Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nulová tolerance kriminalitě

V Českých Budějovicích samozřejmě selhala policie, v sobotu selhali i místní zastupitelé a poslanci. Viz také článek na iDNES.cz.

Viděl jsem v USA v černošské čtvrti stát auto s policisty přímo uprostřed ulice na středové čáře, viděl ho tak i každý obyvatel této čtvrti, ten dobrý, věděl, že je chráněn, ten špatný věděl,  že pokud si něco troufne, policie ihned zasáhne.  Policie musí být vidět a u nás z různých důvodů vidět není.
Policie také není důsledná v řešení kriminality. V USA policie po bostonském atentátu uzavřela celé městské aglomerace (Boston a Cambridge), zakázala lidem vycházet z domů  a začala města prohledávat, u nás nepředstavitelné, ale účinné, každému dalšímu teroristovi je tam jasné, že bude dopaden.

Problém sídliště Máj jsou samozřejmě ulice, pozůstatek centrálního plánování komunistů, kteří předpokládali, že budeme pořád jezdit na kolech. Jednou jsem se tam autem proplétal úzkou uličkou mezi zaparkovanými auty, tam policie opravdu nemůže stát uprostřed ulice, ale může stát třeba na trávníku, proč ne? A pokud by byl problém, stačilo by zavolat a policie by mohla  okamžitě zasáhnout.  I když, dokázal si někdo v Českých Budějovicích představit něčí útok na těhotnou ženu, nyní víme, že takoví "lidé" existují. Nějaké občanské hlídky jsou k ničemu, nemají žádnou pravomoc.

Dalším problémem je obecně nechuť lidí cokoliv hlásit policii či se někde angažovat. Ohlášení se u nás pořád považuje od dob Rakouska-Uherska za "udavačství". A pokud něco nahlásíte, tak toho budete litovat vy, ne ten, na koho upozornění směřuje. Osobně jsem byl slovně napadán úředníkem města, když jsem 2 × zatelefonoval, že nasmlouvaná komerční firma stále pořádně nevysypává kontejnery na plast, prostě úředník musel řešit problém a nelíbilo se mu to a dal to jasně najevo mně, ne té firmě.
Nulová tolerance má být v tom, že při prvním náznaku konfliktu se  musí "nažhavit" mobily a policie musí dostat informace a musí jednat. Všechny telefony na 158 se ukládají, pokud policie nereaguje, musí se podat stížnost na inspekci ministerstvo vnitra, inspekce si může poslechnout i ty telefony.

A na co se zapomíná, musí se kontaktovat zastupitel města, musí se kontaktovat poslanec třeba i na interpelaci na ministra vnitra. Kde byli v sobotu zastupitelé a poslanci hájící zájmy občanů, té těhotné ženy, kdo byl zvolen zastupitelem a poslancem občany za sídliště Máj (může jejich jména někdo doplnit v diskuzi)? Poslanec totiž může přímo podat návrh zákona, který by mohl obdobnou situaci lépe řešit. Musí se také trvat na svolání shromáždění, kde městská policie občanům vysvětlí, proč a jak jedná, a u městské policie mohou ihned "padat hlavy".

A samozřejmě, občan to nemůže zbaběle řešit tím, že filmuje násilí z bezpečí svého okna, ale musí minimálně okamžitě telefonovat na policii (podle mě se nemusí ani představit) a pokud jde o napadení dětí či těhotné ženy, zakročit i s rizikem pro sebe.
Ale i to filmování je u nás problém,  pokud si dáte do okna kameru a namíříte jí na svou ulici, kde parkujete s autem, abyste mohli nahrát případného zloděje, již riskujete pokutu a pokud byste video se zlodějem zveřejnili, skoro určitě jí dostanete. Proč zákon neřekne, že trestní oznámení na ochranu osobních údajů může podat pouze ten, kdo byl zveřejněním nepravdivě obviněn, odsouzený za spáchaný trestný čin dokumentovaný kamerou by neměl mít nárok na právní ochranu.

Kdy se někde objeví politik a vyhlásí nulovou toleranci kriminalitě, jako to kdysi udělal starosta New Yorku Rudolph Giuliani?

O Rudolfu Giulianim třeba text od psychologa Klimeše Nulová tolerance a policie

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 1.7.2013 9:26 | karma článku: 29,25 | přečteno: 1198x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.