Vondráčkovo "padni komu padni"...

Jeden z nejvyšších ústavních činitelů v České republice Radek Vondráček několik dní po svém zvolení do funkce šéfa dolní komory parlamentu se v přímém přenosu vysmívá všem občanům České republiky. 

"Při rozhodování o vydání Andreje Babiše (ANO) ke stíhání musí Sněmovna zvážit i zájmy země, neboť půjde o premiéra", řekl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce nově zvolený šéf Sněmovny -zdroj tady. 

Není to tak dávno, kdy stejný Radek Vondráček na půdě poslanecké sněmovny pronesl následující stanovisko na téma poslanecké imunity: "Prosím podívejme se na trendy v zahraničí, jak je vnímána imunita. Je celá řada států, které vůbec naše pojetí imunity nemají. Je to do jisté míry historický přežitek...."- zdroj tady.

Jistě nelze očekávat od člena hnutí ANO nadšený souhlas s tím, že by měl být jeho přímý nadřízený vyšetřován z údajného porušování zákona. Obrat o 180 stupňů z úst jednoho z nejvyšších ústavních činitelů v tak zásadní věci je však nejenom výsměchem všem občanům v naší zemi. Jedná se o velmi nebezpečný precedens. 

Radek Vondráček nám všem v přímém přenosu sděluje, že jiná pravidla budou v této zemi platit pro spřízněné politické bafuňáře a úplně jiná pro obyčejný plebs.  

Jak může předseda Poslanecké sněmovny očekávat dodržování zákonů od obyčejných lidí, když se jim pár dní po složení poslaneckého slibu a názornou ukázkou svého nejlepšího vědomí a svědomí při výkonu své funkce vysmívá do očí?

____________________________________

Imunita poslanců a senátorů

Příčinou vytvoření institutu poslanecké imunity v historii parlamentarismu byla snaha chránit členy volených shromáždění před panovníkem, úřady, policií, zejména snaha znemožnit zadržení členů parlamentu během cesty na shromáždění, zároveň se paralelně vytvářelo privilegium poslanců ve formě svobody projevu na půdě parlamentu.

 

Slib poslance a senátora zní (Čl. 23 odst. 3 Ústavy ČR)

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.".

 

Autor: Pavel Szturc | neděle 26.11.2017 17:27 | karma článku: 35,03 | přečteno: 1838x