Milé samoživitelky, kde máme ty peníze pořád brát?

V médiích se opakovaně ukazují různí příjemci dávek, často matky samoživitelky s dítětem v náručí, to vždy zabírá. A mluví o nějakém opožděném vyplácení, ačkoliv se již tisíckrát zopakovalo, že termín platby je do konce měsíce. Tuší ti příjemci dávek, kde a hlavně kdy se na jejich dávky peníze berou? Že opravdu nejde o dotace EU? Zeptali se na to někdy druhé strany, té co ty dávky platí?

Termín platby daně nazývané zdravotní a sociální pojištění je od 1. do 20. následujícího měsíce, tedy do té doby musí peníze zaměstnavatelé a podnikatelé někde vzít. Pak musí daně poslat státu  a teprve nyní se z toho mohou začít vyplácet dávky. Pomíjím případ, že by ministryně měla v suterénu ministerstva tiskárnu na ty miliardy, to by nestíhala ani časově.

Pokud by se termín výplaty dávek posouval na dřívější datum, tak by to znamenalo, že by firmy a podnikatelé museli také platit daně = sociální pojištění dříve. Jenže z čeho by ty daně platili dříve, když nemají zaplacené faktury a stát natahuje ruku na další peníze včetně zvýšené DPH? Vzít si provozní úvěr? Čím budou ručit? Splatnost faktur je u nás obecně špatná a státní správa i samospráva také platí pozdě, opožděně platí i sociálka, osobní opakovaná zkušenost.

Matky samoživitelky nám často sdělují, že jejich dítě nemá otce, nemá prarodiče, nemá nikoho, kdo má na něj ze zákona přispívat. Nebo má? Dost často, jde o „hrdé“ matky samoživitelky, které prohlašují, že od "něj" (otce dítěte) a od "nich" (prarodičů dítěte) nic nechtějí, že si poradí. A poradí si tak, že jdou "plakat" na sociálku nebo do televize a my to máme platit.

Jsem toho právního názoru, že pokud má dítě otce a prarodiče, tak ti mu mají poskytnout potřebné prostředky na úrovni životní úrovně otce či prarodičů. Pokud prostředky z nějakých důvodů neposkytují, má zasáhnout sociálka a soudy. Ano, je to složité pro prarodiče, když otec dítěte nepracuje a mají místo něj  platit nějaké výživné, ale kdo jiný by to za ně měl platit? My?
Proč by to měli pořád za ně platit ti, kteří řádně pracují a jejich děti mají rodiče, prarodiče. A třeba mají jejich děti i kmotra a kmotru.

Dávky na děti  by se vůbec měly vyplácet ve formě půjčky. A nechápu, proč ministerstvo a samospráva nemají údaje o vyplacených penězích, kolik již "udělaly"  milionářů (určitě více než Sazka). A ti, co mají vyživovací povinnost, by měli se podílet na splácení této půjčky, od rodičů až po prarodiče. A je možné, že by půjčku splatilo v budoucnu i to dítě (pokud má rodiče a prarodiče rádo nebo od "nich" nic nechce).

Pokud někdo vzpomíná na dobu před rokem 1989, tak se mohl podívat v neděli na film Milenci a vrazi (nebo si Páralovu knihu půjčit v knihovně).  A soustředit se pouze na popis ubytovny, kde byl na pokoji pouze kohoutek na studenou vodu a ta často netekla. A my tehdy neměli ani ten "pitomej" kohoutek, vodu jsme nosili v kýblu do kuchyně. A takový návrat chtějí voliči KSČ?
Dnes každý, a i matky samoživitelky,  požaduje vysokou úroveň bydlení, ale podíval se někdo někdy na úroveň bydlení "obyčejných lidí" v Římě, Londýně, Paříži, v USA? Nebo mají pocit, že to, co vidí v televizi či kině je běžné bydlení? V USA když "chudí" nyní nemají na splátky hypotéky, tak vrátí bance klíče a přestěhují se do obyčejných motelů. Kolik matek samoživitelek u nás bydlí po motelech nebo v bytech bez vody?

Matky samoživitelky, proč nedostáváte peníze od otce nebo prarodičů dítěte? Proč pořád "hrdě" natahujete ruku směrem na nás, copak my za to můžeme, že vám nedávají peníze?
A co byste říkaly na to zrušit daně a dávky? Já jsem pro, bude více peněz a rodiny budou držet více pohromadě

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 25.2.2013 17:33 | karma článku: 36,31 | přečteno: 2753x