Hra na ekologii, nebo jenom pohlazení vlastního ega?

Kazdý den na nás vyskakuje plno zpráv o omezeních, regulacích a zákazech. Mají vůbec nějaký smysl? Opravdu tím přírodu chránime, nebo naopak? Děláme něco dobrého, nebo se posíláme do horoucích pekel? Cesta zpátky neexistuje.
A dokonce z dalky je to krasa. No reknete. Neni to uz okoukane?

Představte si ideální svět a harmonii s přírodou. Co se Vám vlastně vybaví? Museli byste zapomenout na civilizaci a jeji výdobytky. Ať chceme, nebo ne, v takovem světe nikdo žít nechce. Ono, skákat ze stromu na strom, jist korinky, hmyz a male syrove obratlovce může byt zábava jen pro pár jedinců  a to ještě maximálně na pár týdnů. Potom si s chutí dají hamburger a dojedou si pro něj vlastním automobilem.

 Tak jak z toho ven? Na to radu nemám, ale chtěl bych se zamyslet nad možným omezením současné devastace a jejímy důsledky.

 Dnes se chci pozastavit nad nesmyslnými a nesystémovými omezeními. Treba omezeni plastovych brcek a kelimků. Vítám tohle omezení, samozřejmě. Přiroda je tímhle přímo zamořena, jenomže na mne vzápětí vyskočí zpráva o 80. kontejnerech PLNÝCH nečeho, napřiklad dětských plenek. Převáženo z Koree do Austrálie. Proboha proč? Copak v Austrálii neumi vyrobit plínky? Určitě umí, ale proč, když je to takhle levnějsí. O potřebě jednorázových plen ani nemluvě. A to jsou možna vyrobené ze surovin vytěženych v Australii.

 Ano, dnes se převáží vše z jednoho kouta světa na druhý a to jen pro maximalní zisk. Zisk. Ale koho? Přirody? Proč omezujeme škodliviny u aut, když ta produkuji minimum toho objemu škodlivin vytvořených lidstvem? Proč se nezačne u zdroje? Prý by to poškodilo ekonomiku, tu globálni samozřejmě a zdražilo vše. To je pravda, opět - ALE, proč mluvime o ochraně prřirody a Ja pišu na cinske klavesnici od Dellu? Protože nam na prirode nezáleži, proto.

Létá se na dovolené, hromadi se tam odpadky. Uhlikova stopa za nami je už dalnice. Enviromentalisté na konferencich v klimatizovaných sálech, plných jedovatého chromu a skla, blábolí o ničem. Nakonec sednou do soukromých letadel a odfrčí dělat další kšefty se strachem.

Proč EU vytváři normy na spaliny osobních aut a ne zaoceánských lodí? Ten poměr spalin si najděte sami, ja nepísu o konkrétnich číslech, já se jen zamýšlim nad informacemi a filozofuji. Protože to bych strávil dny nad sčítanim spalin lodi, raket, letadel a odčítaním od spalin automobilů. Proč se stavi "zelené" slunečni elektrárny a nikdo se nezamyslí nad tím, jak vlastne vznikají a jejich energetickou naročností výroby? V porovnani, co vlastně za svou životnost, speciálně v naších podminkách, vyrobí, je nehoráznost a zločin proti přírodě. Ale jsme "in" , jsme "trendy" a zeleni, jen nekteří vzteky. Dokonce si s nimi i nabijeme sve "EKO" elektrické vozítko a už nas nezajíma, jak se vlastne vyrábi baterie a už vůbec jejich likvidace. A kolik při tom vzniká CO2 a jiných škodlivin? Enviromentalisté tleskají každemu ušetřenemu gramu benzínu, ale to i majitelé. Ovšem zamysleli jste se za jakou cenu? Každe nové udělatko v autech zvyšuje pravděpodobnost poruchy, musí se vyrobit a musí se menit. Opět energetická nárocnost a opět Made in Na druhe straně světa. Kola ekonomiky se točí nerušeně dál a spotřebitel jása nad moudrostí vlád.

Mohl bych pokračovat donekonečna ve výčtu naších neplech, ale proč? Nejsem Váš učítel, sami se podívejte kolem sebe, Hlavně neobviňujte korporace, bez VÁS, VAŠÍ lenosti a touhy po sladkém životě, by se to neobešlo. Z pocitu viny recyklujete směšný kousek VÁMI vytvořených odpadků. A tím važený soude myslím i sebe. I já jsem vinen za zdevastováni téhle planety. Vím že ta devastace je jen přechodná, přiroda si poradí. Jen to bude bez nás, a taky hromady živočišných i rostliných druhů, protože ty si do pekla vezmeme sebou.

 Jo a štve mě to, vážne. A veřite tomu? To si nemyslím.

Autor: Pavel Martinek | sobota 2.6.2018 19:41 | karma článku: 27,92 | přečteno: 854x