Jo, jo to se nám to fámuje….třeba o těch raftech

Prosím neplést se slovem flámuje. Fámy vznikají lehce jednak je to tak lehké, no ale na druhou stranu, ono se v té naší matičce zemi není čemu divit. Navíc, kdo má čas furt sledovat, co ti naši zvolení zase někde odsouhlasí.

Naše životy a spolužití je nutné mít zregulovaný, protože by tady byl chaos. A to ať chceme nebo nechceme. No a někdy, i když je to jasně napsaný, tak to řada lidí stále nechce pochopit. Třeba taková přednost zprava u obchodních center je takovým klasickým příkladem.

V posledních dnech mě zaujalo, pobavilo i mírně rozlítilo hlásání z Ministerstva dopravy.

Kruhové objezdy - u některých tak či onak. No představa, že by to fakt mysleli vážně mě poněkud zděsila. Ale už se objevily zprávy, že to tak nenechají a pravidla budou stejný. Ale co si budeme povídat, u těchto věcí člověk zpozorní.

Ale jsou i oddechová témata, která už na první pohled vzbudí úsměv, zejména když o tom mluví i ve veřejnoprávní televizi.
Ale i tam pracují lidé….

Čím dál častěji objevují se hlásání od milovníků vodáctví, kteří propadli naprostému zděšení, že budou v těch svých plavidlech vozit hasičáky. A tak jsem četl mnoho zajímavých článků, diskusních příspěvků a komentářů plné zděšení a technických otázek, jak že si ten hasičák na tom raftu či kajaku připevní.

A já je naprosto chápu, protože už tahle je to na lodi nacpaný a ještě k tomu nějaký ty hasičáky.

A tak jsem ve volné chvilce navštívil ono psaní, které má takové zvláštní pojmenování :

VYHLÁŠKA 334

ze dne 7. prosince 2015

o vedení rejstříku malých plavidel a technické způsobilosti malých plavidel, převozních lodí a plovoucích zařízení k provozu na vodních cestách.

A tak jsem to pročítal a zajímavé věci i poznal. Narazil jsem pak na zajímavé čtení, které ukazuji v celém znění.

5.06.5. Pokud je plavidlo vybaveno přenosnými hasicími přístroji, jejich počet, množství hasební látky a hasicí schopnost odpovídají druhu nebezpečí požáru, velikosti, účelu a vybavení plavidla. Přenosné hasicí přístroje mají nejméně tyto parametry:

a) práškový 2,0 kg, s minimální hasicí schopností 8A, 34B, C,

b) CO2 2,0 kg, s minimální hasicí schopností 34B,

c) pěnový 2 litry náplně s minimální hasicí schopností 8A, 70B, 25F.

Na plavidle s délkou L menší než 6 m, s přívěsným motorem o výkonu nejvýše 7,5 kW a bez zabudované nádrže na palivo nebo vodním skútru postačuje hasicí přístroj práškový 1 kg s minimální hasicí schopností 5A, 21B, C nebo hasicí spray. Přenosný hasicí přístroj CO2je doporučeno použít v prostorách s elektrickým zařízením a hořlavými kapalinami. Tyto prostory, jsou-li uzavřené, musí být na vstupu opatřeny výstražným upozorněním.

5.06.6. Požárně bezpečnostní zařízení podle článků 5.06.3. a 5.06.4. není třeba na plavidle, které je plavidlem bez vlastního strojního pohonu nebo plachetnicí bez pomocného motoru, pokud není vybaveno obytným prostorem nebo na něm není požito zařízení k vaření nebo topení podle článku 5.05.

A tak si kladu otázku, zda-li to jen špatně chápu, že se oni fámaři jen prostě mýlí, protože to tak nějak nedočetli do posledního řádku. Nebo jsem jen neznalec, který neví, že raft či kánoe je vždy vybavena vlastním strojním pohonem a obytným prostorem.

A ono to tak je v mnoha věcech, třeba i v tom, že se k něčemu vyjadřujeme, aniž máme tucha o čem to je nebo si to nepřečteme. Nebo to je i tím, že máme černobílé vidění.

A tak nemůžu odolat jednomu vtipu, který je spíše do zimy, ale i na jaře jak se zdá, má hluboký význam.

 

Úryvek z vyhlášky čerpán zde:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Vrba | středa 13.4.2016 15:30 | karma článku: 23,61 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90