Nasaďte mu železnou masku!

Paní premiérka NZ odmítla vyslovit jméno teroristy. Bravo! Nasaďme chyceným teroristům železné masky, odepřeme jim veřejnou identitu a vezměme jim mediální prostor.  

Premiérka Nového zélandu v souvislosti s atentátníkem/teroristou z Christchurch odmítla zmínit jeho jméno, odmítla citovat jeho "manifest" a k "bojkotu informací" vyzvala i své okolí.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/strelba-na-novem-zelandu-utocnik-premierka-jacinda-ardernova.A190319_062403_zahranicni_niv

Téma, které mě osobně velmi oslovuje.

Teroristé a atentátníci zneužívají svobodná média ke své propagandě. Zneužívají práva na informace. Zneužívají touhy po informacích a zneužívají hyenistické touhy člověka po "obrázcích krve".

V konečném důsledku zneužívají svobody slova, když si uzurpují mediální prostor, a to tím nejneurvalajším, nejkrvavějším a nejodpornějším způsobem.

Paní premiérka se rozhodla vzepřít. Rozhodla se jim mediální prostor nedat. Tedy alespoň část toho prostoru. Krvavé záběry a blikající modré majáčky už oběhly svět a "jistou dávku popularity", a ne uplně malou, si ten hajzl už urval.

Toto téma jsem již jednou v blogu otevřel, záměrně provokativně:

https://pavelvavra1.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170821_619547_blogidnes

a v diskusi to dost schytal :-). (úměrně té provokativnosti) .-))))))

Hlavní nosnou myšlenkou "úvahy" kterou jsem záměrně v nadsázce a provokativně předložil bylo "neposkytovat mediální prostor" takovýmto "lidem", kteří jej záměrně využívají jako "kalkulovanou zbraň proti nám".

Nepředpokládám, že paní premiérka Nového zélandu umí česky a nepředpokládám tedy, že můj blog četla. :-)))))))

Přesto zjevně, možná po "poradě s poradci". dospěla k podobným závěrům.

Paní premiérko, děkuji za odvahu.

Prosím pojďme si vzít příklad a hledat cestu, jak neposkytovat neúměrné množství mediálního prostoru "zneužívajícím uzurpátorům" pro prezentaci jejich cílů.

A to samozřejmě pod podmínkou, že to nebude na úkor svobody slova. Svoboda jednotlivce končí totiž tam, kde začíná svoboda druhého. A to je tento případ.

Podle mě je to téma pro osobní nastavení jednotlivce, tedy v zásadě o jisté míře autocenzury.

V této souvislosti bych už jen rád uvedl citát Václava Havla, který má jedna z mých oblíbených autorek v hlavičce Blogu a který se sem, do této diskuse opravdu mega hodí:

"Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše."

Autor: Pavel Vávra | úterý 19.3.2019 14:58 | karma článku: 18,05 | přečteno: 937x
  • Další články autora

Pavel Vávra

Kroužkování??

12.10.2021 v 13:28 | Karma: 15,25

Pavel Vávra

Co je víc, slovo nebo rána pěstí?

25.3.2021 v 11:23 | Karma: 27,50

Pavel Vávra

Prymula performer.

15.10.2020 v 13:42 | Karma: 14,71