Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studenti nejsou hloupí, jen se jim nechce učit

Máte doma studenta, který se učí od rána do večera, třeba celý víkend? Zůstává v místě školy a učí se celý víkend se spolužáky či vytváří s nimi nějaké týmové práce? Anebo přijde, přijde domů, vykládá, jak je přetížený a nechá se „oprašovat?“.

I létat se musíte naučit…

Nemyslím si, že naše děti jsou méně chytré a nelíbí se mi ty řeči, že se přijímají na školy údajně i ty, co na školu nemají. Pokud vím, talent je 10% úspěchu, 90% se musí vydřít. A pokud těch 90% vydřete, tak bez problému běžnými školami projdete. A rozhodující by měl být první ročník, ne závěrečné zkoušky, pokud student projde 1. ročníkem a dojde ke srovnání znalostí na potřebnou úroveň, je možné tempo výuky snížit.

Studenti se často domnívají, že přečtou jednou učebnici či skripta a že by to mělo stačit. Ale zkuste si jednou přečíst učebnici jazyků, tím se jazyk opravdu nenaučíte.

Matematika, obávané slovo. Matematika je široký pojem, můžeme za ní považovat sčítání čísel od 1-10 v 1. třídě, ale také řešení integrálů či diferenciálních rovnic. Měl by umět student střední školy rychle na papíře spočítat, že když dnes neuspěje u maturit 12,5% studentů, kolik je to z celkového počtu maturantů (loni maturovalo 97 tisíc)? Jde přece o úroveň znalostí základní školy. A měl by to umět počítat a vytisknout pomocí počítačového programu? Dá se tomu říkat vůbec matematika? Vyzkoušejte si to!

Na středních školách se studenti učí znovu zlomky (viz odkaz dole). Nezačíná tady ten problém? Za nás vyletělo v 1. ročníku střední školy asi těch 12,5 % studentů, ale pak maturitu udělali všichni. Mluvil jsem nedávno s jednou spolužačku ze střední školy, stěžovala si, jak jí jeden učitel v 1. ročníku „dusil“ a jak se musela učit, aby na škole vydržela a že na to nemá dobré vzpomínky. Na druhé straně mě říkala jedna známá učitelka, jak jí na střední škole na hodině matematiky studenti četli pod lavicí časopisy a ignorovali její výklad a jak pak za ní přišel jeden student, že by potřeboval doučit matematiku na přijímačky, podržte se, měl je za 3 dny.

Proč by mělo pro matematiku platit něco jiného než pro jazyky? A v životě určitě častěji počítáte, než mluvíte cizím jazykem. Určitě jste narazili na případy lidí, co neuměli počítat, zadlužili se, nemají na splátky a přitom úroky a splátky, to jsou základní matematické operace na úrovni základní školy, plus, minus, krát, děleno, opakuji se, dá se tomu říkat vůbec matematika? Pamatuji na jednu zkoušku z  matematiky na vysoké škole, kdy se nám uklízečky smály, že podle stavu záchodů poznají, kdy zkouší naše obávaná zkoušející (doc.Radochová). Já se na zkoušky z matematiky připravil tím, že jsem poctivě 3 týdny jenom počítal skripta na cvičení a rozuměl všem příkladům, tedy stovky stránek příkladů, pak jsem se učil teorii, jednička to nebyla, ale prošel jsem.

Stále máme studenty a obecně lidi, co se domnívají, že práce je to, že kliknou na počítači či zmáčknou Enter a počítač vyřeší nějaký problém. Ano, software bývá někdy „user friendly“, ale nad výsledky se musíme zamyslet, zda vám to vyšlo správně, zdali jste zadali dobře vstupní údaje a či není náhodou v software chyba?

Když srovnáme znalosti studentů před rokem 1938 a nyní, tak dříve měli větší znalosti a maturant měl váhu na trhu práce a inženýr či doktor byl již "pán", školy a profesoři si kvalitu pohlídali a rodiče, kteří to většinou financovali, si zase pohlídali své děti, zda se učí. Dnes by děti rodiče, které by je nutili se tak učit, spíše  žalovaly za „týrání“. A to nemám na mysli japonské školství, kde údajně děti páchají sebevraždy, pokud nestačí vysokému tempu ve škole.

