Králíky ve vojenském obležení Armády České republiky – část druhá.

Armáda České republiky a integrovaný záchranný systém. Vojáci, zdravotníci, hasiči. Chybí jen Policie ČR a Vězeňská služba, kteří zajišťují úkoly spojené s uprchlíky.

Akce Cihelna je již tradičně v rámci Armády České republiky pod záštitou  Sekce podpory Ministerstva obrany.  Jak již ze samotného názvu vyplývá, jedná se o nedílnou součást této ozbrojené složky. Již od nepaměti platí, že každá jednotka plnící úkoly výcviku, ale i nasazení, musí lidově řečeno mít co jíst, co pít, čím střílet,mít oblečení, čím se přepravovat a přesouvat, kde se ubytovat, kde a čím doplnit pohonné hmoty, provést opravy techniky a mnoho dalších.
Sekce podpory MO v současné době řídí Agenturu logistiky, Agenturu vojenského zdravotnictví a Agenturu komunikačních a informačních systémů.

Agentura logistiky k plnění náročných úkolů všestranného logistického zabezpečení se skládá z Centra zabezpečení materiálem technických služeb, Centra zabezpečení materiálem týlových služeb, Centra zabezpečení munice, Centra zabezpečení oprav, Centra zabezpečení zahraničních operací a mimořádných stavů a dvou Regionálních středisek vojenské dopravy.
Právě uvedená centra se návštěvníkům a divákům prezentovaly při ukázce výstroje, munice, zbraní a oprav techniky.

 

 

Agentura vojenského zdravotnictví se v rámci statické ukázky prezentovala mobilním operačním sálem, mobilní jednotkou intenzivní péče a v rámci dynamické ukázky i obrněným zdravotnickým vozidlem určeným k přepravě zraněných.

Agentura komunikačních a informačních systémů se prezentovala nejen vlastní statickou ukázkou, ale zároveň zajišťovala všechna důležité komunikační prostředky v rámci Cihelny.

Dynamické ukázky proběhly s námětem „ Obrany důležitého objektu státu “. Diváci tak měli možnost vidět simulovaný útok teroristické skupiny na objekt, kterým může být například přehrada, elektrárna, chemická továrna. Zejména v dnešním světě se jedná o více jak aktuální téma, zejména po událostech v řadě evropských zemích. Dynamické ukázky řízené ředitelem KVV Pardubice plk. Ing. Františkem Hlaváčkem zajišťovali příslušníci vybraných útvarů AČR a jednotky aktivní zálohy KVV Pardubice. 

Na tuto dynamickou ukázku pak volně navazovala ukázka z výcviku služebních psů při zadržení pachatele, transport a nasazení služebního psa z vrtulníku, kterou provedli příslušníci Centra vojenské kynologie - Chotyně.

V rámci ukázky integrovaného záchranného systému  byl předveden zásah rychlé záchranné služby, Hasičského záchranného sboru a Vojenské policie. I tato dynamická ukázka byla zajímavá – teroristé zraní vojenskou hlídku, na místě zanechají bedny, které svým označením a nejasným obsahem zvyšují riziko nebezpečí otravných látek nebo výbušnin. Bohužel, díky plnění úkolů souvisejících s krizí imigrantů se uvedené ukázky konaly bez přítomnosti Policie ČR a Vězeňské služby.

Armáda ČR na Cihelně 2015

Jak ukončit tuto reportáž věnovanou prezentaci Armády České republiky? Možná jedním citátem:
" Je dobře, že nás nyní nepotřebujete, je dobře, že jsme zde, až nás potřebovat budete ".
A přitom všem sledování zpráv ze světa jsem plně přesvědčen o moudrosti těchto vět.

Více fotografií naleznete zde : http://pavrb.rajce.idnes.cz/Cihelna_2015-_cast_prvni_Armada_CR

První část naleznete zde : http://pavelvrba.blog.idnes.cz/c/473954/kraliky-ve-vojenskem-oblezeni-armady-ceske-republiky-cast-prvni.html

Autor: Pavel Vrba | pondělí 24.8.2015 10:15 | karma článku: 12,81 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90