Proč nepodporuji metropolitní plán

Do Prahy se má vejít celé Brno. Ve skutečnosti tam ale nebude možné postavit ani "Liberec", nebo možná ani "Kolín". Vznikne kartel developerských špiček a hlavně odumře prstenec okrajových částí Prahy

Nejprve na úvod vymezení kdo jsem. Tedy toho podstatného k tomuto článku.

1. jsem architekt - nepovažuji se tedy za laika

2. Jsem v Praze náplava. Pocházím z Liberce. Já to chápu především jako výhodu, protože si myslím, že díky tomu dokáži vidět aglomeraci jako celek.

3. bydlím na periferii Prahy, na dohled od hranice velké Prahy, ale přesto uvnitř.

4. Zajímám se o dění v místě bydliště, a tak jsem se i spoluúčastnil konzultací metropolitního plánu jako součást delegace naší městské části.

 A teď k tomu plánu. Musím říct, že se mi vlastně dost líbí. Líbí se mi celkový přístup k měřítku a podrobnosti. Líbí se mi zpracování i grafika. Líbí se mi členění a popis funkčních ploch.

Možná si to namlouvám, ale nabyl jsme pocitu, že díky svému méně podrobnému měřítku může dát "navíc" jistou flexibilitu uvnitř zastavěných a zastavitelných území. Dokonce jsem se zasnil a zkusil si představit, že by mohl dát  městským částem jistou dávku autonomie (není podloženo legistlativně), která by jim umožnila si "lokálně územně donaplánovat" podle svého.

Co se mi nelíbí  a nemůže líbit, je jedna ze  základních premis, na které plán stojí. A ta říká zjednodušeně: "Žádné další stavby na zeleném drnu, máme dost brownfieldů, tedy rozvojových ploch pro přestavbu uvnitř hranic města, vyžadujících "revitalizaci". V médiích se kdysi objevilo heslo: "Uvnitř prahy je místo pro celé Brno", které má tuto filosofii vystihovat.

V zásadě proč ne. I tato argumentace má svou líbivou logiku, bohužel ale nemůže fungovat. Protože ale je základem celé filosofie plánu, nemůže bez ní zase fungovat Metropolitní plán.

Zde má závažná proti:

1. Metopolitní plán má omezenou územní platnost.

Zakazuje sice prakticky stavět při vnitřní straně hranic velké Prahy, kde defakto zakáže rozvoj, nezasahuje ale, a ani nikterak nemůže zasahovat, do dění "za čárou". Myšleno za hranicí hlavního města. Zde se staví a bude stavět ostošest. Se všemi negativními dopady. S nároky na dopravní i jinou infrastrukturu, ale bez jakékoliv regulace a hmatatelného vlivu Metropolitního plánu. Vznikne tedy jen mrtvá zóna skomírajícího kruhu nerozvíjející se periferie, která ale i bez možnosti rozvoje zůstane průjezdnou zónou pro všechny, kdo si postaví o pár set metrů či několik kilometrů dále. Budou zde všechny zatěžující dopravní a infrastrukturní stavby , městský okruh, radiály k metru, koridory pro železnice, koridory pro nová vedení plynu a elektřiny, vše bude ale pouze "projíždět".

Rozvoj "za okrajem" bude nadále možný a bude tím více na úkor okrajových částí Prahy. Metropolitní plán ho neřeší.

2. všechny brownfieldy mají svá "ale"

Ano, mají. Proč by jinak už nebyly zastavěné? Na každém z nich se najde majetkoprávní, či legislativní problém. jako například na žižkovském nákladovém nádraží  památkově chráněné objekty, na Smíchově mají problém s dopravou, jinde jsou proti občanské iniciativy a nebo i samospráva.

Kromě toho jsou všechny dávno v rukou soukromých developerů, kteří tedy drží všechny trumfy.

V praxi to znamená, že se tam to "Brno" možná teoreticky vejde, ve skutečnosti tam ale možná není možné postavit v dohledné době ani "Liberec", nebo možná ani "Kolín".

To je důvod, nebo alespoň jeden z těch důležitějších důvodů, proč byty nejsou a nebo jsou tak drahé. Pracely pak nejsou vůbec.

V případě přijetí metropolitního plánu v této podobě, nedojde li k přehodnocení základních premis, dojde k prohloubení kolapsu realitního trhu. Prostě proto, že na brownfieldech stavět nepůjde a všude jinde to bude zakázané. Paradoxně tedy v měřítku desítek kilometrů středočeského kraje dojde k přesně opačnému efektu, než bylo zamýšleno.

V případě jeho přijetí bude defakto zastaven rozvoj okrajových částí města. Už tak malý lavírovací prostor pro zvelebování, který lokální samosprávy mají, bude dále oklešetěn. Jejich "samospráva" se omezí na žebrání a leštění klik na magistrátu a statut "účastníka" v magistrátních řízeních.

V případě jeho přijetí dojde k dosud bezprecedentnímu vlivu úzké skupiny developerů na územní rozvoj. Vlivu, který se bude rovnat kartelu těchto několika společností, které si již nyní vlastnictví brownfieldů pojistily. Tento kartel nebude mít vliv jen na ceny, bude ale moci mnohem účinněji vzdorovat například veřejně prospěšným počinům, jako může být třeba vyhlášení památkové ochrany.

 

 

 

Autor: Pavel Vávra | čtvrtek 18.1.2018 16:34 | karma článku: 10,77 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Pavel Vávra

Kroužkování??

12.10.2021 v 13:28 | Karma: 15,25

Pavel Vávra

Co je víc, slovo nebo rána pěstí?

25.3.2021 v 11:23 | Karma: 27,50

Pavel Vávra

Prymula performer.

15.10.2020 v 13:42 | Karma: 14,71