Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můžete odmítnout obézního uchazeče o zaměstnání?

Že Darwinova vývojová teorie se nevztahuje na lidstvo, ukazují právě ti obézní, lidstvo se nevyvíjí, stále zůstává na pravěké úrovni, kdy chodilo po čtyřech a cpalo se kvůli přežití.

Z webu VZP doplneno obrázky

V dnešní MF Dnes jasně říká lékař-obezitolog, že obezita je nemoc, kterou si většina lidí přivodí svým způsobem života. Cituji ze zmíněného článku: Každý, kdo začne přibývat, si musí být vědom dopadů zdravotních, pracovních i společenských." Můžeme to říci i obdobně: "Každý, kdo začne pít, si musí být vědom dopadů zdravotních, pracovních i společenských". U obezity jde o to, že se svou nemocí se dostávají se do konfliktu s okolím, například lékařem zmíněná úzká sedadla dopravních prostředků.
Když může být v letadle, vlaku 1. třída, v divadle lóže, tak pokud se obézní člověk nevejde na vyhrazenou sedačku, má možnost si koupit jinou jízdenku, letenku, vstupenku a bude mít své obézní pohodlí. A pokud na ní nemá, má smůlu, ale nemůže omezovat svým stavem své okolí a vy máte právo se proti svému omezování ohradit.

Když jsem si šel kupovat nové kolo, tak jsem se studem vyslovil požadavek, zda to kolo unese i mou váhu. Prodejce se pousmál, s mou váhou se již běžně počítá, jinak by žádná kola neprodali. Je to diskriminace, že třeba kola se dělají i na různou váhu a když jsem těžší, tak si musím připlatit za pevnější kolo? Je to diskriminace, že i auta mají udáváno celkové maximální zatížení, třeba 360 kg, tedy 4 normální dospělí a jedno dítě anebo jen 3 obézní? Má povinnost policista řešit přetížené vozidlo a může vyloučit potřebný počet obézních osob z dopravy? A co řidič autobusu, když nějaký klub obézních se dožaduje odvezení? I autobus má limit.

Sháníte práci, můžete být jako obézní odmítnuti? Kdo bude odpovědný za to, že se pod obézním něco nerozpadne? Je firma povinna kvůli obézním pořizovat nové vybavení či dokonce jiná auta, neboť obézní zaměstnanci potřebují těch aut více?
Na internetu se uvádí maximální povolené zatížení podlahy od 150 kg do 600 Kg na m2. Jedna moje známá mě líčila, jak málem omývala statika, když zjistil při kontrole, že si dala doprostřed velké místnosti knihovnu plnou knih. Co se stane, když se 4 obézní, 4×150=600 kg, postaví doprostřed místnosti v přátelském hovoru či zajdou na balkón si zakouřit (viz odkaz dole)? Máme tedy měnit předpisy a vybavení kvůli obézním anebo jim říci, nejsme na vás zařízeni, přijďte, až zhubnete?
Jeden místní lékař řekl pacientovi, že lázně předepíše, až zhubne, nezhubl, nedostal je. Jiný pacient se dozvěděl, že léčba nebude započata, dokud nezhubne, nezhubnul, léčba nezačala. Je vám jasné, že lékaře určitě pomlouvali, kudy chodili. Pokud obézní uvádějí své další problémy, kvůli kterým nemohou třeba cvičit, tradičně klouby poškozené obezitou, tak každý odborný lékař jim doporučí způsob hubnutí, který jim ty klouby více nepoškodí, tradičně se uvádí plavání a v televizi vidíme různá zařízení na cvičení, která údajně klouby nepoškozují. Otylost je obdobná jako alkoholismus či obecně drogová závislost, závislost na způsobu života, který obézní nechce měnit.  A každé závislosti se člověk tvrdě zbavuje.

Přejděme do politiky. Opravdu lidem imponuje obézní „vůdce“? Když se podíváte na cizí politiky, tak obézní politiky najdete tak leda v některých zemích v Africe (kam třeba patříme i kvůli korupci) a kde je tloušťka symbol bohatství, všude jinde je to symbol neschopnosti zvládnout svůj životní styl a symbol nadměrného čerpání zdravotního rozpočtu (Parretovo pravidlo, 20% nemocných spotřebuje 80% vybraného pojištění). Nevěřte neschopným obézním politikům!

Pokud je někdo nezaměstnaný, tak by měl dbát i na zvýšení svých tělesných schopností, nejen duševních, a ne že ho najdete v 10 hodin ráno ještě v posteli.

Může tedy zaměstnavatel dělat kromě testů duševních schopností i testy tělesných schopností? Podle mě i tělesná zdatnost je k některým činnostem potřeba, nejen u vojáků či policie. Znám úřednici, která má vyfasované holínky a chodí bahnem kontrolovat zemědělské dotace. Představte si na jejím místě obézní úřednici 2× těžší, jak asi by takovou kontrolu dělala. Může zaměstnavatel vyžadovat dokonce průběžný test tělesných schopností třeba u prodavaček, v pohostinství, zdravotních sester, řidičů, atd.? Podle mě ano.
Ale protože lidí s nadváhou nad 18 let je podle VZP (viz odkaz) více než polovina, tak ty s nadváhou demokraticky přehlasují ty s normální hmotností (znáte třeba hamburgerový zákon, viz odkaz?) a tím tu vzniká podivný státní útvar, stát s nadváhou, kde většina lidí nezvládá svůj životní styl a závislost a chce po menšině, aby jim to spolufinancovala.

http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Klienti/Prevence/Cteniprozdravi/VZP_Obezita.pdf - V České republice trpí nadváhou nebo obezitou více než polovina obyvatelstva ve věku od 18 let
http://www.mc-czech.wz.cz/index.php?akce=clztisku&ID=56 - hamburgerový zákon
http://www.youtube.com/watch?v=yq2vRm5fgJQ - Smoking on The Balcony (Kouření na balkóně)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 9.2.2010 13:34 | karma článku: 20,78 | přečteno: 2611x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudní dvůr EU potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

29. května 2024  11:46

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu ve...

Koho volit do Evropského parlamentu? Poradí volební kalkulačka iDNES.cz

29. května 2024  11:44

Už za pár dní odstartují napříč celou Evropskou unií volby do Evropského parlamentu. V Česku máte...

Pacienti uvidí dostupnost omezených léků v lékárnách, slibuje novela

29. května 2024  10:37,  aktualizováno  11:37

Lékaři a pacienti si budou nově moci zkontrolovat, zda má jejich lékárna omezeně dostupné léky....

Opilý vandal demoloval auta, do jednoho z nich zapíchl dopravní značku

29. května 2024  11:27

Čtyři poničená auta zůstala uprostřed minulého týdne po řádění opilého mladíka v jedné z okrajových...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.