Necháme se ohlupovat senátorem z Monte Carla?

Senátor a zároveň majitel loterijního holdingu Synot Ivo Valenta s trvalým bydlištěm v Monte Carlu (jak příznačné) ve svém nedávném prohlášení suše konstatuje: "Mým zvolením lidi ukázali, že jim hazard nevadí...".

Jaká jsou fakta?

1) Pan senátor z Monte Carla obdržel v uplynulých senátních volbách celkem 14 071 hlasů (1.kolo) a 11 660 hlasů (2.kolo).

2) Ve svém loterijním holdingu zaměstnává kolem 700 lidí.

3) Loterijní holding sponzoruje fotbalový klub 1. FC Slovácko, provozuje nadaci Děti–Kultura–Sport, podporuje Národní divadlo, Českou filharmonii či Národní galerii a příspívá k udržení řady jistě užitečných aktivit - kupř. Letní filmové školy v Uherském Hradišti, atd., atd.

Výše zmíněné body jsou nezpochybnitelné a výčet podporovaných aktivit jistě není úplný. Není tedy nijak překvapivé, že se taková podpora velmi líbí všem uvedeným potencionálním příjemcům. Nakonec počet hlasů zhruba odpovídá počtu "obdarovaných".

To ale nijak nevylučuje fakt, že nás pan senátor z Monte Carla svými argumenty vydatně ohlupuje. Zmiňuje totiž pouze jednu stranu mince. Zcela účelově a cíleně opomíjí tu druhou. 

Jak vypadá "druhá strana mince"?

1) Volební obvod Uherské Hradiště, ve kterým byl pan Valenta zvolen do Senátu, čítá 101 770 voličů. Slušná volební účast v prvním kole (47%) představuje celkem 45 239 odevzdaných hlasů, z toho 14 071 hlasů pro pana Valentu. Významně nižší volební účast v druhém kole (21%) a zároveň nijak velký pokles volebních hlasů (11 660) jenom potvrzuje vytrvalou vděčnost, respektive přímou závislost příjemců na zmíněné podpoře. 

2) Vyvozovat z těchto "ohromujících" čísel obecný závěr, že "lidem hazard nevadí" je projev neuvěřitelné drzosti a zároveň výsměch apatickému voliči.  Stejně drzý a směšný je argument, že k referendům o zákazu heren nikde nepřichází dost lidí. Aby totiž byl výsledek závazný, muselo by přijít k urnám minimálně 35 % oprávněných voličů - zdroj tady. Lidé jsou už unaveni a znechuceni z podobně účelově nastavených "demokratických" rozhodovacích instrumentů.

3) Všeobecné veselí z bohulibé podpory sportu a kultury je potřeba vyvažovat faktem, že loterijní holding Synot Tip pracuje s ročním rozpočtem cca 10 miliard korun. Pár ušmudlaných desítek miliónů do výšezmíněných zmíněných aktivit je skvěle zhodnocená "promo-investice" v jednostranně a extrémně výhodném soukromém byznysu pana senátora. Navíc, do nedávna s podporou skvělého servisu Ministerstva financí a jeho bývalýho náčelníka, který vždy do posledního dechu hájil hazard před vyhláškami, zákonem, ústavou, Ústavním soudem i ombudsmanem - zdroj tady.

4) Ohánět se finanční podporou charitativní činnosti z peněz, které mají na svědomí zničené životy mnoha jednotlivců a rodin, je třeba vnímat jako zvlášť odpudivý a nechutný projev farizejství. O zbídačené, okradené, či jinak postižené aktéry tohoto "zábavního průmyslu" se v konečném důsledku stejně musí postarat stát a jeho instituce. Tedy my všichni. 

Nabízí se tedy otázka. Necháme se ohlupovat podobnými výroky "politika" z Monte Carla?

Související článek k tématu:

1) "Zasloužené" milióny z ostravského hazardu - Cui bono?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Szturc | pátek 21.11.2014 15:10 | karma článku: 26,17 | přečteno: 1182x