Česká republika, jako pořadatel mezinárodního mistrovství v rally

Již za týden se opět Česká republika dostane do hledáčku řady motoristických médií díky pořádání mezinárodního mistrovství České republiky v rally. Budeme tak mít opětovně možnost ukázat světu, že i vedle řady dalších států na evropském kontinentu umíme i v motorismu nejen posádky postavit na startovní rampy, ale také ukázat, že takový podnik umíme uspořádat a přitáhnout tak nejen celosvětově  známé posádky, ale i fanoušky.

Druhým podnikem v rally na území ČR se stává již 42.ročník Rallye Český Krumlov 2014  a to již příští víkend, kdy krásné prostředí v okolí Českého Krumlova, Českých Budějovic, Kaplice, Lipna nad Vltavou a řady dalších městeček a vísek opět přivítá všechny milovníky  motosportu. Startovní pole závodu zařazeného do seriálu FIA European Rally Trophy, Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally a také národního šampionátu historických automobilů je nad očekávání početné. Pořadatelé druhé nejstarší automobilové soutěže v zemi, jedoucí se pod hlavičkou Autoklubu ČR, evidují přihlášky od soutěžních týmů ze šesti evropských zemí. Kromě české budou během závodu vlát vlajky Slovenska, Finska, Maďarska, Polska a Kazachstánu. Co do obsazení letos diváci uvidí jeden z nejkvalitněji obsazených ročníků Rallye Český Krumlov za poslední roky!

S blížícím se termínem závodu a aktualizovanými informacemi pořadatelů se přesvědčují o tom, že ani letošní ročník Rallye Český Krumlov nezůstane své pověsti nic dlužen a organizátoři tohoto mezinárodního podniku nachystali všem účastníkům tradičně náročný a krásný závod. Již samotná délka závodu 569 km včetně úseku rychlostních zkoušek v délce 169 km hovoří za vše - trať bude náročná nejen pro samotné posádky, ale i testem soutěžních vozidel.

Pořadatelé tohoto podniku nachystali pro diváky a   fanoušky spousty příjemných překvapení. Jedním z nich je  účast týmu Škoda Motorsport s továrními posádkami Jan Kopecký - Pavel Dresler a Esapekka Lappi - Janne Ferm. Úřadující mistr Evropy Jan Kopecký se v Českém Krumlově představí se Škodou Fabia Super 2000 po dvou letech a i tentokrát je horkým kandidátem na celkové prvenství.Pro mě osobně, jako obdivovatele historických vozidel je velkým lákadlem i osmý ročník Rallye Legendy Show včetně  demonstrační jízdy historických vozidel, včetně  jízdy  Škody 130 RS v barvách Barum teamu osedlaný absolutním vítězem Rallye Český Krumlov 1972 a 1976, domácím Jiřím Urbanem nebo další ‚ stotřicítka  týmu ČK motorsport se stálicí českých rallye za volantem - Jiřím Trojanem. A mnohem více najdete na :

http://www.rallyekrumlov.cz/cz/home/novinky

Pořadatel soutěže tradičně nepodceňuje ani informace pro diváky a fanoušky. Ve snaze o co největší osvětu z hlediska bezpečnosti návštěvníků a diváků oceňuji zveřejněné informace a rady, se kterými by se mě l vždy seznámit každý návštěvník motoristického sportu. Základní infomace k bezpečnosti diváků a dlaší informace najdete na stránce pořadatele : http://www.rallyekrumlov.cz/cz/divaci/bezpecnost-pri-rallye
Osvěta z hlediska bezpečnosti je velká, jenže ani sebevětší osvěta nepomůže, dokud si sami návštěvníci neuvědomí, co to vlastně znamená. O nutnosi uvědomit si bezpečné chování jsem již psal na svých několika předcházejích blocích. Nestačí jen spoléhat na plakáty, ale je nutné mít neustále na paměti svou vlastní bezpečnost, rozum a předvídat.  Sám vím, jak člověka láká, jít ještě blíž, protože na tom místě budu vidět mnohem lépe a udělám si mnohem lepší fotografie. Jenže právě to nejkrásnější a nejlepší místo je jen pozlátko, pozlátku obrovského rizika vzniku neštěstí. Vždy si říkám, že mezi všemi bezpečnostními radami platí to nejpřirozenější : používat hlavu, poslouchat pokynů pořadatele a nestát v místech, která nejsou divákům určena a pořadatelem jako divácká určena. Zásadně nevstupovat do zakázaných zón a nebezpečných úseků.A poslouchat pořadatele, byť by byl mladší, než jsem sám. On je tam od toho, aby nás napomenul a aby nám tím mnohdy zachránil život. Nebojme se ani jako diváci, napomenout ostatní, kteří bezpečnostní pravidla porušují. Protože jenom tak můžeme docílit toho, že ten náš sport bude krásný a daný závod si všichni užijeme.Co popřát jezdcům, pořadatelům, fanouškům a divákům, foťákům a kameramanům- prostě všem v té obrovské rodině?

Snad tradičně:
- úspěšné starty a ještě úspěšnější dojezdy do cíle
- co nejméně poruch a technických závad
- ukázněné a bezpečnost dodržující diváky, kteří vědí, že je nutné poslouchat pořadatele a dbát na svou vlastní bezpečnost
- příjemné a přátelské prostředí v okolí závodů
- rozumnost a soutěžení s hlavou

A naprosto všem krásné počasí

 A s laskavým dovolením autora Jana Duška pár ohlednutí za loňským ročníkem :

Autor: Pavel Vrba | sobota 26.4.2014 17:28 | karma článku: 7,64 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90