Michael Kocáb na ČT 24 a další úvahy

Sledoval jsem v pondělí kousek rozhovoru s Michaelem Kocábem na ČT 24 a pak jsem si rozhovor dočetl na Anopress. Kocábova hudba mě sice moc neříká, ale jako bývalého politika ho uznávám, hlavně pro jeho historické otázky směrem k sovětským okupantům: „Kdy se odsunete?“

Komu vadí radary u Sedlec-Prcice ...Autor + www.mapy.cz

Pamatuji na jeho jednání se zástupci sovětských okupantů o odsunu po listopadu 1989. Chci připomenout, že se nejedná o přesná data, pouze o mé vzpomínky. Diplomati mluvili a mluvili, sovětští okupanti se vykecávali ze svých problémů, jako že nemají kam v Rusku umístit své tanky, ženy a děti, že půjdou z civilizace někam pod stany. Michael Kocáb je vždy pozorně vyslechnul a pak opakoval jednoduchou nediplomatickou otázku, necituji možná přesně: „Kdy se odsunete?“ Poté následovalo mluvení diplomatů, opět vykecávání sovětských okupantů, že to nejde, že jsou problémy a opět zazněla otázka Michaela Kocába: „Kdy se odsunete
Pokud se pamatujete, nakonec od nás odtáhli sovětští okupanti dříve, než třeba z Německa a pak vzniknul problém, kudy že se mají sovětští okupanti vlastně přesunout z Německa domů, když my je tu nechceme. Dnešní mladí si často myslí, že to je přece samozřejmé, že jsme je tu nechtěli, tak šli dobrovolně domů pod stany. Opravdu? Asi jako jdou Číňané z Tibetu. Čtěte dál.
U nás lidé nejsou schopni někoho vystěhovat z vlastního bytu či squatteru ani se soudním rozhodnutím a jsou nájemníkům leda k smíchu. A teď si představte, že někdo jedná s okupanty, kteří se tu měli jako něco v žitě, kšeftovali s vojenským materiálem, prodávali vše, o co Češi měli zájem, levnou naftu, ale třeba i obrněný transportér (mě nabízeli kdysi vysílačky z radiovozů, nebral jsem), zbraně prý nebyl žádný problém a možná dodnes tu Rusové prodávají zbraně zakopané v Ralsku. A Michael Kocáb se podílel na vystěhování nevím kolika tisíců okupantů s tanky a zbraněmi v rukou se stále jednoduchou otázkou: „Kdy se odsunete“.

Michael Kocáb byl v ČT 24 dotazován, zda by souhlasil s americkým návrhem, kdy by byli na našem území dočasně umístěni ruští pozorovatelé v radarové základně. Američané to navrhli asi proto, aby Rusové byli klidnější, že nehlídáme jejich raketové pokusy, kterými se snaží zlepšit své zbraně, jako by někdo stál o válku s nimi, místo aby třeba zlepšili životní úroveň svých východních gubernií. To se ptali toho pravého, který věnoval kus svého života boji proti okupaci Československa. Jeho odpověď byla:

"Pobyt ruských pozorovatelů trvalý a smluvně podložený je naprosto nepřípustný".

Může mě někdo říci, kdyby se tehdy Sověti rozhodli zůstat, kdo by je násilím odsunul? Odsunuli by je ti dnešní mladí, co stávkují a protestují na stromech (mimochodem, nechápu, proč se Greenpeace zapojila do politického boje proti radaru, kam zmizela její politická nezávislost?).
Když jsme my starší jednou diskutovali, co by se stalo, kdyby byli dnešní mladí povoláni na obranu státu? Třetina by přišla s potvrzením, že na to zdravotně nemá, třetina by prchla a zbytek by se zhroutil po týdnu v zákopech, takže buď by to museli zajistit ti starší, nebo by nám musel přijít někdo na pomoc (a právě nyní nám USA přichází na pomoc proti některým zemím a nechce za to ani peníze) či bychom museli opět přijmout okupaci a návrat o desítky let zpět. Většina mladých si často představuje, že válka by se vedla z dalekého zázemí přes počítače a že spát by chodili domů k mamince. Ne, v bývalé Jugoslávii se válka přes počítače opravdu nevedla, tam tekla reálná krev, a pokud vás někdo postřelí, určitě se neotřepete jako hollywoodští herci.
Jasné, některým zase jiným starším lidem se stýská, Sověti jim zaručovali nadřazené postavení, takže by tu uvítali někoho, s kým by mohli při vodce vzpomínat na staré časy. Opravdu staré?
Někteří lidí si myslí, že historie se neopakuje, že se nikdy nemůže vrátit zpět. Známe válku Rusů proti svým spoluobčanům, třeba v Čečensku. A co Berlínská zeď, jak na to Němci zírali, co jim to komunisté dělají, najednou byli zavření jako ve vězení. A nebo jste někteří byli v Chorvatsku či jiné zemi bývalé Jugoslávie. Ti lidé tam nedávno klidně žili a najednou byli hromadně vražděni svými bývalými sousedy a jejich domy ničeny. Když tam jste na dovolené, čím se ti lidé liší od nás? Podle mě většina ani barvou pleti, vypadají úplně stejně jako my. V čem jsou jiní, že se začali vraždit? V čem jsme my jiní? Opravdu se nic takového nemůže vrátit?

