Dny otevřených dveří na polygonu v Hradci Králové.

Ve dnech 10. 11. -12. 11. 2016 se na letišti v Hradci Králové koná Den otevřených dveří na nově budovaném výcvikovém středisku a zkušebním polygonu pro výcvik řidičů.

Každý z nás, co se pohybujeme v silničním provozu, vidíme řadu dopravních přestupků a krizových situací, které způsobují řidiči a ostatní účastníci silničního provozu bez odpovědnosti a respektování pravidel bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, ale také skupina nerozhodných řidičů, kteří buď svou zbytečně pomalou, nebo chaotickou jízdou tyto krizové situace způsobují. A všechny tyto situace kladou vysoké požadavky nejen na soustředěnost ostatních řidičů, ale také na schopnost defenzivní jízdy a umění reagovat na tyto situace.

Naučit se zvládat tyto krizové situace, vyžaduje mít i možnost bezpečně si tyto znalosti ověřit v odpovídajících podmínkách. Mezi několik organizací, které právě výuku i praktické nácviky bezpečné jízdy nabízejí, se připojuje i akreditované školící středisko S-Drive v Hradci Králové, s bohatými zkušenostmi v komplexním vzdělávání řidičů a ostatních účastníků silničního provozu a další soukromí investoři.  Pro širokou veřejnost tak vzniká možnost dostupného a moderního výcvikového zařízení v rámci Královéhradeckého kraje a okolních krajů.

K dnešní moderní době neodmyslitelně patří vlastnictví motorového vozidla, které nám umožňuje rychlejší a pohlednější přesun na cestách do zaměstnání, k návštěvám blízkým cestování na dovolenou či na výlety.

K tomu všemu však patří naše silniční síť a její technický stav, stejně tak, jako nutnost budování nových komunikací a úpravy těch stávajících. Přetlak výroby motorových vozidel nabízí možnosti pořízení úsporných, a čím dále pro bezpečnost vybavenějších vozidel, což však může v mnoha řidičích vyvolávat falešný pocit absolutního bezpečí a falešná iluze, že zrovna v jeho případě fyzikální zákony neplatí.

Certifikovaná společnost S–Drive v Hradci Králové se zaměřila při projektu výstavby zkušebního polygonu pozornost na vytvoření jednotlivých pracovišť s možností simulace krizových situací.

Polygon je tvořen:

Školícím a výcvikovým střediskem – s dostatečnými prostory k provádění školení řidičů

Rovnou kluznou plochou sloužící k nácviku krizového brždění s vyhýbacím manévrem s kolmou vodní stěnou simulující překážky v silničním provozu.

Kluzným kopcem  s klopenou zatáčkou umožňující vyhýbací manévr s odlehčenou zadní nápravou při kterých fyzikální zákony jsou neúprosné proti řidiči.

Smykovou deskou s vodními překážkami s funkcí vyvolání krizové situace při smyku, včetně vyhýbacích manévrů. Její konstrukce umožňuje nácvik krizových situací i pro řidiče nákladních automobilů.

Zatáčkou – kruhem  s konstantním poloměrem umožňující trénink přirozeného smyku vlivem odstředivé síly.

Asfaltem s vodními překážkami s možností nácviku krizového brždění a vyhýbacího manévru v rychlosti 80 km/hod, kde si bude moci řidič ověřit, že jednou rukou tuto krizi nezvládne.

Aquaplaningovou vanou – určenou k nácviku nejzákladnějších a nejzásadnějších  řidičských dovedností ke zvládnutí smyku, ale i umění maximálně zpomalit a dosáhnout  minimální brzdné dráhy v krizové situaci a jakémkoliv povrchu vozovky.

Novinkou a velmi zajímavým doplňkem zkušebního polygonu je pořízení zasněžovacího děla, umožňujícího v zimních podmínkách vyzkoušet své dovednosti i na sněhu.

Možná se najdou mnozí, kteří namítnout, že krizovou situaci zvládnout umí, že už se do podobné situace dostali. Otázkou je, zda-li  skutečně v takové možné situaci vůbec byli.

Stačí si položit jednoduché otázky:

Vím, jakou brzdnou dráhu má mé auto z 50 a 100 km?

Umím zastavit vozidlo na nejkratší brzdné dráze, a jak toho docílím?

A znám odpovědi na tyto jednoduché otázky?

Krizová situace, která může mít v konečném důsledku vliv na to nejcennější, co máme – na náš život a zdraví.

Otevření polygonu pro výcvik bezpečné jízdy a zvládání krizových situací je pro širokou veřejnost plánovaný na přelomu března a dubna 2017.

Více informací o polygonu naleznete zde :

 

Den otevřených dveří

Dále publikováno zde:

Autor: Pavel Vrba | čtvrtek 10.11.2016 18:25 | karma článku: 21,92 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90