Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sníh odhalil nesvéprávné účastníky silničního provozu

Média se předhánějí v odsuzování majitelů domů, co všechno jsou povinni se sněhem dělat. A ostatní mohou sníh ignorovat?  

Auto pod vlockamiAutor blogu

Zdravý rozum a určitě pojistné smlouvy praví, že každý, tedy nejen řidiči, by neměl ignorovat hrozící nebezpečí. Jak tedy mám chápat řidiče, kteří při zjevném nebezpečí - hrozba pádu sněhu ze střechy - si klidně zaparkují auto pod takovým převisem, sníh mu auto zasype a řidič pak svou hloupost ještě prezentuje v televizi s tím, že někdo jiný měl něco udělat. Udělat měl něco ten řidič, odvrátit hrozící nebezpečí a nestavět auto pod převis sněhu. Buď tedy takový řidič jaksi nechápe zemskou přitažlivost a domnívá se, že sníh lítá pouze ve vločkách či že po dopadu nějak vysublimuje zpátky na oblohu. Možná je tu nějaká matematická úměra, hloupost řidičů = množství napadaného sněhu × počet obyvatel města
Možná by měli v pojišťovně požadovat test inteligence při uzavírání pojistky, zdravotní prohlídky tělesného stavu se dělají běžně a proč tedy ne i duševního zdraví. Likvidátoři by se měli rozhodně ptát, proč řidič zaparkoval pod převisem sněhu, když navíc se v médiích o ničem jiném nemluví, a dávat spoluúčast na škodě. Pak by to možná takoví řidiči pochopili lépe. A obdobně by se měly začít ptát soudy. A pohádky, že kvůli dětem či babičkám řidič chvátal a nutně!!! musel zaparkovat právě pod převisem a ještě lépe na místě, kde je parkování zakázáno,  tak ty pohádky ať si řidiči nechají pro své děti.  Na okrajích velkých měst jsou záchytná parkoviště, parkoviště jsou i obchoďáků, tak tam mohou řidiči dočasně parkovat, než se problém vyřeší. Normální je při kalamitě auto někde odstavit, aby nepřekáželo, a zkusit ujít těch pár stovek metrů k nejbližší zastávce hromadné dopravy pěšky, věřte, dokážete to. A postup, jak se městská doprava používá, najdete na zastávce anebo vám někdo poradí a vysvětlí i rozdíl mezi autobusem a trolejbusem (trolejbus jezdí tišeji a plynuleji). A když městská doprava nejezdí, zavolejte svému lékaři, zda vám ublíží třeba hodina chůze pěšky. Ale čím větší město, tím si řidiči asi více myslí, že je někde v ústavě právo na zaparkování všech svých aut na dohled z okna svého bydliště.

Počítám, že za chvíli začnou nájemníci-řidiči volat po tom, že by měli majitelé domů okamžitě při sněžení uklízet střechy, aby mohli řidiči parkovat beze strachu, že jim na auto něco spadne. To by bylo plno dalších nových pracovních míst pro ty, co shání práci a berou sociální dávky.
Ale čí je vlastně sníh na střeše? Když ho vyvezete do řeky, tak vodu, která z něho vznikne, považuje stát za svou a musíte žádat o povolení čerpání a platit za ní. Není sníh na střeše vlastně státní? Kdy se stane sníh (nebo v létě kroupy) vlastnictvím majitele domu? Okamžikem dopadu na střechu? A co když bude padat z oblohy třeba božská mana či dolary a spadnou také na střechu, čí to bude, majitele domu? Není sníh nalezená věc a není povinen jí občan donést na úřad? Čím se liší peníze od sněhu? Ničím, časem oboje zmizí.

A chodci a chodníky. A chodec také nemusí odvracet hrozící nebezpečí? Ví vůbec někdo, že existují železné hroty na boty a hole? Zeptejte se na to třeba horolezce primátora Béma, co mívá na nohách v horách. A když jsou povinné zimní pneumatiky,  proč nenařídit, že chodec má mít při používání chodníku povinně zimní obutí a za nošení vysokých podpatků či letní obuvi dávat stejné pokuty, jako za letní pneumatiky. Zdá se vám to větší hloupost, než povinné používání zimních pneumatik? Spočítejte si zraněné chodce na ulicích a zraněné řidiče, chodců je více i celkově.

Také se píše, že majitelé domů se nezbaví odpovědnosti, když dají u domů různá upozornění. A když se v Praze při ražení tunelu pod Stromovkou propadla zem, tak co kdyby se tam nějaký dospělý či dítě šli podívat, ignorovali by výstražné cedule a ohrazení a spadli do té jámy, tak by byl vinen? Anebo když vám dospělý či dítě vlezou na váš pozemek, který není ohraničen dvoumetrovým dvojitým ostnatým drátem a  vyvolají nějak pád rampouchu či sněhu, který je následně zraní, tak za to může majitel domu či pozemku? To opravdu nestačí, že se okolí domu ohradí páskou a dá se tam upozornění? Když před časem nepřizpůsobiví rozebírali halu do šrotu a ta jim spadla na hlavu, kolik lidí se rozhořčovalo, že hala měla být zabezpečena, aby se to nestalo? Řekl bych, že asi dost málo a pochybuji, že byla podána nějaká žaloba. Čím se liší nepřizpůsobivý řidič stavící auto pod sněhový převis od nepřizpůsobivého občana, který rozebírá halu? Nijak, oběma něco spadne na hlavu.

A u nás se také stále zapomíná, že děti mají nějaké rodiče, kteří si za své dítě zodpovídají, a že když děti nejsou schopny sami pochopit nebezpečí,  musí jim rodiče zajistit ze školy doprovod. Zabezpečit bezpečnou cestu dítěte domů by šlo pouze snad speciálním tunelem. 

I řidiči a chodci mají své povinnosti, není možné vše házet na majitele domů. Může to pouze přispět ke zvýšení nájemného, neboť majitelé nějak peníze na úklid sněhu ze střech potřebují sehnat. Jako třeba města zvyšují daň z pozemků, aby měla na zaplacení úklidu sněhu.

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 21.1.2010 1:27 | karma článku: 18,42 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Stížností na agresivní čínské stíhačky přibývá, obtěžovaly nizozemskou loď

10. června 2024  21:44

Nizozemskou válečnou loď a její vrtulník ve Východočínském moři obtěžovala čínská vojenská letadla,...

Znevýhodněné žáky by mohl podpořit stát, ministerstvo financí je proti

10. června 2024  21:22

Novela ministerstva školství chce podpořit školy v chudých oblastech, znevýhodnění žáci by měli...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.