Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Partnerem pacientů je zdravotní pojišťovna

Některým lidem stále chybí základní pochopení, jak fungují zdravotní pojišťovny. Proto je to potřeba stále opakovat, pro paní v páteční MD Dnes před týdnem, pro pacientku v pořadu ČT1 „Máte slovo“, kdy jsem si říkal, já být ministrem zdravotnictví, tak použiji slova, která jsou na hranici žalovatelnosti.

Paní se před týdnem v MF DNES rozčilovala, že v pátek ve 14:30 již jejímu praktickému lékaři skončily ordinační hodiny a že tam nebyl nikdo jiný, kdo by řešil její bebínko. A paní se odvolávala na jiný dřívější článek, podle kterého němečtí praktici údajně ordinují celý den. Kdy asi té paní skončila její pracovní doba, nekončila náhodou ve 14:00 a poté směřovala teprve k lékaři? Jenom ale ukázala svou základní neznalost systému pojištění, který by se měl probírat na základní škole.
A rozčilují se nejvíce ti, co nemají peníze. Protože kdyby je měli, tak by to řešili penězi a třeba by se registrovali u těch opěvovaných německých praktiků. Paní neví, že je svobodná volba lékaře?

Partnerem pacienta je zdravotní pojišťovna, které pacient nebo někdo za něj platí pojistné. Pokud je problém, tak má zvednout telefon a zavolat tam, kam se posílají peníze, pojišťovna je povinna najít pacientovi lékaře, za to si ji pacient platí. U VZP jde o čísla 844 117 777 a nebo 221 752 175 a to dokonce v době 8:00-16:00. To ty obě paní neumí telefonovat? Nebo úmyslně nevolají, aby se mohly rozčilovat? V té televizi paní pořád opakovala, že nebude obíhat nemocnice, že není cestovatel a nikdo nechápal, o čem mluví. Paní pořád nechápala, že existuje něco, jako telefon a telefonní budky, že číslo na její zdravotní pojišťovnu jí sdělí na informacích. Proč jí ho někdo nenapíše na papírek nebo místo ní na zdravotní pojišťovnu nezavolá?

Problém pro pacienta se státním pojištěním bývá, že nabídka lékaře nemusí být ve městě, kde bydlí a že to nemusí být v dobu, kdy to vyhovuje jemu. Na ordinační hodiny se uzavírají smlouvy a ty bývají kolem 6 hodin denně, na víc nejsou peníze. Pak mívají lékaři i volno, dovolenou. A volno mívají i zdravotní sestry a existuje i milion směrnic a smlouva, kdy tam sestra musí být a jaké výkony musí dělat.
Ordinují ti opěvovaní němečtí lékaři zadarmo po celý den? Určitě ne. Ordinují němečtí lékaři zadarmo po své domluvené ordinační době? Také určitě ne. Ordinují určitě podle nějaké smlouvy. A Němci jsou na to určitě lépe, než my, tak si mohou dovolit zaplatit praktika i celý den. Ta paní na to nemá, tak se rozčiluje. Proč ta paní nepracuje jako němečtí praktici celý den, ti určitě nelítají po doktorech ve 14:30.

A ke zdravotnímu pojištění.
Víte, kolik miliard by se ušetřilo, kdyby lidé za malá ošetření zaplatili a pak se dohadovali s pojišťovnou? Proč dělá pacient účet, který nikdy ani nevidí. Proč se musí za pacienta dohadovat lékař a poslouchat, že mu za ošetření pojišťovna nezaplatí, místo aby se věnoval hlavní činnosti, tedy léčení? Jak dlouho trvá takové dohadování, zda pojišťovna něco zaplatí? Jak dlouho se píše lékařská zpráva? Pak pochopitelně nemůže ordinovat celý den.

Víte, kolik peněz by se ušetřilo, kdyby pacienti povinně podepisovali roční, kvartální, při větších částkách i měsíční vyúčtování své zdravotní péče? Úplně stejné, jako to chtějí ročně banky. Jenže to by musela VZP přijmout dvojnásobek úředníků a někteří pacienti by účtování stejně nikdy nepochopili. Ať ta paní ví, kolik stojí sehnat v pátek po ordinační době lékaře a sestru. Lékaři jezdí možná ještě sloužit na víkendy do Velké Británie, proč by nemohli němečtí lékaři jezdit nám, tedy když je někdo zaplatí. Ta paní by na to měla?
Ale socialisté by určitě "řvali", že nikdo nemá právo pacienty šokovat takovými čísly, že to pacienta nemusí zajímat, že zdroje jsou. Jako se kdysi socialista Škromach rozčiloval, že zaměstnanci nemají znát odvody zaměstnavatele, což je základ fakturace.
Ale informovanost pacientů není politicky průchodná a zdůvodňuje se to vysokými náklady na poštovné. Je výmluva, ale dobře, ať se to posílá pouze těm, co budou mít účty nad 50 tisíc.
Proboha, vysvětlete to někdo těm nechápavým a pošlete je pro vyúčtování.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pátek 4.1.2013 0:37 | karma článku: 17,33 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.