To se nám to starostuje, když nám lidé zadarmo pracují

Vážený pane starosto Brandýsa nad Orlicí. Děkujeme za objasnění, kolik peněz  darují občané vašeho města svým úklidem sněhu na cizích pozemcích. Podle vás je to cena střechy školy, vodovodu v mateřské školce, hasičského auta, opravy ulic a čističky. Opravdu jste jim za to všem poděkoval?

Mapa Brandýsa nad Orlicíwww.mapy.cz

Ve včerejší MF Dnes byl článek pana starosty z Brandýsa nad Orlicí, kde pan starosta rozhořčeně „děkuje“ panu senátorovi Kuberovi za návrh zákona, který řeší úklid chodníků.

Díval jsem se, Brandýs nad Orlicí má 1427 obyvatel, napočítal jsem asi 30 ulic, každá dlouhá asi 140 metrů. Nezaměstnanost na orlickoústecku je 7,2%, s lidmi, co berou od města sociální dávky a nic za to městu nedávají, nám vyjde, že 7,2% je něco přes 100 lidí. Označím je zkráceně PD (příjemci dávek).
Já mám chodník u baráku 8,5 metru, uklízím ho podle počasí a stavu zad asi 20 minut, je to včetně úklidu sněhu na druhou stranu ulice.
Teď spočítejme Brandýs nad Orlicí, výpočty jsou přibližné a zaokrouhlené. Máme 30 ulic a máme 100 PD, tedy přibližně 3 PD na ulici. Každý by tedy měl uklidit 140 metrů / 3 PD = 40 metrů ulice, což je asi 5× více, než můj chodník. Tedy úklid by každému PD měl trvat asi 5 × 20 minut, což je 100 minut, necelé 2 hodiny. Minimální mzda je asi 50 Kč na hodinu, jeden dvojhodinový úklid sněhu by vyšel město 100 PD × 2 hod × 50 Kč = 10 tisíc Kč. Ano, to je hodně.
Myslím si, že PD by mohli ve dnech padání sněhu věnovat městu práci v délce 2 hodin za ty tisíce, co dostávají. V Litvínově podle televize berou PD něco před 10 tisíc (existují i PD, co dostali již přes milion a stále natahují ruku). Ročně tedy může dostat takový PD i 120 tisíc. Uklízeli jsme letos sníh 15×, 20×? To by vydělením vyšlo pro každého PD 20 úklidů × 2 hodiny = 40 hodin za rok a tím 3000 na hodinu. To je mzda opravdu vyšší než minimální a je přeplacená proti předchozímu výpočtu asi 60×. Ani za tuto mzdu se PD nevyplatí pracovat? Asi ne.

Pan starosta může argumentovat vybavením na úklid, atd. Myslím, že opravdu nemusí každému PD kupovat frézu, aspoň z jeho finančních odhadů to tak vypadá. Já navrhuji, aby se k těm svým PD  postavil čelem, stejně jako k majitelům domů a řekl jim, „Ukliďte si to, jak chcete, sežeňte si nářadí a kupte si sůl, kde chcete". A pro PD může dodat: "Když máte zdravotní problémy, najměte si někoho za ty stotisícové příjmy od státu a města". Tedy opakuji, ať se pan starosta k PD chová stejně, jako se chová k majitelům domů.

Další argumenty z druhé strany, asi s panem starostou nerozumíme. Jako nikdo nechce kupovat pro PD ty frézy na sníh, také nikdo nechce po městu předělat chodníky na vytápění či je po úklidu pokrýt červeným kobercem a posypat květinami, aspoň podle rozpočtu pana starosty to tak vypadá. Počítáme podle pana starosty, zde ale budu čísla střílet. Střecha školy, bratru 2 milióny?, oprava potrubí v mateřské školce 50 tisíc?, nový hasičský vůz, no, také 2 milióny? Pomíjím zmíněnou čističku a opravu ulic. Že by roční úklid sněhu přišel minimálně na 4,5 miliónu? Nevím přesně. Pokud vyjdu z této částky a vydělím jí počtem PD × počtem úklidů × počet hodin, vyjde mě hodinová mzda kolem 1000 Kč. Což je podle mě i pana starosty hodně a doufám, že město tak dobře neplatí.
Sníh někdo minulou zimu uklidil a vytvořil práci, kterou nikdo nezaplatil. Nemělo by město uvést tento dar ve svém daňovém přiznání, když jde o velmi významnou částku? Co na to příslušný finanční úřad?

Takže lidé zadarmo pro město pracují a pan starosta může dělat střechy, opravovat vodovod, ulice, může kupovat hasičské auto a projektovat čističku. To se nám to starostuje, když nám lidé zadarmo pracují. Dříve se tomu říkalo Akce Z (pracuj, pak můžeš jet do ciziny či ti přijmeme dítě na školu - z toho ale pana starostu nepodezřívám ani náhodou).
Na jedné straně stát a město rozdává peníze PD v podstatě za nic. Asi jim bude muset pan starosta nějak vysvětlit, že třeba 3000 Kč na hodinu je rozumná mzda.
Můžu si u nějaké pojišťovny pojistit odpovědnost, že se někdo v budoucnu zraní na nějakém cizím pozemku? Město si může pojistit svůj majetek daleko snadněji.

O co panu starosti jde? Město bude uklízet sníh jako dosud, rozumný občan si sníh před domem uklidí a věřím, že tam má rozumné občany. Pořídí městu pojistku za odpovědnost za škody, způsobené na pozemcích města, pokud jí již nemá. A když se stane úraz, odkáže dotyčného na pojišťovnu. A pojišťovna se dotyčného zeptá, zda tušil, že je náledí a proč tedy nepoužil nějaké hroty na boty (viz k nim třeba článek z roku 1999).
Nebo dojdeme k extrému, že lidé budou zodpovídat i za své polní cesty někde v lese? A nebo, co kdyby se na tom chodníku někdo při záplavách utopil, to bych za to také zodpovídal?
Nelíbí se vám počty? Pošlu vám tabulku s výpočty a můžete si to upravit a přepočítat. Jde o princip, ne o čísla, ta jsou pouze ilustrační.

Děkuji senátoru Kuberovi, že konečně někdo po letech začal řešit právně situaci, kdy přece nemohu zodpovídat za stav cizích pozemků, které třeba ani nevyužívám.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 24.2.2009 12:32 | karma článku: 32,71 | přečteno: 1900x