Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mít fotbal jako drogu

Po znepokojivě velké části svého života se chovám jako naprostý magor. To jsou zhruba slova, která ve své legendární knize Fever Pitch použil Nick Hornby. Mě byste na ulici možná úplně přehlédli, nemyslím si, že bych nějak výrazně vybočoval z průměru. Ale jednou týdně, pokud zrovna budete mít cestu okolo stadionu, kde hraje blanenský tým, mě přehlédnete a hlavně přeslechnete asi jen těžko. Jak je možné, že jinak normální člověk se hned po úvodním hvizdu začne chovat jako blázen?

Zapas v Trebicifkblansko.cz

V titulku jsem fotbal přirovnal ke drogám. Čím víc o tom uvažuji, tím víc si myslím, že tohle přirovnání je velmi trefné. Začnete s ním nejdřív ve velmi malých dávkách, ty ale postupně zvyšujete a zvyšujete. Časem zjistíte, že zabírá čím dál větší prostor ve vašem volném čase a nakonec si uvědomíte, že podle rozlosování soutěží vlastně začnete přizpůsobovat celý svůj víkendový program. A přitom to začalo tak nevinně.

Jako dítě jsem samozřejmě fotbal zkoušel hrát. Bohužel nikdy jsem na něj neměl talent. Fotbal mě vždy bavil, ale nikdy mi nešel. Někdy ve dvanácti letech jsem definitivně přestal chodit na tréninky a doživotně jsem se tak odsoudil k občasnému čutání s kamarády. Nicméně mám mladšího bratra a ten na rozdíl ode mě nějaký ten fotbalový talent podědil. Už od žáků jsem se spolu s rodiči chodil dívat na téměř každý jeho zápas. Když z Blanska odešel do Drnovic, jezdili jsme na zápasy s ním. Tak nějak to začalo patřit k víkendu, že nás otec v sobotu naložil do auta, dovezl do Drnovic, odkud jsme autobusem odjeli třeba až někam na sever Moravy a večer jsme se zas vrátili zpátky.

Časem mi přestaly tyhle sobotní dávky stačit a i během zbytku týdne jsem začal sledovat zápasy Ligy Mistrů i domácí nejvyšší soutěže. Zhruba někdy v šestnácti nebo v sedmnácti jsem pak fotbalu propadl definitivně. Poznal jsem totiž Arsenal. Hra, kterou v té době předváděli byla prostě úchvatná. Sezona, kdy Arsenal zůstal po celou sezonu neporažen a zaslouženě dokráčel k titulu, vstoupila do historie a já jsem hrdý, že jsem několik málo zápasů mohl vidět. Od té doby se tento skvělý klub ze severu Londýna stával více a více součástí mého života.

Pak už se moje závislost jenom prohlubovala. Bratr začal hrát za blanenské muže a já jsem spolu s mým otcem začal jezdit i na jejich venkovní zápasy. Časem jsme s sebou dokonce začali vozit bubny, aby i venku měli blanenští hráči domácí atmosféru. Zkrátka a dobře byl jsem polapen. Když se takto zpětně ohlédnu, musím se divit, jak mě dříve nevinná záliba zcela pohltila. Každý den na internetu kontroluji nejžhavější novinky jak o Arsenalu, tak o blanenském týmu. Když se mě někdo zeptá, jestli nemám čas o některém víkendu, většinou mu odpovím, že se musím podívat, jestli v ten den náhodou nehraje Blansko. Jak to jde, sleduju zápasy Arsenalu v televizi. Když prohraje, mám zkažený den. Naopak výhra mi vždy neuvěřitelně zvedne náladu. Fotbal prostě do značné míry začal ovlivňovat můj život.

Jak je možné, že hra, kde se dvakrát jedenáct chlapů honí za kulatým nesmyslem, dokáže člověka tak pobláznit? Abych řekl pravdu, sám nevím, fotbal se stal prostě součástí mého života a já se děsím okamžiku, kdy kvůli jiným povinnostem budu muset tuhle svoji zálibu omezovat. Každý, kdo stejně jako já miluje tuhle nádhernou hru, mě jistě chápe. Vy, co máte nějakého takového blázna doma, musíte vědět, že život s námi mnohdy není snadný. Těm co, nad tímhle jen nevěřícně kroutí hlavou doporučuji výše zmíněnou knihu Nicka Hornbyho. Dá se koupit za pár korun na internetu (http://knihy.abz.cz/prodej/fotbalova-horecka) a mnohé z ní pochopíte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 1.10.2009 9:37 | karma článku: 10,02 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policista si podle obžaloby nechal část peněz z pokut, dostal peněžitý trest

16. května 2024  14:19

Plzeňský okresní soud nepravomocně potrestal peněžitým trestem dopravního policistu Víta H. za to,...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  14:18

Prezident Petr Pavel jmenoval Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace....

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:15

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  14:14

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik