Občanské fórum - Milión chvilek

Nás, velmi NESOURODOU skupinu protestujících, spojuje stejně jako v roce 1989  obava z koncentrace moci v nedůvěryhodných rukách a snaha ODMÍTNOUT stávající neuspokolivý stav. Proč tedy nevzniklo něco jako Občanské fórum dneška?

V roce 1989 jsme zaplnili náměstí. Přitom se jednalo o neuvěřitelnou masu RŮZNORODÝCH lidí, různé úrovně vzdělání, různého sociálního cítění i původu, rozdílných názorů na svět.

Společným rysem protestujících byla snaha ODMÍTNOUT stávající neuspokolivý stav, tedy vládu jedné strany.

Přitom každý měl úplně jinou představu, co by mělo následovat. Představy budoucího Československa kolísaly od kapitalismu západoněměckého stylu až po navázání na Dubčekovy snahy o socialismus s lidskou tváří. I představy o způsobu převzetí moci byly různé. Od mírného přesvědčování cinkáním klíčů až po "přísnější" postupy.

Jestli se ale protestující na něčem shodli, byla to jistá obava z reakce dosavadních vládců a tudíž velká potřeba sounáležitosti a udržení jednoty. Proto vznikl projekt Občanského fóra.

Jednalo se o projekt nesourodý, všeobjímající a proto svou povahou účelově dočasný, což se potvrdilo záhy jeho skutečným rozpadem. Za OF se agažovala spousta nepolitických známých osobností, které propůjčili krátkodobě svůj obličej vítězství nad KSČ a pak se z politiky stáhli.

---------------------------------------------

V roce 2019 jsme zaplnili letnou. Přitom se jedná o neuvěřitelně RŮZNORODOU masu lidí, různé úrovně vzdělání, různého sociálního cítění i původu, rozdílných názorů na svět.

Společným rysem protestujících byla snaha ODMÍTNOUT stávající neuspokolivý stav, tedy vládu trestně stíhaného premiéra a odmítnout jakékoliv pokusy o zásahy do justice.

Přitom každý má možná úplně jinou představu, co by mělo následovat.

Spojuje je jako dříve obava z koncentrace moci v nedůvěryhodných rukách. Proč tedy nevzniklo něco jako Občanské Fórum dneška?

Protože zatím není třeba. Protože Milión chvilek dělá svou práci dobře a protože ji dělá právě tak, jak je dnes správné.

Zatím se totiž u nás naštěstí nikdo nebojí příjezdu armády, ani že vypatlaní milicionářští blbci začnou samopalem pálit do lidí. A pořád máme alternativy. Není třeba je vymyslet, je tu pořád množství konformních politiků a stran, kteří jsou připraveni se protestujících ujmout. A je tu pořád nezmenšená možnost vytvořit takovou iniciativu vlastní pro každého z nás, kdo si z těch "konformních" nevybere.

To dříve nebylo.

Nyní se naše společnost konečně projevuje jako občansky aktivní. A to je přesně to, co je žádoucí. Nedívat se stranou, když se dějí nepravosti a začít u sebe. Teď je to o protestu proti ohýbání mravnosti, jindy třeba o nezjištné pomoci, jakou poskytl pan Velíšek a zaplatil ji životem.

Buďme občansky aktivní, vysvětlujme a nepolevme.

Autor: Pavel Vávra | úterý 25.6.2019 13:13 | karma článku: 15,37 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Pavel Vávra

Kroužkování??

12.10.2021 v 13:28 | Karma: 15,25

Pavel Vávra

Co je víc, slovo nebo rána pěstí?

25.3.2021 v 11:23 | Karma: 27,50

Pavel Vávra

Prymula performer.

15.10.2020 v 13:42 | Karma: 14,71