Babišovy fatální kiksy ve finiši prezidentské volby

Volební agónii máme konečně za sebou. Vítězové slaví, poražení truchlí. Prach emocí pomalu usedá a brzy se roztočí pragmatický kolotoč analýz příčin a z toho vyplývajících důsledků. 

Už teď je ale zřejmé, že Andrej Babiš udělal před druhým kolem prezidentské volby několik velmi závažných pochybení, za které bude muset zaplatit vysokou cenu, možná ve svém politickém životě tu nejvyšší.

První chyba přišla hned po nečekaném výsledku v prvním kole, kdy znervózněl a troufale začal přes novináře poučovat Miloše Zemana v jeho personální politice. Ten mu na dálku jen suše odvětil, že jeho nejbližší spolupracovníci nejsou trestně stíháni a nemá tedy důvod vyslyšet zrovna jeho knížecí rady. 

Druhá chyba přišla pár dní poté v podobě podezřele okatě pragmatické výzvy členům hnutí k volbě Miloše Zemana. V patetické výzvě byl Miloš Zeman vykreslen v těch nejrůžovějších barvách, což se po předchozím kopnutí do Mynáře a Nejedlého muselo hodně eklovat i samotnému prezidentovi.  Nehledě na skutečnost, že ještě dnes visí na webu hnutí ANO článek, který vehementně radí jeho členům a podporovatelům zcela něco jiného - zdroj tady a tady.

Třetí docela závažný kiks nastal v samotném aktu volby, který proběhl v pátek večer, pár minut před uzavřením volební místnosti s následnou velmi strohou twitterovou poznámkou, že to tedy nakonec nějak stihl při návratu z jistě zásadní cesty do Uher. Volba takřka v utajení, bez velké přítomnosti kamer a případných nepředvídatelných dotazů novinářů. Trochu to vyvolalo rozpačitý dojem jako by se Andrej Babiš za něco styděl nebo si chtěl pro jistotu nechat pootevřená zadní vrátka. Co kdyby ten Drahoš nakonec uspěl...?

Čtvrtá, možná největší chyba už byla pouhým důsledkem chyb předchozích a muselo k ní logicky dojít: nepřítomnost ve společnosti "nejvěrnějších" v salónku staronového prezidenta v průběhu sčítání hlasů.

Na rozdíl od pánů Chovance a Okamury, kteří od prezidenta dostávali ve vítězné euforii polibky na čelo a nabídky k tykání, musel Andrej Babiš čelit velmi nepříjemným dotazům novinářů. Opět neudržel nervy na uzdě, takže vyrobil chybu pátou v podobě nevybíravého slovního ataku na novinářku DVTV .

Andrej Babiš patří mezi lidi, kteří si něco jiného myslí, něco jiného říkají a úplně něco jiného nakonec udělají. Toto lavírování na všechny strany může nějakou dobu vycházet, ale nelze napínat strunu do nekonečna. Někteří horliví členové hnutí se teď ještě možná vidí na vítězné straně v prezidentských volbách. Brzy některým ale možná dojde, že všechno může být jinak.

Andrej Babiš to možná ví už teď.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Szturc | neděle 28.1.2018 10:28 | karma článku: 26,45 | přečteno: 978x