Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka bez happyendu

Válka v Sýrii se pomalu chýlí ke konci. Zdá se, že co nevidět bude mít Asad zemi opět pevně v rukou. Máme se radovat nebo být zklamaní? Nejspíš ani jedno.

Člověk má přirozenou tendenci v každém souboji někomu stranit. Tedy aspoň já určitě. Nebaví mě dívat se na nějaký sport nezaujatě a ani jedné straně nefandit. Stejně tak ve filmech si rád vybírám postavu nebo nějakou skupinu, které přeju úspěch. S válkou se to má podobně. My tady na západě máme to štěstí, že se nám války už skoro sedmdesát let vyhýbají. Tak je to vlastně pro nás takový sport, na který se díváme v televizi, čteme si o něm v novinách nebo na internetu a podvědomě si vybíráme stranu, která doufáme, že zvítězí. Ano, je to cynické. Vím, že ve válkách umírá spousta nevinných lidí a že se to opravdu nedá srovnávat s nedělním fotbálkem. Kolik z vás ale skutečně válku zažilo a dokáže si představit, co se v těch zemích děje? Faktem je, že sedíme doma a koukáme na obrázky a vlastně se to ani moc neliší od nejrůznějších akčních filmů, na které jsme si už za ta léta zvykli.

Představme si tedy válku v Sýrii jako akční film. Máme tu diktátora, který udržuje v zemi pořádek jen za cenu perzekucí a cenzury. S opozicí si žádné servítky nebere, média v zemi spolehlivě kontroluje. Pak tu máme rebely. Bojovníky za svobodu volající po pádu diktátora a nastolení spravedlivější společnosti. Kdyby se tohle točilo v Hollywoodu, bylo by to jasné. Diktátor by byl svržen, rebelové by slavně zvítězili, chystaly by se svobodné volby. Ačkoliv slavný hollywoodský režisér chvíli uvažoval, že by se tohodle dílka chopil, nakonec vycouval. Objevil se totiž problém. Ukázalo se, že postavy rebelů jsou napsány příliš komplikovaně, jsou mezi nimi sice bojovníci za svobodu a demokracii, bohužel velká část z nich jsou náboženští fanatici a hrdlořezové. Divák by se s nimi neztotožnil. Druhá možnost, že by se hlavním hrdinou a konečným vítězem stal diktátor, byla pro amerického diváka taky nepřijatelná, navíc nebylo jasné, jestli by se podařilo sehnat dost finančních prostředků. Film tak nakonec zůstal v domácí režii s ruskou a libanonskou koprodukcí. Ti s postavou diktátora žádný problém neměli, a tak se náš film blíží do finále, ve kterém diktátor rozdrtí povstalce a obnoví v zemi pořádek. Jediné, co si Hollywood nakonec vymínil, bylo vyškrtnutí většiny scén s chemickými zbraněmi, aby se film dal vysílat i na západě.

Teď si představme, že film běží v kině. Kdo by si získal vaše sympatie? Diktátor? Rebelové? Bohužel kladné hrdiny vám nabídnout nemohu. Těžko vybírat. Když zvítězí diktátor, vše se vrátí do starých kolejí. Když zvítězí rebelové, může země upadnout do chaosu nebo politickou diktaruru nahradí diktatura náboženská. Rozhodnutí nechám na vás. Já osobně se nakonec přece jen rozhodl pro diktátora. Jeho motivy jsou daleko jasnější. Budoucí činy daleko čitelnější. Scénář, ve kterém by zvítězili rebelové, by měl daleko otevřenější konec. Po porážce diktátora by se jednotlivé frakce rebelů začaly hádat mezi sebou a obětí by přibývalo. Nakonec by pravděpodobně zvítězila ta nejlépe vyzbrojená a bohužel i nejradikálnější část. Co by se v zemi dělo pak, je ve hvězdách. Nevím jak vy, ale já tyhle otevřené konce fakt nesnáším. Představa, že by se to zvrhlo v seriál na pokračování, se mi vůbec nelíbí. Proto raději volím známe zlo před tím neznámým. Volím civilizovaného diktátora před náboženskými fanatiky z pouště. Nic moc, že? Jak říkám, tenhle film nedělali v Hollywoodu, klasický happyend se tudíž nekoná.

Autor: Pavel Starý | středa 14.5.2014 1:27 | karma článku: 15,33 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik