Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

23. 4. 2012 13:44
V r.1906 známý americký kapelník a dirigent J.P. Sousa

si stěžoval až u amerického Kongresu, kde na adresu záznamových zařízení prohlásil, že: Tyto mluvící stroje zruinují

rozvoj hudby jako umění. Když jsem byl ještě chlapcem, mladí lidé si každý den

po večerech zpívali písničky. Dnes ve dne v noci slyšíte jen tyto pekelné

stroje. Nakonec nám nezůstanou ani hlasivky. Přijdeme o ně evolucí, podobně

jako člověk přišel o ocas, když se vyvinul z opice. http://www.lupa.cz/clanky/jak-se-dari-zabavnimu-prumyslu/

0 0
možnosti
MB

802

22. 4. 2012 17:02
Hloupé obhajovat tenhle systém

autorských práv kde ochrana trvá 50 let, proč je potom třeba u nového léku kde náklady byly ohromné ochrana jen 8 let, proč u technických řešení není ochrana prakticky žádná, proč tahle protekce pro nějakou uřvanou klaku ????

film na DVD by měl být rozhodně podstatně levnější než vstupenka do kina, podobně jako je levnější pivo lahvové oproti pivu v restauraci.

Cena filmu, písničky  bez nosiče by měla být na úrovni za co to kupuje televize nebo radio, v přepočtu na jednoho diváka nebo posluchače.

Ty zločinecké organizace co vybírají výpalné po hospodách, obchodech, za pouštění něčeho kde autorská práva jsou uhrazena, z nosičů atd. ty by vůbec neměli existovat, dokud tohle tady může fungovat tak je trapné vůbec někoho označovat za piráta. "Pirát" si zkrátka vybírá to o co byl jinde oloupen.

0 0
možnosti
W

wiki5

22. 4. 2012 17:57
Re: Hloupé obhajovat tenhle systém

pirat byl je a bude zlodej

1 0
možnosti
RP

radim36

21. 4. 2012 12:25
Je to jednoduché.

Co se týká autorských práv, objevilo se nové distribuční médium, internet. Které umožňuje autorům distribuovat svoje díla přímo a obejít tak "mamuty" původních distribučních společností, kde se na autorech díla přiživovala obrovská spousta dalších lidí.

Je to něco podobného jako když před 150 lety železnice zničila živnosti dálkovým formanům. Protože to, co oni vezli měsíce na povozu s koňmi, železnice domluvila telegrafem a dovezla za dva dny. Stejně tak železnice zničila či omezila živnost zájezdním hospodám, výrobcům a opravářům koňských povozů atd....Protože větší výnosnější část jejich byznysu zmizela a oni se museli spokojit s místními zakázkami a i zákazníky.

Ti mamuti s internetem zapomněli počítat a nyní, když se internet rozmohl, kdejaký autor ho využívá a distribuce po internetu tak ukrajuje značnou část zisků těch mamutů, se snaží proti internetu bojovat.

5 0
možnosti
RP

radim36

21. 4. 2012 12:40
Re: Je to jednoduché.

Co se týká softwarových patentů, tak podle mně mnoho firem  chápe tyto patenty něco jako kdysi v dobách hledání zlata byly claimy. Něco jako za poplatek si ohraničit "část území na internetu" případně s internetem a IT technikou souvisejícím hardwarem a pokud lidi a jiné firmy z nějakého důvodu budou muset území toho "claimu" využívat, respektive používat ty zabrané patenty, tak z toho ty firmy, co to zabraly, mají peníze. Pokud lidi budou využívat jiné patenty jiných firem, tak mají smůlu.

3 0
možnosti
M

mnhubyvtcr

21. 4. 2012 11:37
Autor at nekomu kaze o vzdelani

Tolik pravopisnych chyb v jednom clanku uz jsem dlouho nevidel. A to uplne pomijim nektere nesmysly logicke.

0 0
možnosti
L

Luborka

21. 4. 2012 11:28
Je těžké chápat, když nerozumíme

"Někdo staví rok dům, někdo píše rok knihu. Někdo pak pronajímá dům a žije z nájmu, to je podle autora morální. Když někdo prodává svou knihu a chce mít obdobný příjem, je to podle autora nemorální". Přesně jak říkáte, je nemorální chtít mít příjem jako z pronájmu v okamžiku, kdy jste něco prodal.

