Kameny, světla a stíny........

Čas dovolených je vždy spojen s výlety, poznáváním krajiny a míst na kterých jsme buď ještě vůbec nebyli nebo naopak, jsou našimi oblíbenými.  

Toulovcovy maštale - skalní útvary nacházející se nedaleko města Skuteč. Zvláštní název se připisuje působení kontraverznímu rytíři Vavřinci Toulovcovi:

Historickou osobností, která proslavila zdejší skalní města, byl kontroverzní rytíř Vavřinec Toulovec obývající nedalekou jarošovskou tvrz. Na jeho rozporuplné osobnosti by se dnes jistě vyřádil celý tým psychiatrů, kteří by jen těžko stanovovali diagnózu. V okolí byl pan Vavřinec znám jako ctihodný muž a šlechtic, který neváhal štědře obdarovat chudé, nemocné a potřebné, často nemalými dary. Druhá tvář tohoto muže však byla úplně jiná. Přepadal vozy bohatých kupců a své zločinecké nájezdy podnikal dokonce i na daleké Moravě. Svůj lup, koně a dobytek ukrýval právě v nepřehledném labyrintu pískovcových skal, které dnes nesou jeho jméno. Zajímavé je, že zdejší lidé znali většinou jen onu přívětivou a dobráckou tvář svého pána. 

                                                                                                                  čerpáno zde :

A při návštěvě tohoto místa jsme měli velké štěstí, neboť tam bylo minimum návštěvníků, kteří by narušovali klid a pohodu onoho místa.
Při procházce po všech těch cestách a cestičkách vnímal jsem nejen sochařské dílo matky přírody, ale i hru světla a stínů. 

Umění je jako slunce, které se taky nikomu nevtírá. Když zatáhne záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze, jenomže je to vaše chyba, pane, že chcete žít potmě.                   Jan Werich

 

Světlo a stín

Až Ti bude úzko otoč se čelem ke slunci. Všechny stíny budeš mít za zády.  
                                                                                                      Jan Werich

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Vrba | pondělí 1.8.2016 19:00 | karma článku: 21,01 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90