdivý a výklad spolehlivý.“

A proč jsem vlastně tento blog udělal?

Protože bychom nikdy neměli spoléhat na to, že vše kolem nás je věčné a nezničitelné. A  také na to, že nás někdo jen tak spasí.

čerpáno z : kniha Danielova 2,31-45, Ekumenické vydání Bible

Autor: Pavel Vrba | neděle 25.5.2014 17:30 | karma článku: 10,59 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90