Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hra na ekologii, nebo jenom pohlazení vlastního ega?

Kazdý den na nás vyskakuje plno zpráv o omezeních, regulacích a zákazech. Mají vůbec nějaký smysl? Opravdu tím přírodu chránime, nebo naopak? Děláme něco dobrého, nebo se posíláme do horoucích pekel? Cesta zpátky neexistuje.
A dokonce z dalky je to krasa. No reknete. Neni to uz okoukane?

Představte si ideální svět a harmonii s přírodou. Co se Vám vlastně vybaví? Museli byste zapomenout na civilizaci a jeji výdobytky. Ať chceme, nebo ne, v takovem světe nikdo žít nechce. Ono, skákat ze stromu na strom, jist korinky, hmyz a male syrove obratlovce může byt zábava jen pro pár jedinců  a to ještě maximálně na pár týdnů. Potom si s chutí dají hamburger a dojedou si pro něj vlastním automobilem.

 Tak jak z toho ven? Na to radu nemám, ale chtěl bych se zamyslet nad možným omezením současné devastace a jejímy důsledky.

 Dnes se chci pozastavit nad nesmyslnými a nesystémovými omezeními. Treba omezeni plastovych brcek a kelimků. Vítám tohle omezení, samozřejmě. Přiroda je tímhle přímo zamořena, jenomže na mne vzápětí vyskočí zpráva o 80. kontejnerech PLNÝCH nečeho, napřiklad dětských plenek. Převáženo z Koree do Austrálie. Proboha proč? Copak v Austrálii neumi vyrobit plínky? Určitě umí, ale proč, když je to takhle levnějsí. O potřebě jednorázových plen ani nemluvě. A to jsou možna vyrobené ze surovin vytěženych v Australii.

 Ano, dnes se převáží vše z jednoho kouta světa na druhý a to jen pro maximalní zisk. Zisk. Ale koho? Přirody? Proč omezujeme škodliviny u aut, když ta produkuji minimum toho objemu škodlivin vytvořených lidstvem? Proč se nezačne u zdroje? Prý by to poškodilo ekonomiku, tu globálni samozřejmě a zdražilo vše. To je pravda, opět - ALE, proč mluvime o ochraně prřirody a Ja pišu na cinske klavesnici od Dellu? Protože nam na prirode nezáleži, proto.

Létá se na dovolené, hromadi se tam odpadky. Uhlikova stopa za nami je už dalnice. Enviromentalisté na konferencich v klimatizovaných sálech, plných jedovatého chromu a skla, blábolí o ničem. Nakonec sednou do soukromých letadel a odfrčí dělat další kšefty se strachem.

Proč EU vytváři normy na spaliny osobních aut a ne zaoceánských lodí? Ten poměr spalin si najděte sami, ja nepísu o konkrétnich číslech, já se jen zamýšlim nad informacemi a filozofuji. Protože to bych strávil dny nad sčítanim spalin lodi, raket, letadel a odčítaním od spalin automobilů. Proč se stavi "zelené" slunečni elektrárny a nikdo se nezamyslí nad tím, jak vlastne vznikají a jejich energetickou naročností výroby? V porovnani, co vlastně za svou životnost, speciálně v naších podminkách, vyrobí, je nehoráznost a zločin proti přírodě. Ale jsme "in" , jsme "trendy" a zeleni, jen nekteří vzteky. Dokonce si s nimi i nabijeme sve "EKO" elektrické vozítko a už nas nezajíma, jak se vlastne vyrábi baterie a už vůbec jejich likvidace. A kolik při tom vzniká CO2 a jiných škodlivin? Enviromentalisté tleskají každemu ušetřenemu gramu benzínu, ale to i majitelé. Ovšem zamysleli jste se za jakou cenu? Každe nové udělatko v autech zvyšuje pravděpodobnost poruchy, musí se vyrobit a musí se menit. Opět energetická nárocnost a opět Made in Na druhe straně světa. Kola ekonomiky se točí nerušeně dál a spotřebitel jása nad moudrostí vlád.