0 0
možnosti
JL

Dworkin

21. 4. 2012 11:37
Re: Je těžké chápat, když nerozumíme

To je nutná daň za paralely mezi hmotným a nehmotným. Není úplně hezké ji zneužívat, když smysl je někde jinde.

0 0
možnosti
RP

radim36

21. 4. 2012 11:06
Zejméma autorská práva

jsou dneska defakto přeměněna na cenné papíry, stejně jako jsou třeba akcie. Práva na většinu hudebních skladeb, na spousty cenných fotografií, na spousty filmů, knih atd dneska vlastní někdo úplně jiný než jejich původní autor nebo jeho rodinné dědicové. Je pak logické, že ti současní držitelé se snaží svůj příjem z autorských práv co nejvíce prodloužit, protože jak jejich autorská práva ze zákona skončí, jejich vlastnictví zanikne bez náhrady. A během doby kdy to autorské právo platí, že se snaží z toho svého práva vyrýžovat co nejvíc.

0 0
možnosti
RP

radim36

21. 4. 2012 11:20
Re: Zejméma autorská práva

Pokud autorské právo stále vlastní původní majitel - autor, obvykle bývá k ždímání peněz z  toho svého autorského práva a ke kopírovačům více benevolentní. Funguje tady určitá zpětná vazba, pokud by ty peníze nekompromisně ždímal, odrazilo by se negativně v jeho popularitě, prodejnosti jeho dalších děl, která ještě vytvoří, zájmu třeba o jeho veřejná vystoupení atd.

Jedinci, firmy a podobně, kteří vydělávají na autorských právech odkoupených od tvůrců žádné takové zábrany nemají. Obvykle jsou úplně mimo veřejné povědomí a jejich nekompromisní ždímání peněz ze všecho, co by se nějak mohlo týkat jimi vlastněného autorského práva  nijak neovlivní jejich další obchody, nákupy dalších případných autorských práv. Spíš naopak.

Proto se nakonec podle těchto firem a lidí by mělo stát normou třeba výpalné za prázdné nosiče nebo nesmysly typu ACTA  a další.....

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 4. 2012 10:25
Díky za propagaci

Pište dál takové články, získávají nám další příznivce. ;-D

2 0
možnosti
MP

prazakm

21. 4. 2012 10:09
Pirát s komunistickými názory?

Pirát s komunistickými názory, to se mi tedy opravdu líbí od někoho, komu musíme platit za prázdná média, za kopírku, za přehrávání vlastních skladeb. Jste gauneři, milý autore, toť vše. Vy nás okrádáte jak můžete, tak se nedivte, že se bráníme.

0 0
možnosti
VC

vena65

21. 4. 2012 10:57
Re: Pirát s komunistickými názory?

Autor někde v článku obhajuje poplatek za prázdná média?8-o

0 0
možnosti
KR

Králík Roger

21. 4. 2012 10:08
V tisíciletích lidské historie autorské právo NEEXISTOVALO

Je to věc, která platí jenom někde cca 200 let. Ale třeba v Japonsku současný "hudenbní průmysl" neexistoval ještě dlouho po WW2, interpret dostal zaplaceno za nazpívání písničky nijak závratnou částku jednou pro vždy.

Dnes jde o to, že se z "autorského práva" stává státem garantovaný monopol, realizovatelný jen za cenu masivního potlačení svobody.

0 0
možnosti
JL

Dworkin

21. 4. 2012 10:30
Re: V tisíciletích lidské historie autorské právo NEEXISTOVALO

V tisíciletích lidské historie autorské právo neexistovalo, protože zkopírovat autorské dílo stálo spoustu peněz a času. Taky se nikdo neživil tím, že by prodával třeba knížky.

0 0
možnosti
ZB

zberanek

21. 4. 2012 8:58
Palec dolů

Autor nahromadil pěknou snůšku nesmyslů na jednu hromadu. Pokud se týká nosičů DVD, pak jsem proto, aby byly zpoplatněny pouze obchodními zájmy, platit za prázdný nosič další peníze je zlodějna. Autoři čehokoli si musí umět ohlídat své produkty sami.

0 0
možnosti