Hlavní rozdíl mezi USA a Ruskem je v právním přístupu. Neznám případ, že by sovětský voják stál před naším soudem za zločiny z doby okupace Československa (nějaké ty stovky vražd a zabití by se našly a kdo by počítal takové „drobnosti“, jako znásilnění, loupeže či krádeže), ale znám případy, kdy před něčím soudem stál voják USA. A to je ten přístup, když bychom vysoudili u nějakého soudu, že třeba tady radar nechceme (já chci), tak USA podle práva by si ho odvezla. A jak by na takový soud s třeba ruským radarem reagovala ruská strana? Smáli by se v Kremlu tak, že by to bylo slyšet až k nám do Česka. Chcete ukázku práva vzhledem k ruské straně z poslední doby, která prošla médii?
Český stát či prezident Beneš po válce dal jednu vilu v Bubenči ukradenou Němci Sovětům. Nebylo zde žádné získání v dobré víře, Sověti dobře věděli, že jde o ukradenou vilu, asi to brali jako válečnou kořist. Dědicové či majitelé se marně snažili dohodnou s českou vládou a tak chtěli jednat s ruskou ambasádou, když nereagovala, poslali jí doporučené dopisy, které ale ruská ambasáda nepřebírá. Asi je jí to k smíchu, takže se dá počítat, že na soud bude reagovat stylem, zkuste si nás Čecháčci vystěhovat z „našeho“ majetku, pokud se o soudu vůbec dozví, když nepřebírá dopisy! Snad že by se do toho vložil Michael Kocáb, ten má s odsuny Rusů již zkušenosti!

ČSSD pozvalo do Lidovém domu nějakého ruského vojáka-generála, aspoň že ne v uniformě. Jinými slovy, ČSSD pozvalo ruského vojáka v činné službě na dočasný pobyt a něco tam s ním v Lidovém domě řešili, třeba to, že nás Rusové nebudou bombardovat, jak jsme byli nakonec ubezpečeni. Je zajímavé, že Američané nemají potřebu nás ubezpečovat, že nás nebudou bombardovat. Kolik si někdo může pozvat cizích vojáků v činné službě, aby se to nedalo nazvat vlastizrada či pátá kolona. 10, 100, 1000? Může se věřit někomu, kdo řeší bezpečnostní problémy naší země s ruským generálem, jehož země nám vyhrožuje?
Jdete a ubezpečte svého souseda, který o vás ví, že máte doma kulovnici a brokovnici, že na něj a jeho děti nebudete střílet, tedy určitě ne, pokud okamžitě přestane se stavbou toho skleníku, který vám stíní záhony. Určitě bude klidněji spát, vyzkoušejte si to. Nebo poletí na policii? Kam máme letět my, když na nás někdo zamíří či vystřelí. To si někdo myslí, že střelu odvrátíme referendem či důraznou stížností u OSN? Nebo že nám Rusové zajistí bezpečnost z východní strany? O žádné takové nabídce nevím a ruskou počítačovou techniku znám.
Když uvažuji předchozí odstavec s vilou v Bubenči, co kdyby prezident Klaus udělal to samé, co tehdy prezident Beneš, třeba že by ruské ambasádě dal místo té vily v Bubenči celý Lidový dům i nájemníky. Když tam již jsou Rusové stejně jako doma? Na to by jistě ruská ambasáda přistoupila. A ČSSD si pak může posílat doporučené dopisy…

A ještě k bombardérům. V jedné sci-fi povídce (?Modří motýli), se jeden člen posádky bombardéru s atomovými bombami rozhodnul obětovat Řím a pustit na něj atomovou bombu, aby upozornil na to, že takové létání s bombami je nebezpečné. A jak to dopadlo, špatně, odstartoval tím atomovou válku.  Ale ruské bombardféry nejsou sci-fi.

Takže radar ano a zpět k Michaelu Kocábovi. Je úplně směšné, když řeknu, Kocáb na hrad?

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 10.7.2008 1:00 | karma článku: 38,70 | přečteno: 4669x