Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omezená rychlost je daná zákonem, co to zase řešíme …

Kolem omezené rychlosti se vede řada diskuzí, kolik se bude tolerovat její překročení, kde jí měřit a kdo jí má měřit. Typický český způsob řešení něčeho, co naprosto jasně řeší zákon, který schválili námi zvolení zástupci v rámci demokracie.

Poslat sms je snadné ...Autor blogu

Pokud je tedy omezená rychlost 50 km/hod, její překročení je porušení zákona a je jedno, zda jde o překročení o pouhou milióntinu km/hod této rychlosti či vícenásobné. A jak moc je toto překročení nebezpečné, může rozhodnout policista a tím o výši trestu, a když se nám to nelíbí, máme tu nezávislé soudy a skoro každý soudce je také řidič, takže by měl rozhodnout spravedlivě.

V zákoně je plno dalších číselných omezení. Je tam věk pro pohlavní styk až od 15 let a zkoušejte se hájit, že jemu, její, bude 15 let za den, týden, měsíc, rok. Zde policista nemá žádnou zákonnou možnost rozhodnout o výši pokuty, jde to k soudu a výši trestu zde stanoví soud, naprosto jasné. Obdobně vás nepustí k volbám, řízení auta, svatbě, i kdyby vám chyběl den do 18 let (výjimky samozřejmě v zákoně existují, na to jsme odborníci).
Pamatujete, jak jeden Rakušan řezal střechu domu, která pár centimetrů přesahovala do Česka? A nebo zkuste sousedovi zabrat 5 cm jeho pozemku. Na měření takových drobností jsme přece také odborníci. A proč by vám také pak mělo vadit, že se kvůli špatně parkujícím vozidlům někam nevejdete o pouhý milimetr (což je ta zmíněná milióntina kilometru) do mezery mezi nimi, vždyť jde jen o milimetr, o který se vaše auto zúží.
Pokud se vám tedy zdá, že by policie měla tolerovat překročení třeba o 3 km/hod, proč tedy by pak poslanci stanovovali rychlost na 50 km/hod, mohli by jí stanovit na těch 53 km/hod a byli byste spokojení. Zkuste si to prosadit u svého poslance, pokud máte čas na hlouposti. Mně by na tom vadilo jen to, že bychom byli pro smích celé Evropě. A pokud máte špatný tachometr, tak co s takovým autem „lezete“ na silnici, kdo ví, co tam je ještě rozbitého (třeba vám teče olej a pak se na olejové skvrně někdo zabije, pražskou vyhlášku na vás).

Pokud policisté měří rychlost na místě, kde je to naprosto zbytečné, tak bych doporučil si spíše stěžovat na to, že dělají zbytečnou práci a že by měli dělat užitečnější práci, za kterou si je platíme z našich daní. Napadá mě příměr, kdyby policisté došli s radarem na dětské dopravní hřiště a kontrolovali děti, zda nepřekračují rychlost, asi by se každý chytal za hlavu a šel by si na ně stěžovat. Pokud se vám tedy nelíbí, že měří někde zbytečně, podejte na to stížnost a navrhněte, kde by byla jejich práce užitečnější a věřte, že to jejich náčelník nehodí do koše. Ale pokud vás chytí, jak porušujete zákon, tak mlčte, zločinče, a styďte se, dostáváte se na úroveň třeba zlodějů, škodíte tím nám všem a blokujete policii, která by mohla dělat něco užitečnějšího, třeba chytat ty zloděje.

Obdobně dopravní značky omezující rychlost, o kterých si vy myslíte, že jsou tam zbytečně. To byste nevěřili, kolik úřadů se k tomu vyjadřuje (odbor dopravy, policie, samospráva) a vy si myslíte, že jste chytřejší? Vím to, chtěl jsem v jednom nepřehledném místě nechat omezit rychlost na 70 km/hod, neuspěl jsem. A pokud někde někdo značku zapomene, stěžujte si a neshazujte třeba přenosnou zapomenutou značku do příkopu, to je svévolné vzetí zákona do svých rukou a to končívá třeba až lynčem.

Nechápu rozhlasové vysílání, kde se varují řidiči na měření rychlosti či blikání na protijedoucí vozidla. Tím nahráváte těm, co porušují zákon a mohou vás poškodit. Také upozorňujete třeba ty zloděje, pozor, teď nekraďte, je tu policie? Co ohlašovat online na internetu, kde právě policejní auta v městě provádějí kontrolní činnost, aby to měli zloději jednoduší? Když můžeme žádat o informaci, kde právě policie má radary …

Rychlost by měla v rámci města měřit samozřejmě naše městská policie. Poznámky typu, že jí jde o zaplnění městské kasy, já jako občan, který jezdí podle předpisu, jsem samozřejmě rád, že moje město má v pokladně hodně peněz (obdobně mě nechávají klidným nářky kuřáků na zdražení cigaret, nejsem na této droze závislý). A řidiči mají proti takovému plnění pokladny snadnou a silnou zbraň, mohou začít jezdit podle předpisu a tím se stane měření rychlosti pro města ekonomicky prodělečné. A my, občané, budeme protestovat ne proti měření, ale proti neekonomickému využívání peněz města.

Můžete se na to podívat i z hlediska umělé inteligence. Cena elektroniky klesá, města jsou plná kamer a stačí přidat radary a nastavit je. Zkuste se pak hádat s počítačem, že vás šikanuje, když vás „vyhmátne“ při překročení rychlosti či špatném parkování, takové systémy již byly vytvořeny. A poslání sms či mms řidičovi na mobil, že byl právě zachycen, je již maličkost. Pak určitě zpomalíte či přeparkujete, když vám začnou nabíhat sms s přestupky a ubývajícími body. Kamera s radarem může být i na malém balónu, letadélku, systém by se pak sám mohl rozhodnout, kde má největší úspěch na nalezení narušitelů zákona a vyrazit na „lov“. A policie může zatím chytat ty zloděje či chránit naše děti na cestě do a ze školy. Bude to šikana?
A myslíte, že nějaká evropská komise nemůže nařídit výrobcům aut nějakou vyhláškou, že auto musí být schopno přijímat údaje ze značek a samo zpomalit? Vždyť teď se mluví o povinných změnách v brzdových systémech. Třeba tam pak někdo přihodí nějaký přílepek ...  
Když nejde o život, tak jde o h…, tak proč třeba překračovat rychlost?

Autor: Pavel Pokorný | středa 2.7.2008 10:45 | karma článku: 18,68 | přečteno: 1644x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:13

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.