Přednádražní časovaná bomba? Záchrana Baníku má přednost.

Současný mediální humbuk kolem vybydlených domů v ostravské lokalitě Přednádraží poodhaluje obrovský problém, daleko přesahující hranice jednotlivých městských obvodů. Těm při řešení tohoto palčivého problému evidentně docházejí síly a logicky by ho chtěly řešit společně s městem, potažmo státem.

Pozitivní zprávu o této snaze některých městských obvodů (tady) v zápětí negativně vyvážil náměstek primátora Martin Štěpánek alibistickým prohlášením, že bytová problematika je svěřena městským obvodům a město nehodlá zatím problém řešit.

Tento "pravicový" politik opakovaně propásl šanci mlčet v situaci, když už není schopen (možná spíše ochoten) pochopit skutečnou realitu. Problém se zneužíváním příspěvků na bydlení má totiž mnohem hlubší kořeny a jeho řešení není možné ponechat na jednotlivých obvodech. 

Postupná náprava nenormálního stavu, kdy vysoký příspěvek na bydlení putuje rovnou k majiteli bytu a velmi často podporuje špinavý, ale o to výnosnější byznys pro celou řadu "podnikatelů", nebude jistě snadná. V žádném případě ale neexistuje nejmenší šance na úspěch bez široké spolupráce na všech úrovních a napříč politickým spektrem.

Bohužel místo bezodkladné věcné debaty a snahy postupně řešit tento palčivý problém se ostravští radní v čele s primátorem v současné době soustředí na záchranu soukromého fotbalového klubu. Vymýšlejí se nejpodivnější důvody, proč investovat přes 100 milionů korun do nákupu pozemku na Bazalech a zachraňovat soukromou společnost, která z nějakého důvodu dlouhodobě nefunguje. Zachraňovat ne za svoje, ale z veřejných prostředků. To dá rozum.

A řešení nepopulárního problému na Přednádraží? Musí počkat. Volby se blíží a Baník má z pochopitelných důvodů přednost...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | pondělí 6.5.2013 14:14 | karma článku: 18,14 | přečteno: 1190x