Ing. et Ing.? Mgr. et Mgr.?? Můj ty titulový smutku!!!

Mgr. et Mgr., Ing. et Ing. Koloděj Bubínek je stále nedoceněný moravskoslezský komunální politik, génius. Je zcela zřejmé, že jeho velikost bude odhalena až v budoucnosti. Vždyť má přece titul. A navíc tuplovaný.

Motto: Titul ani vzdělání před blbostí nechrání

Nadužívání titulů v nepatřičných kontextech patří mezi pověstné fenomény v této zemi. Jistě není problém akceptovat používání titulů v akademické sféře, kde (snad) plní svoji roli v tom, že určují pozici jedince v systému. Problém jistě není ani tam, kde je to ze zákona nutné pro provozování jakékoliv odborné činnosti. Všude jinde používání titulů zavání hluboce zakořeněným smyslem pro povyšování se nad druhé skrze svoje tituly.

Je s podivem, proč jsou někteří z nás schopni zkrátit, či dokonce vypustit i svoje jinak hezké křestní jméno. A to jenom proto, aby se jim na zvonek vlezl ten jejich titul. Dosud jsem byl přesvědčen, že za každou cenu uvedený titul na zvonku patří mezi nepřekonatelné perly v této naši české titulománii. Mýlil jsem se. V poslední době se stále častěji objevují nové, mnohem vyšší trumfy. Tuplované tituly ve stylu Ing. et Ing., či Mgr. et Mgr. Asi není náhodou, že v této aktivitě vynikají někteří komunální politici.

Otázkou je, co někoho vede k tomu, aby používal svoje akademické tituly na místech, která nijak nesouvisí s výkonem profesionální činnosti. Zejména v politice jde s největší pravděpodobností o marný výkřik jedince, který bez titulu (případně bez titulů) a funkce je pouhou beztvarou masou bez názoru, postoje, vlastní odpovědnosti a hlavně čehokoli, co může ukázat jako skutečně "svoje dílo". Takže se nakonec rozhodne svému okolí sdělit, že není jen tak nějaký blb. Účinek na okolí je opravdu asi takový, jako by napsal "Nejsem žádný blb!". Divné je, že jim ani jejich okolí (rodina, či nejbližší spolupracovníci), není schopno toto mimořádně trapné konání rozmluvit. Takže nezbývá, než si povzdechnout. Můj ty titulový smutku...

 



 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | sobota 21.7.2012 7:02 | karma článku: 34,67 | přečteno: 19884x