Vánoční úklid je pozůstatek minulosti a nebo postižení?

Byl jsem dotázán, kde se vzala mánie českých žen s vánočním úklidem. Pokusil jsem se najít odpověď, zda je to nemoc, postižení, pozůstatek minulosti a nějaké řešení tohoto ženského problému aspoň pro zlatou vánoční neděli. Kliknutím na odkaz "celý článek" potvrzujete, že je vám více než 18 let.

 

Ženy mají lepší smysl pro detail a vidí věci jinak, nevidí čistou podlahu (okno) a na ní jednu malou kapičku (skvrnu) něčeho, vidí kapičku a to je pro ně špinavá podlaha. Asi jako autisté, kteří vidí jenom jednotlivé sirky a nechápou, že jde o krabičku sirek. Abych se vzdělal, tak jsem si začal číst na Wikipedii heslo autismus a došlo mě, že autismus má patrně u žen těch projevů i více (neschopnost vidět věci z perspektivy druhých, vedou monolog na své oblíbené téma) nejen toto. Ale jde o můj laický názor, nejsem lékař.

Kdysi se celé léto a podzim dělalo venku a pak byl konečně čas na další úklid. A ženy, možná postižené autismem, si vedly svůj monolog, že je potřeba uklidit a nepořádek viděly všude. Jenže dříve lidé měli v zimě více času a také pracovali pouze od slunka do slunka, jenže dnes se pracuje i v zimě a často od tmy do noci. Lidé chodí do práce, účetní rok končívá v prosinci, takže se člověk honí v práci a na doma mu nezbývá elán a čas. Ale ženy by vánoce měly zkažené, kdyby viděly tu svou kapičku na podlaze. Manželům a dětem by úklid možná tolik nevadil a určitě by se zbytek rodiny byl ochoten domluvit na termínu, do konce ledna koberce, do konce února záclony, do konce března okna, ale manželky raději zkazí unaveným manželům a celé rodině vánoce, byť jsou v menšině, než by si je nechaly zkazit tou kapičkou sobě.

A tak po konzultacích se známými vidím jen jedinou zbraň pro manžele. Za každou hodinu vánočního úklidu požadovat jeden 5 minutový sex, a to průběžně (ne jako odložení splátek, kdy by mohlo dojít v budoucnu k předlužení a k exekuci). Tedy když manžel musí nyní ihned začít uklízet, bez ohledu na únavu, tak manželka musí ihned zaplatit sexem, bez ohledu na „bolení hlavy“. Asi jako je to v televizi, seriál má vyhrazený čas 1 hodinu, z toho je vlastní seriál 50 minut a 10 minut je na reklamy. "Takže miláčku, já budu 50 minut uklízet a ty zase budeš 5 minut dělat sex a 5 minut máme na zotavení. Aspoň uvidíš, co je to vánoční úklid z druhé strany, když se někomu něco nechce dělat." A u starších manželek (již nad 30 let a jejich výrokách „už zase?“, „bolí mě hlava!“) by to mohlo zabrat. Na odnaučování kouření u žen to prý působí, "můžeš cigaretu, ale až potom..."

A možná některé manželky od delšího vánočního úklidu odstoupí z důvodů, když třeba zjistí, že jsou i lepší věci než vánoční úklid, jako někdy i muži se nechají přesvědčit, že jsou i lepší věci než hokej v televizi. Takže doufám, že muži po přečtení blogu vyhledají manželky otázkou, „miláčku, nedáme vánoční úklid?“

Já osobně vím, že vánoční úklid je nutný a dělám ho děsně rád a bez přemlouvání, víte jak je to krásné, když máte všech 50 oken krásně průhledných do vánoční tmy?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | sobota 19.12.2009 1:02 | karma článku: 31,07 | přečteno: 4679x