Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mediální demence

Demence jsou různé, duševní, fyzické, ale i mediální, digitální, televizní. Jak jste na tom vy?

Klipart Zoner

Měsíce doma mám knihu Dïgitální demence od Manfreda Spitzera. Pak se k otázce digitální demence objevil 2. 7. v MF Dnes článek geologa Václava Cílka (který vyjadřuje ke všemu) a 23. 7. se k ní vyjádřil v článku IT odborník Patrick Zandl. Blog je psán v kontextu k těmto k těmto zdrojům.

Podle mě nejde přímo o digitální demenci, protože obdobná demence  se projevovala i před nástupem počítačů do rodin. A často také bývá demence zaměňována s obyčejnou leností.

Trocha historie. Když bylo z médií jen rádio, tak se poslouchalo a přitom pracovalo. Ale televize již potřebuje sledování očima, není možné při ní dobře pracovat. K televizi se lidé svalují po skončení práce a "Mámo, tak co nám to na dnešek připravili?".
Televize slouží k pasivnímu přijímání informací, často považovaných za skutečnost a pravdu, a to může vést k mediální demenci.
Znáte určitě výrazy: "moc se díváte na americké filmy" (tedy uvědomte si, že to nemůže být pravda), "bylo v novinách, tak je to pravda!" (neboli pocit, že co je napsáno, musí být pravda a vycházejí špatně z výroku, že "littera scripta manet").

Po televizi začaly počítače. Pro odborníky, byly i analogové, nejen digitální, tedy by mohla být i analogová demence, do které by mohl patřit i rozhlas a televize.
Počítač má výhodu či nevýhodu, že hodně věcí udělá za vás. A někdo toho využije a ulehčí práci,  ale dnes si někdo spíše něco  stáhne, pomocí kopírování něco vytvoří, a tím zdánlivě vypadá, že něco umí. Ale umí jen napodobovat, a to umí i opice a nemusí být ani cvičené. Kolik znáte takových "opic"? A pokud se stane stahování a pasivní příjem stane pravidlem, vede to samozřejmě k té digitální demenci, která ale není na první pohled vidět. I zvířata často vypadají "jen promluvit".

S tím souvisí i motorová vozidla. Můžete někoho autem odvést, vypadáte, jako byste byli silní, ale vlastně jen mačkáte lehce na plyn. U některých řidičů se často objevuje obyčejná demence, kdy nechápou, že na plynový pedál se moc nešlape, a pak mají komerční televize o čem vysílat. Špatným používání auta přestanete chodit, nesportujete, tloustnete, jste často nemocní, vznikne tělesná demence. Tedy i auto může vést k určité demenci. A tělesná demence je u nás hodně rozšířená, dokonce lidé s nadváhou mají většinu, tak si odhlasují demokraticky, co chtějí, třeba že za jejich nadváhu může někdo jiný, typicky rychlá občerstvení.

A to samé je o počítačů.
Počítač můžete využívat pro svůj prospěch nebo dementně. Pozná se snadno, stačí porovnat stahování a odesílání. Tedy tady kolik blogů přečtete proti tomu, kolik jich zde napíšete.
Věřili byste, že jsou lidé, kteří prostě nedokážou napsat ani pár vět, maximálně větu zde v diskuzi (tedy i Twitter je pro ně problém), a musí vše pouze někde okopírovat?

Tablety do škol je problém. Většinou jsou využívány dementně, spíše na hraní a ne na výuku. Opět stačí porovnat, kolik času strávil žák na tabletu výukou, kolik hraním a kolik času sociálními sítěmi. Tím podle mě nemá v současné době smysl tablety do škol zavádět. Pak se ve škole s tablety tráví výukou ještě méně času, místo výuky se hrají se hry a úkoly se tvoří kopírování z internetu. A pak studenti nastupující na vysoké školy zjišťují, že počítače jsou i na práci, tím se stává informatika ošklivým slovem, jako je matematika. Obojí se totiž nedá "okecat", v matematice musí vyjít správně řešení. A v informatice se musí něco i vytvořit, musí to i nějak vypadat, třeba stránky musí být číslované, ale jak to vše udělat, když student nikdy nic sám nenapsal, jenom kopíroval. Tedy i někteří studenti bývají nějak postiženi digitální demencí.

Počítače jsou nástroj, který můžeme používat pro svůj prospěch nebo špatným používáním se můžeme dostat do té digitální demence. Jako u té televize, jako u auta.

Člověk je od přírody líný, chce se mu spíše přijímat, než dávat,  a pokrok dělá úzká skupina lidí. Podívejte se, kolik Nobelových cen má Harvardova univerzita. V Česku je asi 74 vysokých škol, kolik mají dohromady Novelových cen?

Obávám se, že rozvoj médií (televize, počítačů, oba časem splynou) vede opravdu u některých lidí obecně k mediální demenci, do které patří i ta digitální a televizní demence.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | středa 24.9.2014 14:57 | karma článku: 10,17 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3947x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.