Odráží se ODS od dna?

Jsem nerad manipulován. Teď mám v souvislosti s volebním "úspěchem" ODS právě takový pocit. Rád bych se o něj s Vámi podělil.

ODS je bez diskusí na druhém místě ve výsledcích voleb. ODS zaznamenala procentuální nárůst oproti minulým volbám, kde málem zmizela ze scény. Je ale opravdu druhou nejsilnější stranou, co se odráží ode dna?

ODS se logicky rozhodla nastalé situace využít, jak to jen lze. Nezaznělo od voleb snad jediné jejich vyjádření, ve kterém by nezdůraznili, že jsou druhou nejsilnější stranou. Spíše to opakují v rámci jednoho projevu vícekrát.

Opakovaně řeční o tom, jak se odrazlli ode dna. Političtí komentátoři pak na toto téma vedou dlouhé disputace, v zásadě ale přejímají rétoriku ODS a tato jejich označení.

Mě to vadí. z těchto důvodů:

1. cokoliv se takto často opakuje, zavání vymýváním mozků.

2. obě tvrzení jsou tak trochu zbožným přáním

Druhou nejsilnější stranou jsou i nejsou. Vzhledem k obřímu odskoku za vítězem a marginálním rozdílům opačným směrem je to natolik o fous, že to mohlo dopadnou i jinak. Od pirátů je dělí 0,53%, což odpovídá 26569 hlasům. Díky systému přepočítávání to je ale o 3 mandáty více.

26 tisíc hlasů je tak málo, že se musím nutně ptát kde se vzali. Byla to skutečně prozíravost vedení ODS, jejich program a jedná se tedy o odražení ode dna?

Podle mě nikoliv.

Stejně jako já před volbami bloudilo nejspíše až zoufale mnoho voličů  zprava doleva, když chtěli vybírat ze všech možných zel to nejméně bolestivé. A možná stejně jako já až na druhý či třetí pokus zaznamenali že nějaká ODS pořád existuje.  A možná si řekli, že je to nakonec to nejmenší zlo. A možná se jim to cestou do volební místnosti přece jen na poslední chvíli rozhodli hodit.

Osobně se domnívám, že takových bylo hodně. Že jich bylo možná více, než činí jejich nárůst hlasů po čtyřech letech. Já vím, dali hlas a to se počítá, ale určitě se nejedná o skalní voliče, jasně přesvědčené o správnosti své volby.

A proto se podle mě o odražení ode dna zatím mluvit nedá. Druhou stranou ve volbách jistě jsou, zejména kvůli systému přidělování poslaneckých mandátů, kde mají o 3 více než třetí, jsou li ale také druzí nejsilnější se nechá pochybovat.

Vážená ODS. Prosím nezveličujte. Buďte skromnější. Lépe to bude odpovídat Vašemu volebnímu výsledku a možná neodeštvete těch pár váhajících nerozhodných. kteří vám to před týdnem dali.

Autor: Pavel Vávra | čtvrtek 26.10.2017 11:25 | karma článku: 27,61 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Pavel Vávra

Kroužkování??

12.10.2021 v 13:28 | Karma: 15,25

Pavel Vávra

Co je víc, slovo nebo rána pěstí?

25.3.2021 v 11:23 | Karma: 27,50

Pavel Vávra

Prymula performer.

15.10.2020 v 13:42 | Karma: 14,71