Pirát by se měl dovzdělat

V minulé sobotní příloze DNES se objevil článek Tomáše Evana: "Současné duševní vlastnictví je nemravnost". Byla v něm úvaha, že by DVD mělo být za 5-10 Kč včetně krabičky. Nějak jsem nepochopil, proč byl ten článek uveřejněn v příloze DNES. Zábavný nebyl, odborný také ne, filosofický také ne, pouze nám nějaký příznivec pirátů obhajoval své názory.

Titulek článku z Víkend DNES

Začnu s největším nesmyslem, že DVD s krabičkou by mohlo být za hubičku, za 5 -10 Kč. Ví vůbec autor, co stojí jenom obálka na dopisy, na které se doufám nadnárodnostní korporace moc neobohacují. Podle něj by naše papírenské závody, které vlastní nadnárodnostní korporace, měly vyrábět levněji. Asi snížit náklady na mzdy, což by jistě přivítali odboráři, kdyby měli dělat za hubičku (a vůbec nechápu, za co v sobotu odboráři demonstrují). Barevný tisk A4 v naší organizaci stojí kolem 5 Kč za stránku, asi se nadnárodnostní organizace, výrobci tiskáren a tonerů, na nás obohacují a nechtějí nám to dát za hubičku. A je samozřejmě nesmysl říkat, hudba jako hudba, tedy DVD jako DVD.

Autor článku se nás také pokouší přesvědčit, že černý trh je ten správný, který určuje cenu.
Nějak nechápu, kde k tomu přišel, kdo ještě takovou teorii hlásá. Typický černý trh u nás je s drogami. Určuje cenu drog černý trh? Co by se stalo, kdyby se do tohoto trhu stát nemíchal svými zákony a zásahy a tedy by to přestal být černý trh? Cena drog by prudce poklesla.
Tvrdit, že černý trh v koncentrácích typu Severní Korea či Česko před rokem 1989 určuje tu správnou cenu, je úplně mimo mé chápání. Cenou za chleba v nějakém koncentráku může být i lidský život a to je ta správná cena? Přeji autorovi jeho názor a doufám, že nebude muset shánět chleba na černém trhu za takovou cenu. Tedy černý trh nikdy neurčuje tu správnější cenu.

Autor nám tvrdí, že nadnárodní korporace mají velké náklady kvůli přizpůsobení svým produktů a zmiňuje se o vzdálených zemích. Snaží se Microsoft proniknout na jihoamerické indiánské trhy a vytváří Windows ve všech indiánských řečech? Podle mě je jim nějaký malý trh ve vzdálených zemích ukradený. Obdobně malé země typu Česko jsou ukradené nadnárodnostním korporacím vyrábějící léky, některé léků mizí z trhu (a pacienti křičí, kde je jejich lék, na který si zvykli).

Piráti a autor obecně nechápou rozdíl mezi hmotným a nehmotným majetkem (vysvětlí každá účetní). Někdo staví rok dům, někdo píše rok knihu. Někdo pak pronajímá dům a žije z nájmu, to je podle autora morální. Když někdo prodává svou knihu a chce mít obdobný příjem, je to podle autora nemorální.
Je podle autora taková franšíza (viz Wikipedie), postavená na duševním vlastnictví, také nemorální?

Autor ještě zmiňuje hloupost vlád, která investory, například zmíněné nadnárodnostní korporace, pobízejí tím, že platí za jejich zaměstnance v podstatě celou mzdu, a že to má být důvod, proč korporace přežívají na trhu. Nějak nechápu, jak Microsoft či Volkswagen u nás přežívá díky hlouposti naší vlády a kolik že u nás dostaly takové korporace na přežití. Aby mohla nějaká vláda podporovat takové korporace s rozpočtem často vyšším, než je rozpočet nějakého státu, musí jít o zadlužovaný stát s hloupou vládou, což Česko dříve za vlády ČSSD plně splňovalo.

V článku se dále píše, že ekonomové mají 40 let vědět, že nadnárodnostní organizace by vlastně neměly fungovat. Asi jako vědci tvrdí, že by čmelák neměl podle aerodynamických zákonů létat, a on, potvora, pořád létá a porušuje jejich zákony.

Já nemám námitek, když nějaký zákon omezí autorská práva. Ale ne zpětně a až za určitou dobu, až se amortizují současné výrobní prostředky, což může být tak 8 let (odpis domů je u nás 40 let), aby nebyly znehodnoceny investice. Aby se každý mohl rozhodnout, zda se mu v budoucnu vyplatí vyrábět třeba za tu hubičku. Ale obávám, se, že by to skončilo bez DVD, asi jako naše divadlo a film, kde se sice tvrdí, že dělají umění, ale pouze tehdy, když to někdo zadotuje. DVD za hubičku je ekonomický nesmysl.
Pomíjím, že autor nechápe, co znamená slovo zákon v sousloví „Autorský zákon“.

Tak si říkám, pirát s komunistickými názory. O tom, že piráty by rádi znárodňovali, jsem psal již dříve (viz odkaz dole). To, že se u nás rýsuje do dalších volek nová koalice, ČSSD s komunisty, je spíše jasné. A že to vypadá i na koalici komunisté s piráty, se mi zdá již delší dobu, obě strany mají třeba sklon ke znárodňovaní.
A doufám, že autor za ten článek nedostal žádný nemorální honorář.

A perlička na konec. Můj známý pirát V. řekl, že by se autor měl dovzdělat. Mně se tento výrok zalíbil a bez svolení jsem ho pirátsky použil jako titulek. Tak aspoň na rozdíl od pirátů říkám: “V., děkuji“.

Odkazy
http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/243357/Cim-se-lisi-pirati-od-neprizpusobivych.html - minulý blog o pirátech
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fran%C4%8D%C3%ADza - franšíza

Autor: Pavel Pokorný | pátek 20.4.2012 14:58 | karma článku: 24,75 | přečteno: 4383x