Mohl bych pokračovat donekonečna ve výčtu naších neplech, ale proč? Nejsem Váš učítel, sami se podívejte kolem sebe, Hlavně neobviňujte korporace, bez VÁS, VAŠÍ lenosti a touhy po sladkém životě, by se to neobešlo. Z pocitu viny recyklujete směšný kousek VÁMI vytvořených odpadků. A tím važený soude myslím i sebe. I já jsem vinen za zdevastováni téhle planety. Vím že ta devastace je jen přechodná, přiroda si poradí. Jen to bude bez nás, a taky hromady živočišných i rostliných druhů, protože ty si do pekla vezmeme sebou.

 Jo a štve mě to, vážne. A veřite tomu? To si nemyslím.

Autor: Pavel Martinek | sobota 2.6.2018 19:41 | karma článku: 27,92 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Pavel Martinek

Amerigo Vespucci - (9. března 1454 - 22. února 1512 Sevilla)

Italský (florentský) mořeplavec, účastník španělských a portugalských výprav k americkým břehům (1497-1504). Jeho křestním jménem nazval 1507 M. Waldseemüller Jižní Ameriku a Mercator 1538 pojmenování rozšířil na celý Nový svět.

4.3.2016 v 15:34 | Karma: 14,24 | Přečteno: 741x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Chcete levneji cestovat po celem svete a zaroven se stat jachtarem?

Toto je prozatim pracovni podoba zacatku nasi knihy o cestovani pod plachtami. Zatim je to koncept, ale mnoho z vas by to mohlo inspirovat. Clanek vychazi k narozeninam me Zeny, ktera ma dnes kulate narozeniny. Dekuji za zajem.

2.3.2016 v 17:00 | Karma: 17,19 | Přečteno: 457x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Mallorca

Po dlouhych letech bezna dovolena. Letadlem, v hotelu s plnou penzi. Svatebni cesta, copak se da protestovat? www.Ballydonna.eu

26.2.2016 v 19:56 | Karma: 13,30 | Přečteno: 437x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Piráti, lidé, lodě a příroda v Karibiku.

Baňatý škuner - loď' s lákavým nákladem Bouchnout si do paluby Napít se,až upadnete Jack Ketch / viselec - Zatančit si s Jackem Ketchem znamenalo být oběšen. Jeden pár bot pro kata - jeden odsouzený Jolly Roger - pirátská vlajka

20.2.2016 v 7:00 | Karma: 12,47 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Slavní mořeplavci a objevitelé

Lidé se plavili na kratší či delší vzdálenosti již ve starověku. Nejčastěji se ale mluví o zámořských objevech na konci středověku a začátku novověku,od poloviny 15. do konce 16. století.

19.2.2016 v 9:00 | Karma: 17,75 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Obycejny tulak. Porad bez penez a domova na zemi, zijeme na lodi. Priroda vymyslela vitr a vodu a jen proto, aby clovek vynalezl plachetnici. Ten pocit, kdyz Vam vitr nadme plachtu a umlkne motor se neda popsat, to se musi zazit. A kdyz ho zazijete, uz nedokazete prestat, nebo ho zacnete nenavidet. Mezi tim nic neni. Pred Vami je nekonecny obzor a za Vami mizi pevnina, kterou s urcitou litosti opoustite. Ten pocit se rychle zmeni, kdyz si uvedomite, ze ten obrovsky prostor pred Vami je jen a jen Vas. Zaplavi Vas naprosto sileny pocit svobody a mate pocit, jaky musi zazivat ptak ve vetru. Euforie. Pak seridite plachty, lod se nahne a Vy citite silu vetru, slysite splouchani vody rozrezavane pridi, vnimate jak najizdi na vlny a na tvari Vas studi kapky slane vody. Vidite oblohu, kterou prozkoumavate a hledate znamky zmeny pocasi.

 Tak to vnimam ja. Doporucuji zkusit, jen Vam hrozi, ze se zacnete toulat taky a rozsirite komunitu morskych tulaku. Mozna se nekdy potkame.

A kde zijeme? Bydlime na lodi a ta meni pozici. Tak asi na planete zvane Zemekoule. To je ta modra kulicka v blizkosti hvezdy zvane Slunce a nachazi se v galaxii Mlecna draha. Snad to staci, tam uz me nejak odchytite.