Když jsem se onehdá zatoulal do.. Odhalení

V minulém díle, jsem nabídl malou hádanku, spojenou s hádankou, kde že jsem to vlastně byl a  kterého umělce jsem měl na mysli. A jak jsem slíbil, dnes zveřejním správnou odpověď.

Nedá mi to, abych na samotný počátek rozuzlení mé hádanky (zveřejněné zde), nezmínil ještě dva citáty. Ten první, provází každý můj blog, v úvodní fotografii.

Druhým citátem, který zmíním je :

„Naivní malíři jsou dospělé děti, které najednou vzali tužku nebo štětec a tím prvním pohybem ruky na čistou plochu zjistili, že obrazy jsou nejen jejich dětským hřištěm, ale i obranou proti nudě, hojivou krásou, prostou jak léčivé byliny.“

Rozuzlení

A správné odpovědi?

Tím městem je Nymburk, město s bohatou historií.
Královské město Nymburk vděčí za své založení Přemyslu Otakaru II. Přesné datum, kdy bylo započato s výstavbou Nymburka, však dodnes není úplně známo. Hovoří se o roce 1275. Nymburk je zároveň důležitý pro železniční dopravu, ale i vodní dopravu.

Vedle řady kulturních zajímavostí, je Nymburk spojený i s životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala. Kdo by od něho nakonec neznal díla, z nichž vybírám třeba Postřižiny, Slavnosti sněženek, Skřivánci na niti, Obsluhoval jsem anglického krále, a mnoho dalších.

Každá cesta má svůj počátek i konec, stejně tak, jako mé zastavení právě v Nymburce. A jak to mé krátké slovně - obrázkové hádání ukončit?

Třeba jedním citátem, který byl i v první díle jistou nápovědou, dále jedním obrazem mého kamaráda Ivana Marka, s jehož dovolením onen obraz sdílím.
Ale i humornou tečkou – scénkou z filmu Slavnosti sněženek.

„Pábitel je každý člověk, který je taky navštíven inspirací a říká věty, o kterých rozumní lidé říkají, že jsou nerozumné, dělá věci, které slušní lidé nedělají, pábění je tedy usilování o zakázané...“Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal byl milovníkem koček. Proto nemohou chybět ani v krásném obraze, jehož autorem je Ivan Marek. Ke zveřejnění tohoto obrazu mám autorův souhlas.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Vrba | středa 19.9.2018 8:30 | karma článku: 12,60 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90