Údajně jsou nyní dodatečně nastavovány podmínky, se kterými studenti nepočítali, o jaké jiné má jít podmínky? Školy mají osnovy a ty se přece nepředělávají. Možná má někdo na mysli, že počítal s tím, že maturitu získá, i když školu profláká, to se nyní doufám opravdu změní.

V současné době odcházejí lékaři do ciziny (pomiňme to, že Němci shání lékaře, protože jich mají nedostatek a u nás se lékařům spíše snižují příjmy a chce se po nich, aby chápali, že je krize, jako by v Německu nebyla také). Jak dlouho se musí lékař učit na zkoušku z anatomie? Mohu vás ujistit, že to není taková „sranda“, jak vidíme ve filmovém seriálu o „básnících“. Na zkoušku z anatomie se učí v podstatě celý rok, ne dny, ne týdny, nejméně měsíce! Snížíme i zde náročnost, aby bylo více lékařů za ty odešlé do ciziny, tedy že na zkoušku z anatomie budou stačit týdny a co nebude lékař znát, najde si v případě potřeby na internetu?

Určitě jste byli někdy v zaměstnání na školení a pamatujete, jaký vypukl „povyk", když se sdělilo, že bude závěrečný test, aby školící mohl napsat do certifikátu hodnocení. „Dospělí se přece nezkouší!", stačí přece jen potvrzení o absolvování. Nedávno jsem byl na týdenním školení, které také nemělo závěrečný test, ale každý den jsme přetahovali skoro o hodinu a poslední den, v pátek odpoledne!, když jsem odcházel, stále tam ještě zůstávali 2 kolegové. Důvod byl jednoduchý, školení stálo 7 tisíc denně, tedy 900 za hodinu, takové školení opravdu neproflákáte a jsou i dražší školení. Když slyším částky kolem školného, tak jde o úplně jiné částky, pomíjím školné na školách pro opravdu bohaté či na Harvadu.

Je potřeba studentům hned v 1. ročníku škol vysvětlit, že školu nezajímá, jaká byla úroveň předchozí školy a že pokud se bude něco opakovat, jen zrychleně. Studenti si musí uvědomit, že úspěch není otázkou jednou přečtení učebnice, ale roků dřiny. A nedomnívám se, že by státní maturity nějak měnily podmínky studia na střední škole.

Odkazy
http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/140549/Maturant-by-mel-umet-cist-psat-a-samozrejme-i-pocitat.html - jiný můj blog o maturitáchhttp://martisek.blog.idnes.cz/c/156592/Pohrbime-devatou-tridu-ZS.html - na školách se učí znovu učivo z předchozího stupně škol

 

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 1.11.2010 13:16 | karma článku: 24,66 | přečteno: 2389x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Ve francouzských Metách řeší útok bodnou zbraní, pět lidí je zraněných

17. června 2024  16:07,  aktualizováno  17:10

Pět lidí v pondělí utrpělo zranění při násilném činu spáchaném sečnou nebo bodnou zbraní ve...

Při divokém úprku před hlídkou naboural motorkář policejní vozidlo

17. června 2024  17:02

V Čuprově ulici skončila pondělní honička motorkáře, který se nechtěl podrobit silniční kontrole....

Ukrajinští uprchlíci snáz najdou práci načerno, vracet se nechtějí, říká výzkum

17. června 2024  16:54

Téměř polovina ukrajinských uprchlíků si myslí, že je pro ně snazší najít práci načerno, říká...

Motorkář v Troji na přechodu srazil školačku, skončila v umělém spánku

17. června 2024  16:29

Vážná zranění pánve a kyčle utrpěla v pondělí ráno nezletilá dívka, když ji na přechodu před ZŠ...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.